Łącznik stabilizatora ociera o półoś

puotek

Nowy
Auto
156FL Q2
Witam,
Parę dni temu zleciłem mechanikowi wymianę górnego wahacza, przy tej okazji miał wymienić także łączniki stabilizatora.
Przy odbiorze auta nie widziałem żadnych niedociągnięć. Wszystko grało.
Później skręcając w jedną z bocznych uliczek dobiegł mnie hałas z lewego koła.
Sprawdziłem to i występował on każdorazowo przy maksymalnym skręcie w prawo.
Po wstępnej diagnozie przeprowadzonej przez tego samego mechanika wynika, że łącznik stabilizatora styka się z półosią.

Co może być tego przyczyną?

Mógł coś źle poskładać?
Dodam tylko, że wcześniej objaw nie występował, a nowe łączniki są z TRW.
Zasugerował, że gwint w łączniku jest zbyt długi i zaproponował by go poprostu skrócić, jednak ja nie chciałbym usuwać objawów, a znaleźć przyczynę.

Liczę na szybkie sugestie, bo jutro oddaje mu z powrotem samochów

ewiedentnie ten "mechanik" musiał coś źle poskładać...

może założył odwrotnie łącznik,zamienił widełki od amortyzatora(chociaż to chyba raczej nie możliwe),możliwe że stabilizator jest przesunięty względem osi samochodu i dlatego obciera z jednej strony...

inne przyczyny nie przychodzą mi do głowy.

gwint w łączniku nawet jak będzie za długi to nie ma możliwości żeby gdzieś dotykał.

pozdrawiam!!!

Ostatnia edycja:
Może ktoś mógłby sprawdzić jaka u niego jest odległość między końcem dolnego gwintu w łączniku a tym zgrubieniem na półosi w lewym kole przy maksymalnym skręcie w prawo?

Totalnie nic nie przychodzi mi do głowy...

Może ktoś mógłby sprawdzić jaka u niego jest odległość między końcem dolnego gwintu w łączniku a tym zgrubieniem na półosi w lewym kole przy maksymalnym skręcie w prawo?

właśnie po obejrzeniu zawieszenia ze skręconymi kołami napisałem...

Totalnie nic nie przychodzi mi do głowy...

Miałem to samo po zmianie łącznika na zamiennik (Delphi) i dopiero powrót do TRW zlikwidował tą przypadłość. Zamienniki mają obie śruby w sworzniu tej samej długości a jedna z nich powinna być trochę krótsza i to właśnie ten krótszy gwint musi być mocowany przy półosi żeby nie ocierało o nią lub co gorsza odważnik (może zerwać ten odważnik zahaczając o nawiercenia w nim).

U mnie właśnie zahacza o ten odważnik chyba (jeśli odważnik to jest to zgrubienie na półosi)
Podpowiem mechanikowi, żeby sprawdził czy oba gwinty są tej samej długości

edit:
Rację okazał się mieć Belfer27, dzięki.
Nie wiem czemu obydwa gwinty miałem równe w TRW

Ostatnia edycja:
Dokładnie miałem to samo po założeniu nowego łącznika.

Dokładnie miałem to samo po założeniu nowego łącznika.

To teraz albo skrócić gwint, albo zamienić łączniki i śmigać aż miło!

---------- Post dodany o godzinie 00:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:30 ----------

U mnie właśnie zahacza o ten odważnik chyba (jeśli odważnik to jest to zgrubienie na półosi)
Podpowiem mechanikowi, żeby sprawdził czy oba gwinty są tej samej długości

edit:
Rację okazał się mieć Belfer27, dzięki.
Nie wiem czemu obydwa gwinty miałem równe w TRW

Z tego co pamiętam, tam chyba sworznie też się lekko różniły, ale nie jestem pewien i nie mam łącznika przed sobą, więc niech mechanik sam do tego dojdzie metodą "obserwacyjno- pomiarową".

Pozdrawiam.

Skróciłem gwint ,ale co mi to nerwy zjadło to moje.

Ja też skróciłem gwint, nie chciało mi się bawić w reklamacje.

Mógłby się wypowiedzieć alces1 jak wyglądają łączniki trw, które kupił niedawno ode mnie

Ja też skróciłem gwint, nie chciało mi się bawić w reklamacje.

