Lampki sufitowe

gegu007

Nowy
Auto
Alfa Romeo Tonale
Cześć wszystkim,

mam pytanie, czy ktoś miał defekt oświetlenia sufitowego, dokładnie chodzi o to, że przyciski na konsoli nie reagują na włączanie/wyłączanie. Sprawa dotyczy tylko ledów na suficie z przodu(kierowca/pasażer/obydwa/otwieranie drzwi). Tylna lampka jak również lampki w drzwiach, schowku, podnóżkach, osłonach przeciwsłonecznych działają, także to nie jest problem bezpiecznika, co istotne podświetlenie przycisków działa, także konsola raczej też jest w porządku. Miał ktoś podobny problem?

Pozdrawiam

Mam podobnie: panel przednich przycisków oświetlenia nie działa; przyciski oświetlenia tylnej kanapy działają bez problemu.
Wygląda na jakiś babol programowy.

Zgłaszajmy do ASO i czekajmy na update softu.

dzięki za odpowiedź, na to mi wygląda właśnie, ciekawe czy istnieje jakaś procedura resetowania, zgłosiłeś już to do ASO?

Witam,u mnie wszystko działa poprawnie.Nie wiem jak było wcześniej bo nie sprawdzałem , a na początku grudnia miałem wgrywaną aktualizację systemu.

Ostatnia edycja:
mam pytanie, czy ktoś miał defekt oświetlenia sufitowego, dokładnie chodzi o to, że przyciski na konsoli nie reagują na włączanie/wyłączanie. Sprawa dotyczy tylko ledów na suficie z przodu(kierowca/pasażer/obydwa/otwieranie drzwi). Tylna lampka jak również lampki w drzwiach, schowku, podnóżkach, osłonach przeciwsłonecznych działają, także to nie jest problem bezpiecznika, co istotne podświetlenie przycisków działa, także konsola raczej też jest w porządku. Miał ktoś podobny problem?

U mnie działają przyciski, wcześniej też działały. Nie miałem okazji robić aktualizacji systemu, chyba, że coś weszło OTA.
Jak wrzucisz swoją wersję softu to porównamy.

Witam,
sprawdzone w ASO, brak jakichkolwiek błędów zapisanych w kompie, jest to tzw. bug software-owy, reset na AKU rozwiązuje problem,
koledzy z US (Dodge Hornet) twierdzą, że bug ten może wystąpić jeżeli po aktualizacji oprogramowania aku nie został zresetowany, w serwisie nic takiego nie potwierdzili, aczkolwiek bazując na przypadkach w Hornecie wydaje się to logiczne.
w każdym razie temat do zamknięcia
Dzieki za zainteresowanie tematem

Ostatnia edycja:
Dzięki za info. Reset aku poprzez odpięcie szybkozłączki na minusie na 10s rozwiązał problem. Obyło się nawet bez rekalibracji systemów.

Cześć Icecold ,
mam jeszcze pytanie odnośnie tego resetu przez szybkozłączkę na aku, ją się zdejmuje czy tylko przesuwa? No i czy są jakieś elementy które lepiej wyłączyć przed resetem np. hamulec ręczny, etc?
dzięki z góry za odpowiedź,
Pozdrawiam

aku tonale.JPG

mi kazali przyjechać do ASO na odłączenie- podłączenie aku - coś kobitka smęciła, że mogą jakieś błędy wyskoczyć - nie wiem, czy założyli, że jestem takim nieogarem, że mogę nawet takie coś spierniczyć, czy raczej projektanci samochodu są takimi nieogarami, że odłączenie aku może kompa spierniczyć... Nie wnikałem - na serwis ma 5 km, a darmowe mycie piechotą nie chodzi ;)

Dzieki za odpowiedz,
dlatego pytam, tez wlasnie tych bledow sie obawiam, ale nie bede jezdzil z odpinaniem aku do serwisu za kazdym razem, wychodze z podobnego zalozenia, ze w Alfie zaprojektowali tą szybkozlaczkę chyba właśnie po to aby resetowac kompa bez odkręcania klemy kluczem, w wolnje chwili odepne i zaobaczymy
Pytanie tylko do Icecold, czy jakos konfigurowal samochod przed odpieciem kostki: alarm, hamulec ręczny, takie tam, chociaż pewnie jestem przewrazliwiony bo to moja pierwsza alfa...;)

Dzieki

Dzieki za odpowiedz,
dlatego pytam, tez wlasnie tych bledow sie obawiam, ale nie bede jezdzil z odpinaniem aku do serwisu za kazdym razem, wychodze z podobnego zalozenia, ze w Alfie zaprojektowali tą szybkozlaczkę chyba właśnie po to aby resetowac kompa bez odkręcania klemy kluczem, w wolnje chwili odepne i zaobaczymy
Pytanie tylko do Icecold, czy jakos konfigurowal samochod przed odpieciem kostki: alarm, hamulec ręczny, takie tam, chociaż pewnie jestem przewrazliwiony bo to moja pierwsza alfa...;)

Dzieki

Witam,jak na dłużej odepniesz to wywali błędy.(info z serwisu)

Tylko dla potwierdzenia,
odpiąłem aku na kilka sekund i jest ok, praktycznie wszystkie ustawienia zostały, także śmiało - zero błędów.

Pozdrawiam,

Tylko dla potwierdzenia,
odpiąłem aku na kilka sekund i jest ok, praktycznie wszystkie ustawienia zostały, także śmiało - zero błędów.

Pozdrawiam,

Tak tylko mały update, jeżeli ktoś ma problem z tym podświetleniem,
finalnie sprawę załatwia wymiana wiązki, u mnie cały czas ten problem się pojawiał, dopiero ta wymiana go rozwiązała.

Amortyzatory
Powrót