• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Lamere AR 166 2 4 jtd FL

Lamere

Nowy
Auto
166 2.4 JTD
Witam!

W Alfie gustuję od niedawna. Wcześniej miałem same auta spod znaku niebieskiego śmigła. [notranslate]Alfa[/notranslate] podobała mi się od dawna jednak zawsze coś mnie wstrzymywało przed zakupem. Po sprzedaży E34 długobrozmyślałem nad następcą. Szukałem auta, które będzie posiadało pseudo-sportowe zacięcie i niebanalną stylistykę. Co dziwne skreśliłem wszystkie modele ''jedynej słusznej marki'', bo w rocznikach, w które celowałem zawsze było coś nie tak. A to z zewnątrz piękna, a w środku biedna, albo na odwrót. Jak już wnętrze było piękne to blacha była do roboty, albo pod maską znajdowały się cztery cylindry zamiast sześciu. Postanowiłem spróbować czegoś innego, czegoś co zawsze mi się podobało, ale obawiałem się legendy, którą obrosły modele tego włoskiego producenta. Myślałem nad 159, ale zobaczyłem ogłoszenie czarnej 166, na widok której zawsze się śliniłem. Na dodatek auto okazało się fajnie wyposażone, wersja Distinctive. Zdecydowałem się na silnik o dobrej opinii, który na dodatek jest oszczędny, a to ważne, bo średnio robię ok 40 tyś km rocznie. 166tka mimo ledwie 150 KM jest nad wyraz żwawa i dobrze się prowadzi. Skrzynia jest dobrze zestopniowana, a poszczególne biegi wchodzą z takim fajnym oporem. 5 cylindrów brzmi świetnie, także póki co jestem bardzo zadowolony z decyzji.
Auto sprowadzone, jeden właściciel, serwis do 150 tyś km, do roku 2013. Teraz ledwie 200 tyś km. Stopień zużycia wnętrza chyba potwierdza te cyfry. Lakier ładny, malowane tylko tylne prawe drzwi i klapa. Cena zakupu = kiepsko wyposażone e46 z początku produkcji. A tutaj mam biksenon, skórę i elektrykę, radio DSP. Niemiec jeszcze dzwoni, żeby posłuchać silnika przed snem! :)

283.jpg
284.jpg
285.jpg
286.jpg
287.jpg
288.jpg
289.jpg
290.jpg
291.jpg
292.jpg
293.jpg
294.jpg
295.jpg
296.jpg
297.jpg
298.jpg
299.jpg
300.jpg
301.jpg
302.jpg

303.jpg

304.jpg

305.jpg

306.jpg

307.jpg

308.jpg

309.jpg

310.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Witamy. Czarny polift z jasnym środkiem to IMO jedna z najsłuszniejszych konfiguracji. Niech służy :)

Wow, wygląda jak nowa :) sam ściągałeś czy kupiona od handlarza?

Gratulacje!

Witamy. Czarny polift z jasnym środkiem to IMO jedna z najsłuszniejszych konfiguracji. Niech służy :)

Dokładnie. Za każdym razem jak wsiadam do środka, cieszy on oko.

Elegancka maszyna, gratuluję :)

Dzięki!

Wow, wygląda jak nowa :) sam ściągałeś czy kupiona od handlarza?

Gratulacje!

Kupiona od handlarza. Faktycznie, auto jest zadbane i doinwestowane. Jedyne co było do roboty to wymiana tulei wahacza dolnego z lewej strony i standardowe rzeczy typu oleje i filtry. Olej zalany 5w30. Poza tym na tyle siedzą już poliuretany i wszystko jak na razie trzyma się kupy!

Kupiona od handlarza. Faktycznie, auto jest zadbane i doinwestowane. Jedyne co było do roboty to wymiana tulei wahacza dolnego z lewej strony i standardowe rzeczy typu oleje i filtry. Olej zalany 5w30. Poza tym na tyle siedzą już poliuretany i wszystko jak na razie trzyma się kupy!

Czyli praktycznie nic do zrobienia, tym lepiej :) Ten kolor to Nero601?

Ten silnik preferuje 5W40, także następnym razem możesz pomyśleć o zalaniu właśnie takiego, co zresztą przewidział producent. Niech się sprawuje!

PS. Uaktualnij dane profilowe, coby każdy wiedział gdzie Cię można spotkać ;)

Tak, nero ale nie pamietam, czy o tym numerze akurat? W kwestii oleju, w instrukcji wyczytałem, że 10w40 nawet, ale niemieckie ASO lało wlasnie 5w30, stąd decyzja.

Tak, 10W40 lub 5W40, w zależności od warunków. Mam dokładnie ten sam motor w przedlifcie :)

Że Włosi wsadzili taką paskudnie czarną kierownicę do tego wnętrza to szczyt po prostu... xd

Że Włosi wsadzili taką paskudnie czarną kierownicę do tego wnętrza to szczyt po prostu... xd
Dokładnie! Myślę nad zmianą na jasną z multifunkcją. Będzie pasowała ze 156/147?

