[159] [langtitle=nt]Alfa[/langtitle] romeo 159 2.2 jts

postanowione, srebrny satynowy do zmiany koloru - musi być taki jak TI mają na lusterkach jak myślisz będzie git

Już odpowiadam, strasznie denerwowało mnie jazda na światłach tzw krótkich przy czym radio 2 din w nocy oślepiało a w dzień podczas jazdy i posługiwania się nawigacją było mało czytelne (powód - instalacja radia wykrywała oświetlenie drogowe i ściemniała ekran radia a w pełnym słońcu był nieczytelny). oczywiście można było w opcjach radia za każdym ustawiać dzień/noc lecz nie zawsze się chciało, niby błahostka lecz nie dla mnie. 2 powód nie nadwyrężasz instalacji elektrycznej auta jak i alternatora, nie chodzi tylko o żarówki h7 lecz ledy w liczniku, na desce rozdzielczej itd. 3 powód wygląd estetyczny dla mnie super mam dzienne w ringach a także halogeny i wszystko homologowane a to najważniejsze. Bellą troszkę pojeżdżę i myślę że po mnie pojeździ ją mój syn, niedługo u mnie będzie miała 2 latka i nadal mnie cieszy.\ Super silnik 2.2 jts fajny dźwięk z ekonomią nie jest żle wakacje rodzinne 7,3,7,4 - moja jazda autostrada i eski 8,2 8,4 ostatnio jeździłem w mieście i po raz pierwszy przekroczyłem spalanie 10l/100 dokładnie 10,5 :) 4 sprawa jest moja i tylko moja, nawet niechętnie żonie daje na przejażdżki. Jak się podobają zakładaj ja polecam:)

Fele przemalowane po nieudanej próbie kombinowania z kolorem
IMG_20190225_114455.jpg
będzie git :)

Korekta lakieru zrobiona :)
po długich analizach za i przeciw zdecydowałem się na położeniu wosku zamiast ceramiki
1 etap glinka
2. etap polerowanie na sucho pasta 3 M
3. etap pasta poorboy's black hole
4. etap wosk Collinite 915

IMG_20190308_185624.jpg

link do filmu
https://www.youtube.com/watch?v=yUnENrpMQvY

Kradzież listwy strzałki w Gnieźnie, poszukiwany żywy lub martwy

IMG_20190524_120302.jpg

kto może być taką świnią :mad::mad::mad: podejrzewam tylko handlarzy, niech zapamiętają karma wraca

Witam, postanowiłem w końcu zabrać się za wymianę łożysk w skrzyni M32 (mojej Belli).
Alfa odstawiona do serwisu HQ Gniezno, skrzynia została tam rozebrana i wystawiona diagnoza:
1. Łożyska zakupione w POL-CAR Gniezno u kuzyna - cena za kpl.8 łożysk plus uszczelniacze ORYGINALNE 2100 dla mnie 1300 :)
2. Zamówiona tarcza sprzęgłowa wraz z dociskiem (VALEO)+ wysprzęglik (LUK lub SACHS) nie znam jeszcze ceny -ma być rabacik od kuzyna
3. Zamówiono zębatkę 4 biegu + jakieś łożysko ma być w komplecie - niestety towar trzeba ściągnąć będzie na 10 lipca :(
W mechanizmie biegu 4 zaistniały jakieś zmiany i generalnie nie ma części starego typu dlatego trzeba zamawiać np. z Włoch cena za kpl. 330 zł. + rabacik
Po złożeniu skrzyni wstawię fakturę z wszystkimi kosztami części, z tego co wiem ma jeszcze podłubać w cenach na moją korzyść.
Robocizna umówiona z HQ service 1500 zł, mam nadzieję że będzie wszystko ok. Długo miałem mętlik w głowie czy odstawić do POL CAR Gniezno, wycena z ich strony to 2000 robocizny i wiem że na tym by się nie skończyło. Obym nie żałował

Dla zainteresowanych koszt naprawy skrzyni biegów M32

IMG_20190713_132107.jpg

IMG_20190713_132120.jpg

IMG_20190713_153938.jpg

IMG_20190713_154023.jpg

kilka słów co do serwisu HQ - chłopaki znają się na rzeczy, jak trzeba doradzą, sama skrzynia pracuje wyśmienicie, nastała błoga cisza i w końcu mogę delektować się dźwiękiem silnika :), olej wlany -2 setki więcej niż producent podaje powód fabryczna miarka jest zbyt krótka i to sprawia że łożyska się szybciej zużywają, drugi powód to oczywiście same łożyska są kiepskie :( . Mam teraz nadzieję że skrzynia posłuży na następne 200000km i gwarancja nie będzie potrzebna.