Mógłby się wypowiedzieć alces1 jak wyglądają łączniki trw, które kupił niedawno ode mnie
Jak wyglądają, to przyjrzę się im wieczorem. Leżą jeszcze w pudełku, bo moi mechanicy byli na urlopie - dzisiaj będę umawiał się na wymianę. jak wrócę do domu, to popatrzę na te łączniki. Jeżeli mają jednakowe gwinty, to o ile trzeba skrócić jeden z nich i który skrócić?
Zastanawia mnie ta sytuacja, bo ostatnim razem wymieniałem te łączniki rok temu i wówczas też montowałem TRW i nie było problemu, dodam, że robiłem to sam. Teraz nie mam czasu i zlecę to mechanikowi.
Pozdrawiam.
- Rafał

Zamontuj łącznik i skróć ten sworzeń który przechodzi przez stabilizator o ile się da najlepiej ;)
Trudno mi dokładnie powiedzieć ile potrzeba, a nie chcę, żebyś uciął za dużo, bo później nie zakręcisz, więc najlepiej chyba najpierw założyć i wizualnie zobaczyć ile nadbywa

No więc tak.
Wymieniłem te łączniki, które mam od Puotka.
Okazało się, że te poprzednie miały gwint jednakowej długości i tej samej, co nowe łączniki.
Reasumując nic nie ucinałem i wszystko pasuje, nic nie ociera...
Ciekawa sprawa...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja to zauważyłem podczas szybszego wejścia w prawy zakręt przy maksymalnie skręconej kierownicy.

Jeśli u Ciebie nie ociera, to nie wiem od czego to zależy. Masz 2002r, więc może w Twoim modelu zostały już wprowadzone poprawki, ale myślałem, że to sie tyczy tylko bezpieczeństwa, ale być może, że na to też ma jakiś wpływ

Witam,ostatnio tez je wymieniałem,u mnie nic nie obciera ,zauważyłem pewna rzecz:na tych łącznikach występowały dwie różne metody trzymania sworznia ,w jednym trzeba było trzymać go imbusem zaś drugiego płaskim kluczem,mój wniosek ten z imbusem wchodził głębiej i trzeba by go przykręcić do Amora .

Witam dzwoniłem do Pana w sprawie tych stabilizatorów TRW szt.2 ,niech Pan mi prześle nr. konta na który mam zrobić przelew cena z przesyłem 110 zł będzie OK?

Witam!
Odświeżę ten stary wątek...Dziś zmieniałem wahacz z lewej strony + guma stabilizatora, oczywiście musiałem wypiąć łącznik, ale żeby było ciekawiej odkręciłem górne mocowanie tylko...Sam robiłem i trochę mi zeszło więc za drugą stronę wezmę się jutro ;) Włożenie wahacza samemu z przeszkadzającym ogranicznikiem stabla a później męczarnia ze sworzniem wahacza bez odkręconej piasty- nie polecam :mad: Skręciłem wszystko do kupy i w trakcie jazdy próbnej ta sama historia co u przedmówców...Obciera gwint o odważnik. Dodam, że łączników nie wymieniałem więc do głowy przychodzi mi tylko przesunięcie całego stabilizatora- powrót na kanał, brecha w rękę , próbowałem przesunąć na poluzowanych obejmach stabla, ale niestety nic to nie dało...mam teraz zagadkę co źle zrobiłem ?! Panowie w wątku radzą skrócić gwint, a ja się zastanawiam nad podkładką od drugiej strony, ale czy znowu łącznik nie będzie miał ciasno przy widełkach?
edit:
Bezpośrednio pod sworzeń podkładki się nie da, bo nie ma się o co zaprzeć, ale herezje mam w głowie :) ...Wyjście pozostaje jedno - przyciąć gwint

Ostatnia edycja:
Wczoraj wymieniony łącznik na TRW. Nadal ociera o półoś:/ Czy ktoś z tych osób u których ociera ma wymienione zawieszenie na niższe?? W sensie amory i sprężyny??

trzeba poluzować stabilizator na obejmach i przesunąc do 0.5 cm w strone lewego koła. pomoże i obejdzie się bez cięcia...
mój też nie chciał się przesunąć puknąłem młotkiem gumowym i ruszył...

trzeba poluzować stabilizator na obejmach i przesunąc do 0.5 cm w strone lewego koła. pomoże i obejdzie się bez cięcia...
mój też nie chciał się przesunąć puknąłem młotkiem gumowym i ruszył...

I tylko to jest do zrobienia. Mam tą samą przypadłość. Łączniki nie są winne- nie ma z krótszym i dłuższym gwintem, one są takie same i pasują zamiennie góra-dół. Sądzę, że u mnie jak i u poprzedników z łącznikami lub wcześniej (być może nie wiedzą) był "ruszany" stabilizator( prawdopodobnie wymiana słynnych gum) i nie został on przymocowany w tym samym miejscu. Też mnie czeka ta poprawka- raz się już nawet zebrałem- poluzowałem śruby i mocowałem się brechą ale nie dałem rady, stwierdzając , że może jutro to zrobię....minęły już 2 miesiące :o Demonbiker - czy poluzowałeś śruby mocujące stabilizator czy wykręciłeś je całkowicie żeby puknąć? Nie wiem czy on tak chętnie się przesunie siedząc w gumach. A żeby je poprawić ręcznie to 2 wahacze trzeba zwalać... Wymiana tych gum to naprawde żmudna robota, i jak widać można źle złożyć, mimo ograniczników...

Amortyzatory
Powrót