Kupione używane autko - chip tuning

morios

Nowy
Auto
AR 147
Witam
NIedawno zakupilem alfe 147 1.9 JTD i dzisiaj gdy zagladalem pod maske zauwazylem ze jest wmontowany chip tuning z wytloczeniem: www.http://www.dieseltuning.nl. Jednak jest on odłaczony na koncu są 2 male wtyczki chyba 3 pinowe jednak nie są nigdzie wpiete i tu nasuwa sie moje pytanko: co mogło byc przyczyną iz poprzedni własciciel odłaczył chip ? i czy warto go podłaczyc co zyskac moge i jak dokladnie to zrobic. Dodam jeszcze ze pod spodem jest
jakis box.

2.jpg

no to miła niespodzianka heh może sam kupił auto poprzedni właściciel i o tym nie wiedział a może coś mu zaczeło się dziać z autem a może po prostu nie był w stanie zapanować nad tą stadniną i postanowił mieć mnie rumaków;) jeśli jest wszystko sprawne to po podłączeniu jak masz 115KM to powinieneś mieć ok 130-135KM i jak momentu masz 275Nm to po chipie jest ok 320Nm zależy od chipu wszystko... a jak 115KM Ci w zupełności wystarcza to możesz patrzeć to sprzedać:)
ponąć po chipie przy nie zmienionym stylu jazdy producenci podawają że auto spala mniej o 0,5l na setke... w trasie w to mogę uwierzyć ale po mieście pewnie o 1l więcej pali...

a wiesz moze gdzie te wtyczki powpychać ? bo w sumie jeszcze nie bardzo tam zaglądalem ale wolal bym sie upewnic jak to ma byc podlaczone niz metoda prób i bledów kombinowac :D.20 KM da duża róznice ?

wiesz sam patrzyłem żeby sobie chipa kupić ale jako tako w aucie nie widziałem zamontowanego... zajrzyj dokładnie wtyczki mają to do siebie że raczej nie idzie ich źle włożyć... kształt i zatrzaski nie pozwalają... ale mogę się mylić...
a co do odczuć to poczujesz na pewno różnice... bo moc mocą ale momentu Ci przybędzie + moc = większy wcisk w fotel:)
auto masz z Holandii sprowadzone??

no to jutro sie chyba pobawie wtyczkami :) mam nadzieje ze nic nie uszkodze bo jak narazie to jezdzac tym autem czuje sie jak na szpilkach (przesiadlem sie z cinquacento :D:D). Tak autko jest z Holandi ale kupilem je w komisie w Lublinie :).

PS. co to jest TUV ?

o przegląd chodzi... hehe ja w alfe z renault 19 wsiadłem:) to możesz obczaic sobie jak to tam podłączyć i może na razie nie podłączaj tylko przyzwyczaj sie do auta;p bo z cienkusia to różnica jest jednak:)

TUV to jest takie badanie techniczne jak w Polsce, tylko, że bardziej szczegółowe i rygorystyczne. Czyli jak w Polsce przepuszczę Ci np. delikatne przekroczenie emisji gazów w spalinach, to tam natychmiast zabierają Ci dowód i każą zrobić z tym porządek:) nie ma lipy;P

Dokladnie rzecz biorac nazywa sie to Abgasung.Gdyby w Pl podchodzono tak rygorystycznie do spraw emisji,szczegolnie dwutlenku wegla.Sporo aut poszloby pod prasy.A szczegolnie te co pogubily:cool:DPF,EGR,katalizatory

aha w takim razie bardzo prawdopodobne ze to z tego powodu zostało odłączone. Narazie stestuje tylko roznice, spowrotem odlacze i zrobie podstawowe czynnosci po zakupie auta uzywanego tj. wymiana rozrzadu ( na wzmocniony) no i wszystkich płynów, a pozniej na całego pobawimy sie w chipa :D

no ścigają jak czegoś nie ma a np. te DPF to aby skarbonka... szerokim łukiem od aut z tym... a swoją drogą to jeszcze nie spotkałem się żeby mierzyli na przeglądzie w Polsce spaliny...;p

---------- Post added at 22:19 ---------- Previous post was at 22:17 ----------

rozrząd wzmocniony??? co masz na myśli?? a to sprowadzony czy zarejestrowany już samochód miałeś w Polsce??

Moze lepiej najpierw,zanim to powrot podlaczysz,sprawdz czy jest w pelni sprawne.Byc moze rzeczywiscie odlaczone zostalo dlatego ze padlo na pysk,a komus poprostu nie chcialo sie juz na powrot tego wyjmowac i zostawil:)

Są specjalne paski wzmacniane, gdyz przy wiekszej mocy czasem poprostu strzelaja jednak tu chodzi o skok mocy o jakies 50-60 km. No wlasnie jak to ustrojstwo spradzic jestem z podkarpacia nawet niewiem czy jest tu jakis punkt car tuning :P. Sprowadzony na blachach holenderskich tzn tych dojazdowkach plastikowych.

Właśnie wrociłem z warsztatu po podłaczeniu chipa pojawie sie bład "Motor control system failure" co to moze oznaczac ?

Kolego jest na ten temat post na forum poszukaj a napewno znajdziesz !!!!!

dokładnie i to kilka razy coś znajdziesz a jak nie to udzeż do: Maciek 156

ale chyba chip bedzie uszkodzony jeśli po podłączeniu Ci to sie pokazało

odświeżam troszke temacik gdyz okazało sie ze jedna swieca żarowa jest urwana a czujnik podpiety do swiecy sąsiedniej - czy to moze byc przyczyną wyrzucania błedu po podłaczeniu chipa ? czy to niema nic z tym wspolnego ? ale dowiedzialem sie ze w okolicy jest "znawca" ktory chipa zaklada za 250 zl dziwne bo wydaje mi sie dosc tanio :) co o tym sądzicie ?

Co to za okolica i co to za znawca? Podrzuć link, żeby przestrzec innych przed partaczem.

Swoją drogą, zastanawia mnie co ma box do świec żarowych...

Amortyzatory
Powrót