[159] [langtitle=nt]Alfa[/langtitle] romeo 159 2.2 jts

dantom147

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Witam, kilka zdjęć mojej ukochanej BELLI.
Silnik 2.2 JTS 185 kucy śmiga aż żyć się chce, do zrobienia:
polakierować maskę (chamska wyprawka zrobiona przez sąsiadów z Niemiec),
polakierować tylną klapę (niewielki nalot rdzy przy szybie)
spolerować
wyprać
jeszcze nie teraz lecz wymienić kpl. łożysk w skrzyni
Spalanie trasa autostradowa: prędkość od 120 -140: 7,1/100
cykl mieszny (praca 23km w jedna stronę + małe zakupy w mieście: 8,4/100
Wyposażenie: klima manualna, elektryka drzwi (przód, tył, lusterka, chyba podgrzewana), radio fabryczne z sterowaniem w kierownicy, czujniki parkowania i kilka pierdół:P
teraz zdjęcia jeszcze przed naprawą ww. rzeczy

IMG_20170531_180801_1.jpgIMG_20170531_180725.jpgIMG_20170531_180701.jpg

Gratuluję zakupu,podobna do mojej ;)
Będę śledził temat i ewentualne naprawy lub usterki ;)
Pozd Wojtek

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Urlop z Bellą
pomalowanie maski po złej wyprawce zrobionej przez niemiaszków
InkedIMG_20170531_180801_1_LI.jpg

a tak wygląda po malowaniu
IMG_20170731_152922.jpg

następnie tylna klapa, była dosłownie kropeczka rdzy niedaleko szyby, zdecydowałem że bazą wypełnię miejsce tam gdzie była rdza a lakierem bezbarwnym całą tylną klapę

IMG_20170731_182555.jpg

Materiał wyniósł mnie 160 zł, a pomalowałem wszystko sam :)

- - - Updated - - -

Ups zapomniałem dodać zakupiłem alusy 17 cali teraz zaczyna wyglądać
IMG_20170719_183013.jpg

Kolejna inwestycja, tym razem padło na radio 2 din GMS 6808 PRESIGE HDMI. Wykonanie bardzo solidne, dźwięk troszkę lepszy od radia seryjnego, dodatkowo na plus możliwość ustawień Hz od najniższych do najwyższych, blance , pogłos, opóźnienia dźwięku itp., płyta Cd/DVD działa bez zarzutu, pendrive i teledyski HD także bardzo płynnie chodzi, żadnych przycięć i zawieszeń, szybkie uruchamianie win 6.0 CE, na minus radio tj. radio3, 1, 2, Gniezno plus działa bardzo dobrze radio eska, zet rmf fm są zaniki (raz głos jest mocniejszy raz bardziej cichy) myślę że wzmacniacz radiowy trzeba dokupić i po sprawie. Pozostaje jeszcze dokupic kamerkę cofania i interfejs sterowania w kierownicy. Tak prezentuje się radio
IMG_20171020_142138.jpg

IMG_20171020_142500.jpg

IMG_20171020_142549.jpg

Jak ja kocham to auto :)

Dzieńdoberek, zrobiło się upalnie to postanowiłem troszkę pogrzebać w mojej Belli.
Zamontowałem nowe ograniczniki drzwi kpl.przód cena w PolCar Gniezno po rabacie 180 zł
IMG_20180511_130934.jpg
następnie postanowiłem pobawić się w hydrografikę i oto skutek
IMG_20180604_192709.jpg
IMG_20180604_192709.jpg
wyszło za pierwszym razem, może zmienię troszkę wzór aby bardziej przypominał czesane aluminium, nawet już takowe znalazłem ( do zastanowienia), jak narazie zrobiłem kierownicę dla tych co myślą o tym prościzna:) zachować tylko podstawy lakiernictwa mianowicie element musi być dokładnie przygotowany z jednolitym podkładem i będzie git,
następne czekają sanki do wymiany moje były nie do uratowania, sanki dostałem za 1000 zł po mocnym targowaniu się. Co mnie zdziwiło podwozie wydech i inne pierdoły bez oznak korozji a to dziadostwo zardzewiałe aż głowa boli. Powoli nadchodzi czas na polerkę i położenie ceramiki, w sierpniu wesele siory Bella musi się prezentować równie pięknie jak Panna Młoda :), gdy to zrobię pokażę swą pracę. Pozdrawiam alkoholików.

