[159] Kupiłem 159 1.9 JTS - zapraszam do wymiany uwag i doświadczeń

• Autor wątku Autor wątku yapyko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hola, hola jak powiedziales A to powiedz B - gdzie ten silnik 2.4 jest w BMW?
A miesieczniki Pana Maznasa mnie nie interesuja...

Ja mówię to co słyszałem - też byłem zdziwiony tą wiadomością i nie wiem w jakich modelach bo tego nie podano. Jednak wiedz że grupa fiat produkuje jedne z najlepszych silników zarówno w gamie silników benzynowych jak i diesla.

A wiecie że silniki AR 2.4 stosowane są w BMW

nie w BMW,ale w MB 270 CDI,jeśli można temu wszystkiemu wieżyc ,co opisał niby ex pracownik od Elasis,Mercedes niby zabronił publikować ze swoje Wunderwaffe kupuje właśnie od Makaronów,cytat wzięty z alfisti.

Ostatnia edycja:
Ciesze się że coś ruszyło o silnikach JTS. Bo chcem kupić 159 tylko z motorem 1.9 JTS...:) mogłyby powstać działy o silnikach diesla i benzyniakach 159...

Cytat:
Napisał rafter
A wiecie że silniki AR 2.4 stosowane są w BMW
nie w BMW,ale w MB 270 CDI,jeśli można temu wszystkiemu wieżyc ,co opisał niby ex pracownik od Elasis,Mercedes niby zabronił publikować ze swoje Wunderwaffe kupuje właśnie od Makaronów,cytat wzięty z alfisti.

Ostatnio edytowane przez Ducrider ; Wczoraj o 21

Ducrider to nie moja cytata ;)
Żądam oficjalnych przeprosin albo :fight:

mogłyby powstać działy o silnikach diesla i benzyniakach 159...
Racja bo potem powstają niepotrzebne konfrontacje, a niestety stosunek posiadaczy diesel V benzyna 20:1?? Już mi się nie chce odpierać i tłumaczyć...(brak obiektywizmu, diesel górą i już! ) :D:D Reasumując ciężko o dobrą dyskusję, na forum jest trend diesla nie to żebym coś zarzucał, każdy wie o co chodzi;)
Silniki JTS to dobre motory, z pewnymi "bolączkami". W 2.2 naciągają się łańcuchy po ok 50-60 tysiącach nie wiem jak w 1.9. A reszta to szeroki temat do dyskusji.

no wreszcie się ruszyło w JTS'ach

Panowie jest dla nas nadzieja , nie ma sensu dyskusja nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy czytaj diesel czy benzyna lepiej skoncentrujmy się na tym co posiadamy wszelkie wnikliwe uwagi i obserwacje na temat silników JTS będą mile widziane.Zapraszam do dalszej konstruktywnej dyskusji.

Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku....

A ja moi drodzy koledzy od dwóch lat jestem szczęśliwym posiadaczem AR 159 1.9 JTS. Chciałbym się podzielić z wami moimi doświadczeniami z tym samochodem.
A więc oprócz regularnych wizyt w serwisie dotyczących bieżącej eksploatacji tj. wymiana filtrów, oleju czy klocków hamulcowych, Alfa zmusiła mnie dwa razy do wizyty w serwisie.
Pierwszą rzeczą była wymiana wariatora a drugą łącznik stabilizatora.
Dlatego nie rozmumiem wpisów niektórych osób, które nie miały do czynienia z tym właśnie silnikiem a wypisują na forum bzdury strasząc tym samym potencjalnych super szczęśliwych posiadaczy AR 159 1.9 JTS!!!!
Piszę to dlatego, że jako posiadacz AR z tym właśnie silnikiem będę go bronił ile sił, gdyż nigdy mnie ten samochód nie zawiódł. Dodam jeszcze, że przez te 2 lata przejechałem tym autem ok 70 tys. km i naprawde nic nigdy się nie działo poważnego. A obecny przebieg to 110000 km.
Jeżeli ktoś dba o auto i szanuje je to będzie nim się cieszył bardzo długo.
Takie jest moje zdanie.
Dziękuję za uwagę :)

Zgadzam się i popieram...:)

159 JTS zużycie i dojazdówka

Witam ! 159 1,9 JTS mam pół roku. Kupiłem gdy miała niecałe 80 tyś. km, od 1 właściciela. Najniższe zużycie Pb na trasie wg pokładowego to 7,4 przy bardzo spokojnej jeżdzie- nie śpiesząc się. Po mieście to 10,5 do 14 L.
Ostatnio w tylną oponę złapałem gwożdzia i nie pomogło "mleczko" z zestawu naprawczego. Jestem zdecydowany kupić chudą dojazdówkę. Proszę doradżcie jaką ( podobno pasuje od Vectry ). W bagażniku nie znalazłem nawet klucza do kół. Proszę o poradę.

