• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Lampy 25W USA vs EU

kacper022

Nowy
Auto
Giulia 2020
Cześć, szukam i szukam i nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji.

Przyjechała do mnie Giulia z USA. Z tego co widzę lampy są 25W (jedna przetwornica). Czy mogę założyć EU 25W i wszystko będzie bez problemu śmigać? Kiedy wystepuje "opadanie" o którym w różnych miejscach można przeczytać?

A drugie pytanieL: jak jest 35W USA i założy się 25W EU to jak to się wtedy zachowa?

Ostatnia edycja:
Możesz założyć 25W i dołożyć pokrętło od regulacji wysokości świateł (jeśli nie ma) lub zamontować 35W, ale wtedy zgodnie z prawem musi być poziomowanie i spryskiwacze.

Możesz założyć 25W i dołożyć pokrętło od regulacji wysokości świateł
Tu nie chodzi o pokrętło, tylko o nowy panel świateł, w którym jest dodatkowe pokrętło umożliwiające regulację wysokości zależnie od obciążenia samochodu, chodzi o 25W panel.jpg

Ostatnia edycja:
- - - Updated - - -

Kolega kacper022 napisał "Cześć, szukam i szukam i nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji"

Sprecyzowałem odpowiedź kolegi, czy to źle? Nie musisz krzyczeć.

Tak uzupełnię żeby było pełniejsze info - jesli było 35W USA to zalozenie 25W EU najpewniej też opadną (wtedy trzeba przerabiać wiązkę z AFLS linie LIN odłączyć, spiąć razem i pod panel świateł pociągnąć bo na tych pinach w 25W jest wspólna manualna regulacja). W takim przypadku akurat lepiej brać 35W EU bo będzie skrętność a i łatwiej/taniej o lamp, a poziomowanie auta też da się dołożyć. na legalu muszą być też spryski jakby co, też się da.

Oczywiście najłatwiejszą ścieżką na osiągnięcie legalnego oświetlenia jest 25W USA na 25W EU, zmiana panelu, jak ktoś jest zboczony i chce żeby mu się ikonki po zmianie panelu zgadzały na pokrętle to musi zaglądnąć do środka i rozkminić przeróbkę drabinki rezystancyjnej żeby mieć jak na ikonkach (EU mają inaczej przypisane).

chce żeby mu się ikonki po zmianie panelu zgadzały na pokrętle to musi zaglądnąć do środka i rozkminić przeróbkę drabinki rezystancyjnej żeby mieć jak na ikonkach (EU mają inaczej przypisane).

Myślałem, że uda się z dwóch przełączników zrobić jeden (przełożyć środkową część z samym przełącznikiem świateł), ale to jest jeden długi plastik w jednym kawałku :( Wiesz czy ktoś już dokonał przeróbki tych rezystorów? Znalazłem ich tam kilka rezystorów, ale nijak ma to się do drabinki, którą widzę na schematach :D. Może być tylko kwestia ich zamiany, tak żeby komputer dobrze intepretował poszczególne stany?

To co mnie jeszcze zastanawia - przełącznik USA po przytrzymaniu na "0" wyłączy światła i wraca do pozycji AUTO. A w EU jest "0", a po przytrzymaniu są pozycyjne.

tak, nie da się ot tak przełożyć plasiku. musisz pokminić obwód z którego pinu,, wartość rezystancji dla poszczególnych pozycji jakie mają być, i jakie chcesz żeby CI się zgadzały, polukać gdzie to na płytce, jak scieżki poprowadzone, jak to można pozamieniać. polukaj też przy samym pokrętle, może tam są jakieś inne styki podłączone i coś się da tam łatwiej pozamieniać.
inna opcja to wywiercić sobie dziurki w miejscu ikonek i wydrukować taki pierścień na matowj folii z nowymi ikonkami - jak masz znajomego w jakiejś poligrafi i ogarnie w ramach hobby to też może być spoko droga.

mam gościa który twierdzi że przerobił, nie pochwalił się, nie ma czasu i nie będę go męczył bo mam z nim inne tematy na które czekam już bardzo długo i nowe które w przyszłości chcę żeby mi ogarnął, tak więc nie pomogę niestety.

