[Giulia] Łańcuchy śniegowe

MiLykie

Nowy
Auto
Fiat Palio & Julka 1.4 MA
Czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów zgłębiał temat łańcuchów do Żula?

Byłem święcie przekonany, że kupię takie same jak do Żulietty (tylko odpowiedni rozmiar) i nie zajmie mi to więcej niż 10 minut. A tu niespodzianka. ;)

Okazuje się, że dla opon, które mam na tylnej osi, 255/40R18 (i, for that matter, dla 19-tek też) producent domaga się instalacji łańcuchów 7 mm. Nie zwykłych "niskoprofilowych" 9 mm, tylko 7. Niestety, oferta łańcuchów 7 mm jest śladowa. Tzn. są pojedyncze modele, ale nie ma takich z samonapinaniem (mam Konigi Zip Ultra 9 w Żulieccie i w taki sam model celowałem), które uważam za ważną cechę.

Pytanie - jak mało miejsca jest przy tylnych kołach? Przecież one się nie skręcają, czy tam poważnie o 2mm większy łańcuch nie wejdzie? Jak myślicie? I drugie pytanie za 100 punktów, szczególnie do osób, które mają perspektywę kupna łańcuchów do Żula - coś lepszego polecacie niż te ręcznie napinane bzdety? Ktoś widział coś w 7 mm wersji samonapinanego?

Nie chcę wyjść na malkontenta, ale zaczynają mnie lekko irytować trudności z trywialnymi rzeczami do Żulii. Odpowiednich opon wybór marny, że nawet o RFT nie wspomnę. Łańcuchy słabo. Trzeba było zrobić jak kolega z grupy WAH na FB - czyli nabyć 17-tki na zimę. :rolleyes:

Informacyjnie, właściwy rozmiar to 104 dla Żulowatych 18-tek, szerszych z tyłu (czyli 255):
http://www.interpack.eu/product-pol-7061-Lancuchy-sniegowe-Konig-Zip-7-104.html

Ostatnia edycja:
Może pomyśl nad łańcuchami z włókien/plecionek lub tekstylnymi? Oczywiście mają swoje wady ale do takich rozmiarów kół i opony RFT to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Osobiście mam Auto Sock tekstylne i aż dziw, jak to się dobrze sprawdza a zawieszenie i koła nie dostają w kość.

Czy szmaciane spełniają wymagania krajów, które wymagają posiadania łańcuchów (AT, CH, FR, IT)? Bo z pewnością, 2 lata temu, gdy wybierałem się Żuliettą to szmaciane nie spełniały wymagań przynajmniej jednego z nich. Może coś się zmieniło.

byl temat o lancuchach w zeszlym roku, choc raczej dosc ogolny/teoretyczny.

w 159 uzywam pewag servo sport, one maja 7mm profil (skrecane) i napinanie.

i tak jesli chodzi o łańcuchy w giuli jest i tak spoko, w 159 na 18 i 19 oficjalnie nie mozba bylo zakladac zadnych lancuchow a na 17 tylko typu spider(ja po sprawdzeniu przez goscia z pewag ilości miejsca kupilem 7mm mimo ze tylko spidery sa zalecane).

moze sprawdz ile jest miejsca i sie okaze ze spokojnie wejda lancuchy 9mm?

Dzięki za rady :D

Faktycznie, jest to lepsza sytuacja niż w 159 :)

Popisałem z ziomkiem z pewag.pl, ogólnie był pomocny, do momentu, aż mu ponownie wskazałem, że 7 mm... i kontakt się urwał. ;) Bo żadne z tych, które proponował nie były 7 mm, tylko 9, albo 11,5. Chyba jednak gość z pewag.pl nie ogarnia, bo... ostatnia deska ratunku, czyli allegro, twierdzi, że są RSSy zarówno w rozmiarze 77 jaki i 76. Zgłupiałem, bo ziomek z pewag napisał wcześniej, że RSS 77 nie jest rekomendowany dla tego rozmiaru...

Staram się teraz patrzeć na pozytywy - dobrze chociaż, że są zwykłe 7-ki. :)

Jutro rzucę się pod samochód, spróbuję ocenić ilość miejsca... Ale pewnie nie będę ryzykować 9-tek i tak, chyba że ktoś już to przerobił i ma doświadczenia. ;)

Ostatnia edycja:
chyba azalgo zalozyl na zime opony 245/40r19 wiec luzu to tam musi byc. mysle ze 9mm problemu zadnego nie zrobi a bedzie jeszcze tanszy. ewentualnie pytales w aso o lancuchy dedykiwane?

Ale tu jest 255/40R18, więc szersze...

Nie pytałem w ASO, to fakt. Jutro zadzwonię, chociaż znając nasze ASO to w najlepszym wypadku będą mogli ściągnąć zwykłe, bez samonapinania. A jak wiemy, samonapinanie fajne jest. ;)

mialem na mysli wysokosc, ale masz racje, trzeba jeszcze sprawdzic ile miejsca jest za opona. podjedz gdzies gdzie podniosa Ci auto I popatrz ile tam jest miejsca, mysle ze skoro oficjalnie pozwalaja na 7mm, to 9mm tez powinno wejsc z zapasem.

Dostałem info od pewagu, który pytał w Austrii i ustalił co następuje:
inside ring of RSS 76 and 77 is sitting too high, therefore now servo sport possible.

Zatem, żaden RSS nie będzie pasować do 255/40R18 (przynajmniej oficjalnie).

Dostałem info od pewagu, który pytał w Austrii i ustalił co następuje:

Zatem, żaden RSS nie będzie pasować do 255/40R18 (przynajmniej oficjalnie).
sam sprawdz.jak wspominalem w159 jezdze na servo sport mino ze oficjalnie wg instrukcji czy katalogow pewaga nie powinienem. a dobral mi je gosc z pewaga (dystrybutor na polske jest kolo Bielska) pomacal jakie odleglisci sa za kolem i powiedzial ze spoko. a lancuchy uzywalem ok 10 razy bo dojezdzam droga dojazdowa do tras biegowkowych na magurce wilkowickiej (3.5km bialej drogi/serpentyn srednie nachylenie 12%) tak wiec mam juz jazde na tych lancuchach przecwiczona (jakies 70km zrobione na nich)

inna opcja to zmienic opony na tyle na 235/45r18?

Ostatnia edycja:
Zazdroszczę bliskości do Bielska! Ja niestety nie mam tutaj dystrybutora, więc musiałbym kupić do testów... Ewentualnie kupić i odsyłać. :(

Jak zmieniać to już lepiej IMHO na 225/45 na węższej feldze, żeby mieć wszystkie 4 takie same, i wtedy i RTFy by się dobrało i w ogóle, tyle wygrać. Ale biorąc pod uwagę, że zimowe Nokiany mają mniej niż tydzień to szkoda mi będzie je wyrzucać. ;)

Dzięki za rady ;)

Amortyzatory
Powrót