Generalnie w 166 też była jasna multifunkcja ale to biały kruk.
Co do podpasowania ze 156 to nie sądzę, plus tam były tylko szare wstawki przy guzikach a wieniec i tak czarny.

946742639025434004_original.jpg

taka konfiguracja fajnie wygląda, ciekawe jakby to pasowało do jasnej skóry.

Fajny egzemplarz, zawsze byłem fanem jasnej skóry, sam myślę, czy po 156 FL nie kupić sobie 166 FL, oczywiście z jakimś Busso na pokładzie. 156 fajnie się prowadzi po mieście, mała kierownica i ogólnie dość zbite auto, można dynamicznie się poruszać, 166 jest super na trasy, bardzo fajnie wyposażone, ogólnym komfortem bije 156, jednak po mieście jest dla mnie męczące, może to kwestia przyzwyczajenia :)

W mojej 156 brakuje tego dopracowania wnętrza, widać że 166 to klasa wyżej.

Nad kierą będę myślał, wypatrując tej od 166, choć wiem że to mało realne znaleźć używkę.

Ja użytkuję auto głównie w trasie. Powiem Wam, że jestem mega zaskoczony spalaniem. Przed zakupem sprawdzałem różne dane, ale nie wierzyłem w spalanie 5.0l/100km w trasie, a właśnie takie najczęściej uzyskuję. Oczywiście mowa o spokojnej jeździe do max 110 kmh. Dynamiczniejsza jazda to 6.0l/100km, a ostatnio autostradowa z prędkościami ok 160 kmh - 180kmh nieznacznie powyżej 7.0l/100km. W porównaniu do beemek, choćby e61 525d, to jest przepaść. Komfort jest OK, przywykłem. Materiały i spasowanie także na plus. O dziwo znajomi, którzy się śmiali ze mnie, że kupuję Alfę, po obejrzeniu jej na żywo, mówią piękne auto!

Gratuluje nabytku :) jak dobrze pamiętam jesteś drugim wyznawcą bmw który się skusił na alfę 166. Kiedyś gościł u nas znany "u Was" Kucharz. Ciekawe jak się Twoja przygoda rozwinie :) ze zdjęć prezentuje się świetnie. Jeżeli przeszkadza Ci ta kiera jak niektórym (mi też by przeszkadzała) to radziłbym Ci zamiast szukać białego kruka to dać do obszycia taką skórą na nowo (i tak to Cię czeka). A airbag bym polakierował dobranym lakierem.

Dobry pomysl z tym obszywaniem i malowaniem. Obszywanie miałem okazję testować w e34, robiąc podsufitkę na czarno, z malowaniem też nie będzie problemów, ale kusi mnie ta multifunkcja.

A propos Kucharza, to właśnie od niego zaraziłem się Alfą. Nie mogłem sie napatrzeć na forum na tą jego 166tkę i w końcu spełniłem zachciankę :)

Poniżej poprzednia miłość, która przeszła długą drogę, by wyglądać ostatecznie tak :)
321.jpg
322.jpg
323.jpg
324.jpg

Pamiętam na forum śmigiełka raczej sceptycznie podeszli do prezentacji. Gdyby to nie był Kucharz to by go zjechali jak burą su.... a że Kucharza nie wypadało to można było dostrzec powściągliwość :sarcastic:
To Ty z Kłodzka? Tam też będzie 166? Do teściów tam jeżdżę :sarcastic:
Ja w każdym aucie wrzucam nową skórę na kierownicę bo to przynajmniej +30% więcej przyjemności z jazdy :D tak więc nawet nie odkładaj tego.
Jeżeli chodzi o bmw to myślałem nad takim na daily ale niestety budżetowe są w agonalnym stanie. WIęc kupiłem jakieś "coś" co przynajmniej się nie rozpada :)

Ostatnia edycja:
Pochodzę z okolic Kłodzka ale obecnie mieszkam już w PP, okolice Piły.

Powiem Ci, że chyba gust się zmienił na bmw5er bo jak wrzuciłem, to same ochy i achy!

Co do youngtimerow spod znaku śmigła, to ceny są już spore. Popyt duży, a podaż mała. [notranslate]Alfa[/notranslate] póki co jest takim daily, wygląda przy tym nieziemsko. Ale mam pewną chorobą, która wyniosłem z drugiego forum, a która zwie się modzenie, także będę musiał i tu podziałać w temacie. Poki co muszę się nauczyć marki i podpatrzyć jakieś trendy, żeby wiochy nie robić.

Powiem Ci, że chyba gust się zmienił na bmw5er bo jak wrzuciłem, to same ochy i achy!
Dawno tam nie zaglądałem ale będę obserwował :sarcastic:
Odnośnie modów "stylistycznych" to ciężki temat w 166 :) poczytaj i oby służyła :)

Amortyzatory
Powrót