tak, nie da się ot tak przełożyć plasiku. musisz pokminić obwód z którego pinu,, wartość rezystancji dla poszczególnych pozycji jakie mają być, i jakie chcesz żeby CI się zgadzały, polukać gdzie to na płytce, jak scieżki poprowadzone, jak to można pozamieniać. polukaj też przy samym pokrętle, może tam są jakieś inne styki podłączone i coś się da tam łatwiej pozamieniać.
inna opcja to wywiercić sobie dziurki w miejscu ikonek i wydrukować taki pierścień na matowj folii z nowymi ikonkami - jak masz znajomego w jakiejś poligrafi i ogarnie w ramach hobby to też może być spoko droga.

mam gościa który twierdzi że przerobił, nie pochwalił się, nie ma czasu i nie będę go męczył bo mam z nim inne tematy na które czekam już bardzo długo i nowe które w przyszłości chcę żeby mi ogarnął, tak więc nie pomogę niestety.

Udało się przerobić drabinkę. Pozycje na piktogramie zgadzają się z tym co się włącza. Mam jednak pytanie o pokrętło z regulacją wysokości. Wydaje mi się, że auto nie reaguje na zmianę wysokości na tym pokrętle. Zmieniłem na przełącznik USA i wydaje mi się, że światła świecą na tej samej wysokości, czyli nic nie opadło. Soft jest już wgrany PL. Może to kwestia błędów? Ciągle jest choinka, bo auto nie jest do końca zrobione. No i przebieg miga, więc proxi się chyba gdzieś wywaliło. Auto stoi też 50-100cm od ściany, to może zbyt mała odległość, żeby cokolwiek dostrzec.

Poniżej opis jak to teraz działa po przeróbce.

Pozycje w USA: 0, auto, pozycyjne, krótkie
Pozycje w EU: pozycyjne, 0, auto, krótkie
"0" w USA i "pozycyjne" w EU to stan z którego przełącznik zawsze "wraca".

Światła włączają się tak jak na piktogramie, jedyne różnice:
1. Pozycyjne włączają się, ale jak się puści przełącznik i wróci do "0" to się od razu wyłączą. Przełącznik oczywiscie sam "wraca", bo tak jest skonstruowany
2. Z "0" nie da się włączyć "auto". W USA po wyłączeniu świateł przełącznik wraca na stan "auto". Komputer to pewnie dokładnie tak samo interpretuje.
3. Z pozycyjnych jak przełącznik wróci na "0" to na pół sekundy włączy się "auto".

Jak uda się wyjaśnić powyższą kwestię to podeślę schemat jak to zrobić. Tak żeby mieć pewność, że wszystko jest jak należy... Trzeba wylutować kilka rezystorow (806, 287, 147, 0), wstawić trzy nowe 806+287, 287+147 i 147 oraz połączyć jedną "przerwę". Rozmiar rezystorów SMD 1206 w calach, 3216 w mm. 10 minut roboty jak się kupi rezystory, np. na tme.

jeśli miałeś faktycznie 25W USA to nie ma bata, musi działać o ile lampy, wiązki i przełacznik sprawne. z 1m coś powinieneś zauważyć, reaguje wolno, może zaznacz sobie kreskę na ścianie, odjedź też ciut dalej i wtedy zobacz jeszcze raz.

pozycyjne włącza się przy wyłączonej stacyjce normalnie tak żeby włączyły się i zostały, jeździć na nich się nie da bo wraca na 0 i robi się dzienna pozycja. u Ciebie to inaczej działa?

jeśli miałeś faktycznie 25W USA to nie ma bata, musi działać o ile lampy, wiązki i przełacznik sprawne. z 1m coś powinieneś zauważyć, reaguje wolno, może zaznacz sobie kreskę na ścianie, odjedź też ciut dalej i wtedy zobacz jeszcze raz.

Wszystko działa prawidłowo. Prawa wtyczka była urwana i w nowej którą założyłem brakowały 2 kabelki. Jeden to masa od regulacji wysokości a drugi to doświetlanie zakrętów. Wszystko działa już prawidłowo po dołożeniu dwóch pinów.

Poniżej przeróbka drabinki, tak aby komputer USA dobrze intepretował przełącznik EU.