Czyli wydałeś 3 klocki na remont manuala... Trochę mnie to pociesza, ponieważ w najbliższych dniach wydam 2,5 kPLN na regeneracje automatu i widząc Twoje koszta, zaczyna to mnie mniej boleć :P ;)

3 klocki poszły na same części + robocizna 1550, nawiasem mówiąc każda złotówka wydana na mechanika boli :P, jeszcze jedno można zrobić troszkę taniej z gorszej jakości części lecz czy warto. Teraz biorę się za konserwację podwozia, lecz to będzie przyjemność ponieważ jestem w stanie zrobić to sam :)

Dzień dobry/Dobry wieczór:) - Bella ma się świetnie poza jednym małym szczególikiem, niestety zaczęła mi pękać szyba przednia w miejscu odprysku kamienia, wytrzymała około roku po zaklejeniu odprysku :( . Jest to szyba oryginalna więc tym bardziej boli. Teraz pytanie ja miałem szybę bez bajerów tj. brak czujnika deszczu/świateł + zwykłe lusterko - kupować szybę taką samą czy zamontować z "bajerami" (tak aby było lusterko fotochromatyczne) na czujnikach mi nie zależy pewnie byłby kłopot z dopięciem elektryki. Teraz jeszcze muszę się pochwalić ................. kupiłem motocykl Keeway rkf 125i nówka sztuka mam zamiar pouczyć się i pojeździć rok a w przyszłym sezonie kupić Benelli 302s. Miłość do Alf pozostaje szczególnie do mojej 9. po zrobieniu skrzyni żal byłoby mi zamieniać na coś innego, poczekam za Giulia kiedy będzie dostępna dla mego budżetu. link do KeewayRKF 125i
https://www.youtube.com/watch?v=NKJitMk0iog
Motor idealny na miasto i na krótkie trasy, ostatnio troszkę pojeździłem zrobione 50km i jak na razie git. Dla zainteresowanych Włosko-Chinski sprzęt, ten sam producent ma w posiadaniu Volvo., na YT sporo materiałów. Dajcie znać co do szyby, pozdrawiam.

Z radością pokazuję moją drugą Alfę, świeży zakup silnik 1.4 120 km, w kolorze przecudownym :)

1622293127627.jpg

- - - Updated - - -

Z radością pokazuję moją drugą Alfę, świeży zakup silnik 1.4 120 km, w kolorze przecudownym :)

1622293127627.jpg

1622293127621.jpg

1622293127595.jpg

Czerwony najszybszy :D Dopiero na twojej fotce zauważyłem, że Mito ma drzwi bez ramek :o

I to nie byle jaka czerwień :) kolor, drzwi, dach robi robotę

Działamy przy 159
1689523604916.jpg

1689523604927.jpg

tak więc zestawik przyszedł, nawet gdybym miał go ponownie wymienić za 60 tysięcy, w moim przypadku nastąpi to za 6 lat, dodatkowo sprawdzimy jak wyglądają panewki po przebiegu 250000 + wałki rozrządu, jeszcze pójdą wtryskiwacze do sprawdzenia i tu pytanie dobry zakład Gniezno - Poznań okolice

To zestaw z wariatorami?
Co to za producent? Nie spotkałem się z tym wczesniej ;)

To zestaw z wariatorami?
Co to za producent? Nie spotkałem się z tym wczesniej ;)

tak, z wariatorami, zestaw Fai
https://rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-lancuch-rozrzadu-Alfa-Romeo-159-2.2-JTS-TCK3-TCK120VVT/12179

- - - Updated - - -

Od kilku dni borykam się z błędem P0303, lecz tylko na zimnym silniku , wymieniłem cewki, świece, został wtrysk do sprawdzenia, a mechanik straszy mnie głowicą, jutro mierzymy ciśnienie w cylindrach i wszystko będzie jasne, tak czy siak szykowała się grubsza inwestycja profilaktyczne, lecz pomimo tego troszkę się martwię, w razie czego potrzebuję konkretnej osoby która ma dostęp do części. POLCAR Gniezno się zawinął i już nie mam nikogo w Fiacie :(

UFF, ciśnienie w cylindrach ok, wtrysk do wymiany, można działać przy rozrządzie :)

Amortyzatory
Powrót