Dobra cena za ograniczniki.
a kiera wyszła super.

Witam, już troszkę jeżdżę swoją Bellą więc postanowiłem ją odmłodnieć, zakupiłem światła dzienne DUOLIGHT EINPARTS (LED DRL+ LED FOG), w sobotę spróbuję zamontować gdy się to uda nagram film. Gdyby ktoś był chętny do pomocy z Gniezna lub okolic byłby bardzo mile widziany :) dzienne.jpg

Bardzo dobry wybór :)

Poległem, nie mogłem zdemontować kratki halogenu, może muszę zderzak ściągnąć?

Na jakich kołach masz takie spalanie?
Na 19" przy prędkościach o których pisałeś, nie ma mowy zejść poniżej 9l :D
Tak do 115km/h są okolice 8l.
Przy 140km/h chwilowe pokazuje około 11.5l :D

Dzięki, opanuję to z szwagrem posiada duży garaż ogrzewany a nie tak ja że ledwo auto wchodzi. Flaszka już przygotowana, oby nie skończyło się tak jak ostatnio z kacem i noclegiem (jak to mówi szwagier "garaż party")

Witam, w końcu opanowałem montaż duolight, zajęło mi to około 8 godzin (wtorek 1,5h, środa 1,5h, czwartek, 1,5h, piątek trzeba było się ogrzać przy wódeczce :), sobota finałowy etap. Niestety Bella nie ma plusowego przewodu po stacyjce pod maską i zmuszony byłem do pociągnięcia przewodu do kabiny. Po obejrzeniu kilku filmów na you tube wpadłem na diabelski pomysł innego podpięcia przewodu plusowego (denerwowało by mnie że podczas odpalania dzienne na moment gasną). Przechodząc do meritum podczepiłem przewód plusowy pod zapalniczkę :), teraz duolight zapalają się od razu po włożeniu kluczyka i nie przygasają podczas odpalania, a gasną momentalnie po wyłączeniu zapłonu. Kilka fotek z mojej pracy
IMG_20181127_152042.jpg

IMG_20181202_111645.jpg

IMG_20181202_111731.jpg

IMG_20181122_180615.jpg

Jedno z fotek przedstawia plusowy przewód po światłach postojowych (tych żaróweczek malutkich).

Następny etap montaż lusterka wewnętrznego fotochromatycznego z Citroena C8, od alfy niestety nie będzie mi pasować ponieważ moja wersja Belli jest bidna, a szyba oryginalna czyli dupa, wymiana szyby nie wchodzi w rachubę oryginał to oryginał. Z Citroena C8 pasuje na mocowanie lusterka zwykłego a przy okazji ma fajną maskownicę do przewodów.
Przesyłka już w drodze czekam :)

No kuźwa nie znalazłem ni ciorta nie było w schemacie i ni ciorta nie wykazał miernik, jedyny plus to szedł z pompy paliwowej, lecz tak jak mówisz cel osiągnięty i satysfakcja bezcenna :)

Wreszcie idzie wiosna a z nią zmiany,
1 etap działań przy alufelgach zakończony pomyślnie ( felgi zmatowane, wyszlifowane, tam gdzie było trzeba zagruntowane)
IMG_20190216_154858.jpg
2 etap w następną sobotę o ile pogoda pozwoli (malowanie zmiana kolorufelg)
mam nadzieję że nie będę żałował decyzji koloru (brudne złoto- copper 286), w tygodniu zrobię próbę jak będzie za jasny to dodam brązu
3 etap to nałożenie ceramiki na lakier k2 groven lite
cdn.:)

Przesadziłem, i teraz dupa. Przez dobry miesiąc i tak nie mogę zmienić koloru ponieważ gdy bym ponownie malował to by mi się wszystko warzyło, skrobać mi się nie chce a tak miało być pięknie. Pokazywałem odcień koloru a gość mówi brudne złoto a ja widziałem mosiądz zabrudzony zaufałem i mam za swoje:(
DSCN2232.jpg
DSCN2236.jpg
Co doradzacie ?

Jak to założysz to będzie tragedia na kołach ;)

Amortyzatory
Powrót