Generalnie w przełączniku USA kolejne stany mają rezystancje:
a. 0 - 0 ohm
b. auto - 147 ohm
c. pozycja - 287 + 147 ohm
d. krótkie - 806 + 287 + 147 ohm
I kazdy z nich przechodzi przez 2 połączone równolegle rezystory 182 ohm, czyli trzeba dodac 91 ohm. Przeróbka tych dwóch rezystorów nie dotyka, więc tego tu nie uwzględniam

Wygląda to tak:
Screenshot 2022-12-12 at 21.42.20.jpg

Do przerobienia drabinki będą potrzebne rezystory:
- 150 ohm
- 430 ohm
- 1.1k ohm

Nowy schemat (kolejność pozycji jest już z przełącznika EU)
Screenshot 2022-12-12 at 21.44.17.jpg
No i widać, że tam gdzie jest 806+287 to wstawiamy rezystor 1.1k a w 287+147 wstawiamy 440

Ja kupiłem na tme, każdy po 100 sztuk, jakieś 43zł z wysyłką.

I płytka po przeróbce.
save.jpg
Jeżeli ktoś nie chce się zagłębiać w to jak to działa, to wystarczy, że kupi rezystory i przerobi swoją EU płytkę tak jak ta tutaj. Warto pamiętać, że płytka USA jest inna niż EU, więc trzeba przerabiać tą EU.

Po przelutowaniu trzeba sobie sprawdzić czy każdy wartość rezystancji dla każdego stanu jest odpowiednia. Wszędzie dodajemy 91, z racji 2 rezystorów po 182 ohm połączonych równolegle

Podziękowania dla mojego kolegi Kamila, który rozkminił przeróbkę drabinki oraz Epsonixowi za wskazówki :D

Wszystko działa prawidłowo. Prawa wtyczka była urwana i w nowej którą założyłem brakowały 2 kabelki. Jeden to masa od regulacji wysokości a drugi to doświetlanie zakrętów. Wszystko działa już prawidłowo po dołożeniu dwóch pinów.

Poniżej przeróbka drabinki, tak aby komputer USA dobrze intepretował przełącznik EU.

Generalnie w przełączniku USA kolejne stany mają rezystancje:
a. 0 - 0 ohm
b. auto - 147 ohm
c. pozycja - 287 + 147 ohm
d. krótkie - 806 + 287 + 147 ohm
I kazdy z nich przechodzi przez 2 połączone równolegle rezystory 182 ohm, czyli trzeba dodac 91 ohm. Przeróbka tych dwóch rezystorów nie dotyka, więc tego tu nie uwzględniam

Wygląda to tak:
Pokaż załącznik 285564

Do przerobienia drabinki będą potrzebne rezystory:
- 150 ohm
- 430 ohm
- 1.1k ohm

Nowy schemat (kolejność pozycji jest już z przełącznika EU)
Pokaż załącznik 285565
No i widać, że tam gdzie jest 806+287 to wstawiamy rezystor 1.1k a w 287+147 wstawiamy 440

Ja kupiłem na tme, każdy po 100 sztuk, jakieś 43zł z wysyłką.

I płytka po przeróbce.
Pokaż załącznik 285563
Jeżeli ktoś nie chce się zagłębiać w to jak to działa, to wystarczy, że kupi rezystory i przerobi swoją EU płytkę tak jak ta tutaj. Warto pamiętać, że płytka USA jest inna niż EU, więc trzeba przerabiać tą EU.

Po przelutowaniu trzeba sobie sprawdzić czy każdy wartość rezystancji dla każdego stanu jest odpowiednia. Wszędzie dodajemy 91, z racji 2 rezystorów po 182 ohm połączonych równolegle

Podziękowania dla mojego kolegi Kamila, który rozkminił przeróbkę drabinki oraz Epsonixowi za wskazówki :D

A może chciałbyś tę przeróbkę zrobić u mnie?