Dojazdówka

A na allegro patrzyłeś :
http://moto.allegro.pl/kolo-dojazdowe-alfa-romeo-159-i1467883537.html

Ja bym dokupił jednak pełne koło

pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 11:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:53 ----------

Racja bo potem powstają niepotrzebne konfrontacje, a niestety stosunek posiadaczy diesel V benzyna 20:1?? Już mi się nie chce odpierać i tłumaczyć...(brak obiektywizmu, diesel górą i już! ) :D:D Reasumując ciężko o dobrą dyskusję, na forum jest trend diesla nie to żebym coś zarzucał, każdy wie o co chodzi;)
Silniki JTS to dobre motory, z pewnymi "bolączkami". W 2.2 naciągają się łańcuchy po ok 50-60 tysiącach nie wiem jak w 1.9. A reszta to szeroki temat do dyskusji.

Wczoraj byłem w ASO w Carserwisie w Warszawie i pytałem o wymianę kompletnego rozrządu w 1.9 JTS cena w serwisie to 4500 PLN, ale facet mnie uspokoił , że dopóki nie zaświeci się kontrolka to nie ma co się martwić a nad wymianą należy się zastanowić dopiero przy 150 tys przebiegu. Natomiast potwierdził , że przy 2,2 JTS faktycznie łańcuszek potrafi się wyciągnąć ze względu na wyśrubowaną moc i ostrą jazdę.Miałe inny problem bo walczyłem z centralnym zamkiem od strony pasażera nie zamykał się i nie składało sięprawe lusterko wymienono centralkę ( 395 PLN ) w prawych drzwiach i z usługą zapłaciłem 750 PLN i teraz działa

Witam !
Mam mam AR 159 JTS. Ostatnio przebiłem oponę dużym gwożdżiem, że nie pomógł zestaw naprawczy. Wulkanizator radził kupić chudą dojazdówkę od Vectry. Czy ktoś wie jaki jest rozstaw śrub ?
Mateo5

Zestaw naprawczy to lipka tylko koło zapsowe ratuje sytuacje. Panowie a ile wam pali oleju 1,9 JTS ??

hola, hola jest nas wiecej :) Od niedawna jestem posiadaczem drugiej juz belli, tym razem 159 2.2 jts. Na razie wiele sie nie wypowiem, nie wiele przejechalem. Po kupnie zrobilem kilka rzeczy ale raczej eksploatacyjnych (miala przebieg 111tys, byla po wymianie rozrzadu, czujnika temp oleju, czujnikow cofania i jeszcze kilku rzeczy, ktore mialem mozliwosc sprawdzic w historii w serwisie). Na wiosne polakieruje jeszcze maske bo ma sporo odpryskow (jezdzona przez pierwszego wlasciciela glownie w trasie) i zrobie pelna polerke (moze znacie dobry warsztat w Warszawie, gdzie mozna wypolerowac lakier?).

Spalanie ma znosne, przy spokojnej jezdzie do osiagniecia jest 11.5-12 litrow ale nie na krotkich odcinkach, bo na takich, okolo 6 km, to faktycznie 12.5-13 wychodzi najmarniej.

Odnosnie generalnie awaryjnosci, glownie apropos postu zbynia, to jak najbardziej zgodze sie z tym, ze wszystko zalezy od nas samych, jak dbamy. Jezdze alfa od 11 lat (145) i jak o nia dbalem, z pasja pedanta, tak nic sie w niej nie dzialo. Zaniedbalem przez rok, dwa, trzy (gorsza kondycja finansowa) tak zaczela sie sypac. Niestety zdazylem ja jeszcze ostatnio rozbic, ale plan po naprawie jest taki, zeby ja porzadnie odremontowac i miec 2 cudne czarne slicznotki :)

Tez mam ten nieszczesny zestaw naprawczy a niekoniecznie chce za dojazdowke placic 400 zl (jak ta z allegro). W serwisie, jako ciekawostka, krzycza sobie 1 800 !!! :D

W ogole to proponuje abysmy dzielili sie uwagami jak najlepiej zadbac o nasze belle z jts silnikami. Ja narazie nie mam doswiadczen wiec nie mam sie czum dzielic. Chodzi mi glownie o takie kwestie jak uzywane oleje, plyny, czestotliwosc ich wymiany oraz inne kwestie, ktore do oczywistych niekoniecznie naleza.

Ostatnia edycja:
Ja to już się doczekać nie mogę swoje Alfy Romeo 159 1,9 JTS zaczynam grać w RM FM i Lotka..:P nawet...
Ale jak nie znajdziesz pracy tej jedynej nie zarobisz nie kupisz...proste, żyje gazetami i tym forum....
Myślę że kiedyś się uda....w końcu....

Amortyzatory
Powrót