Kupno auta sprowadzonego z włoch

CheX

Nowy
Auto
1-sza: 164 2.0 T.Spark, 2-ga: 146 1.4 Obecnie: Kupię 164
Witajcie :)

Ostatnio moją uwagę przykuła pewna alfa sprowadzona z Włoch jednak nie opłacona i tutaj moje pytanie, czym powinienem się kierować przy kupnie takiego auta? Na co szczególnie zwracać uwagę? O jakie dokumenty pytać? Co robić po ewentualnym zakupie i jakie są koszty późniejszej rejestracji? Jakie macie rady ogólne dotyczące sytuacji? Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Witajcie :)

Ostatnio moją uwagę przykuła pewna alfa sprowadzona z Włoch jednak nie opłacona i tutaj moje pytanie, czym powinienem się kierować przy kupnie takiego auta? Na co szczególnie zwracać uwagę? O jakie dokumenty pytać? Co robić po ewentualnym zakupie i jakie są koszty późniejszej rejestracji? Jakie macie rady ogólne dotyczące sytuacji? Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Przede wszystkim dowiedzieć się od kogo kupujesz to auto. Jak kupujesz go u nas w kraju, to masz dostać umowę kupna sprzedaży od Polaka lub najlepiej fakturę z firmy która to auto sprowadziła.
Nie gódź sie na to, żebyś dostał rachunek z Włoch wypisany na Ciebie na kolanie. To śliska sprawa.
No i komplet dokumentów potrzebnych do zarestrowania auta.
Ważne też sa daty. Bo od momentu wwozu auta do kraju jest jakiś termin w którym trzeba akcyzę opłacić.
Opłaty bez akcyzy to około 1100zł. Akcyza jak pojemność do 2l to 3.1%, jak więcej to 18.6%.

Ostatnia edycja:
Dzięki wielkie, będę pamiętał :)

Od deklarowanej daty przekroczenia granicy, a nie od daty wwozu.
Masz dostać Certificato di Proprieta i Carta di Circolazione.
Był o tym wątek, nawet kilka.

Amortyzatory
Powrót