Moja Giulia z USA ma lampy 25W UE i panel świateł UE. Wszystko działa jest regulacja wysokości, przełącznik w poz. 0 - automat, w lewo od "0" - po przytrzymaniu - wyłącza (na postoju) światła, które odpalił automat, poz. 1 pozycyjne, poz.2 światła drogowe/mijania. Jedno co zauważyłem i mi nie pasuje - to światła pozycyjne, które same gasną po ok15min. od włączenia. Co daje ta przeróbka panelu?

nie zauważasz że 3 pierwsze od lewej masz przestawione o 1 oczko, tylko pozycja ostatnia się zgadza? większość nie narzeka, ale skoro komuś chciało się wykminić przeróbkę na płytce to jak komuś nie pasuje to do roboty. swiatła masz tak jak w USA panelu - przyjrzyj się staremu lub jak nie masz googlnij na necie

O.k. to wiem myślałem, że jeszcze coś się zmienia - chodzi mi o te pozycyjne wyłączające się po kilkunastu minutach.

O.k. to wiem myślałem, że jeszcze coś się zmienia - chodzi mi o te pozycyjne wyłączające się po kilkunastu minutach.

To nawet nie wiem czy pozycyjne wyłączają się po kilkunastu minutach, bo nawet nie miałem okazji tak długo stać na pozycyjnych :D

Pare osób napisało mi na priv z prośbą o przeróbkę przełącznika, jeżeli ktoś jeszcze byłby zainteresowany to proszę pisać najlepiej na mail - kkoza11@gmail.com

Witam, jest ktoś w stanie sprawdzić po vin jakie mam lampy?
Vin: ZARFANBNXK7621405
Z góry dziękuję

Jeśli nie ma spryskiwaczy to 25w
zapominasz o rynku USA oraz o lampach halogenowych, tam raczej jest na odwrót - jeśli są spryski (żadko, raczej niektóre Q tylko) to na pewno jest 35W, jeśli nie ma to może być wszystko 25W, 35W jak i halogen

Witam, jest ktoś w stanie sprawdzić po vin jakie mam lampy?
Vin: ZARFANBNXK7621405
Z góry dziękuję
Wg VIN/ePera asz lampy halogenowe H7 (brak opcji LM2(25W xenon) lub 230 (35W)) w wersji ciemniejszego wykończenia (5EM). arkusz z lampami pokazuje lampy H7/żarówki normalne itp. Ale wg zdjęć z aukcji masz któreś xenony. Pytanie czy fabrycznie i tylko jest błąd w ePerze (zdarza się), czy poprzednik w USA coś kombinował (też bywa). Przyjdzie to sobie sprawdzisz organoleptycznie czy jest druga puszka na lampie od skręcania (35W) i/lub po palnikach.

Jakby co Twój konfig auta, możed do czegoś się przyda, choć widzimy już że lampy się nie zgadzają z autem jakie wylicytowałeś

6S - GIULIA (2016-2022)

621RA1201400 - 2.0 GME T4 280HP ATX AWD USA CARBON
Engine: 1231051 Vehicle: 3111840 Manuf. date: 12/9/2019
Vin : ZARFANBNXK7621405

HORSE POWER (MARKET) 2.0 BZ (CC2.0)
POWER 280HP (KW206)
STEERING LEFT (GSX)
BODYWORK TYPE PETROL, NOTCHBACK (TC3V)
FUEL PETROL (CMBBZ)
TRIM LEVEL CARBON Ti (LL9)
DRIVE TYPE 4 DRIVE WHEELS (TT4X4)
ECOLOGY EURO 6 (ECOCF6)
ENGINE ASSEMBLY 2.0 280 HP MAIR2 P CF6 S&S (ENGB117)
GEARBOX TYPE AUTOMATIC (CAMAT)
LIVELLO DI ALLESTIMENTO COMMERCIALE VELOCE Ti (LCH70)
MARKET VERSION USA (AM40)
MODEL YEAR YEAR 2019 (MY19)
6-WAY POWER PASSENGER SEAT Yes (CDE)
8 WAYS POWER + 4 WAYS LUMBAR DRIVER Yes (17E)
ADAPTED FOR COLD COUNTRIES Yes (129)
ADEGUAMENTO OMOLOGATIVO 2 Yes (78D)
AIR DUCT TO REAR SEATS Yes (693)
ALLOY WHEELS EXTRA SERIES 14 Yes (5EQ)
AUTOMATIC HEADLIGHT ACTIVATION (DUSK/DAWN) Yes (051)
BLACK DAY LIGHT OPENING MOULDINGS Yes (MMR)
BRANDED HI-FI AUDIO SYSTEM Yes (4JF)
Bright Speaker Grille Ring Yes (9L8)
CARPETS Yes (396)
CARPLAY/ANDROID AUTO - SMARTPHONE MIRRORING Yes (8EW)
Carpet Tunnel Net Yes (9YE)
Cybersecurity Level 3 Protection Yes (9FX)
DASHBOARD EXTRA SERIES 1 Yes (4H0)
DIFFERENTIAL LOCK Yes (939)
DNA LATCHED Yes (18Y)
DOOR COURTESY LAMPS Yes (LCB)
DRIVER SIDE KNEE AIRBAG Yes (150)
DRIVER SIDE SUN VISOR WITH MIRROR Yes (50X)
EXTERIOR DOOR HANDLE COURTESY LIGHT Yes (83Z)
EXTRA SERIES SEATS 2 Yes (7XF)
EXTRA SERIES 2 BUMPER Yes (4TU)
FRONT COURTESY/MAP LAMPS Yes (LCA)
HEATED FRONT SEATS Yes (452)
HEATED STEERING WHEEL Yes (NHS)
HEATED WINDSHIELD WASHER SPOUTS Yes (110)
IMPERIAL BLACK Yes (03V)
INT. REAR-VIEW MIRRORS ELECTROCHROMIC INTERNAL REARVIEW MIRROR Yes (410)
KEYLESS GO Yes (GX4)
OBJECT HOLDER COMPARTMENT WICKET Yes (845)
ODOMETER (MILES) Yes (046)
PARKING SENSOR Yes (508)
PASSENGER SIDE KNEE AIRBAG Yes (151)
PEDALS EXTRA SERIES 1 Yes (4CS)
PERFORMANCE SUSPENSION Yes (SDD)
POWER FOLDING HEATED MIRRORS Yes (GTD)
RAIN SENSOR Yes (347)
REAL CARBON FIBER INTERIOR ACCENTS Yes (XSQ)
REAR HEADRESTS N^ 3 Yes (543)
REAR PARKING CAM REAR PARKING CAM Yes (316)
REMOTE START SYSTEM Yes (XBM)
REMOTE USB PORT Yes (RSX)
SECURITY LOCK Yes (57E)
SIDE SKIRTS Yes (926)
SIRIUSXM SATELLITE RADIO Yes (RSD)
SPECIAL PAINT SCHEME Yes (58B)
SPECIFIC BADGE 1 Yes (0L4)
SPECIFIC BADGE 3 Yes (0L6)
SPECIFIC BRAKE CALIPERS 1 Yes (4TA)
SPECIFIC BRAKE DISKS Yes (44B)
SPECIFIC EXHAUST TUBING2 Yes (5FE)
SPECIFIC EXT. REAR-VIEW MIRROR CAP Yes (4YD)
SPECIFIC FRONT GRILLE 1 Yes (05F)
SPECIFIC FRONT SEATS 2 [SPECIFIC FRONT SEATS 2] Yes (4TI)
SPECIFIC HEADLIGHT Yes (5EM)
SPECIFIC INSTRUMENT PANEL Yes (4GF)
SPECIFIC KICK PLATE 3 Yes (8SM)
SPECIFICATION 5 WHEEL HUBS Yes (6YL)
SPLIT REAR SEAT Yes (195)
SPORT LEATHER SEATS Yes (788)
SPORTS STEERING WHEEL Yes (321)
STEERING WHEEL COMMANDS 2 Yes (5BH)
STEERING WHEEL COMMANDS 3 Yes (4WE)
STOP&START Yes (5DE)
SUNROOF WITH ELECTRICAL DRIVE Yes (400)
TIRES EXTRA SERIES 1 Yes (141)
TPMS (TIREPRESSURE MONITORING SYSTEM) Yes (365)
UCONNECT TOUCH 8.4N CD/DVD/MP3/NAV Yes (RB5)
UNIVERSAL GARAGE DOOR OPENER Yes (XGD)
USB CHARGING PORT Yes (RS3)
USB POWER SOCKET 12V. Yes (83X)
WARNING LIGHT FOR SEAT BELT FASTENED Yes (189)

Amortyzatory
Powrót