ktos pomoze ??

• Autor wątku Autor wątku yabar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
z tego co widze to jest to elektrozawór modulacji podcisnienia od zaworu EGR'u tez mialem z tym problem ale z tego co slyszalem to tylko serwis ewentualnie jak znajdziesz elektryka ktory moze zestroic Ci to od innej marki to troche zaoszczędzisz bo tak to bedzie ponad 500zl

thx sliczne Madnes7 za odpowiedz

powiedz mi tylko jakie objawy miales

musze byc w 100% pewny ze to to

chcialbym ta usterke tylko potwierdzic

pozdrawiam

objawy: samochod slabnie po 2700 obr/min tzn nie rozwija pełnej mocy
u pierwszego mechanika (podobno najlepszy od diesli w okolicy :evil: ) oczywiscie bez wczesniejszego podłączenia pod examiner wypruł katalizator bo stwierdzil ze zabity był (no moze i był ale..) sprawdzil ustawienia rozrządy juz na examineze no i wykryło ze jest przeplywka do wymiany i cos z zaworem EGR (chyba sam nie wiedział co, więc nazwał to zjawisko nieszczelnością i jak później stwierdził uszczelnił go, tylko nie bardzo wiem jak :? ) wiec podziekowalem mu i przeplywke zamowilem w sklepie i wymienilem oczywiscie 0 poprawy :x (wiecej tam nie pojade niech traktory naprawia :evil: )
pozniej trafilem do zakladu w lublinie i tu znowu wyszly te dwa błędy przeplywka i egr kolo wykasowal ale jak sie wkreca na obroty to znowu wyskakują wiec kolo stwierdzil ze TO TEN ZAWOREK O KTORYM NAPISALES ale ze oryginalny to drogi bedzie to on ma mozliwosc zamowienia od VW za 200 to przelozy i sprawdzi jak bedzie dzialac to sie zostawi a jak nie to nie bede nic placil :shock: wiec sie zgodzilem bez namyslu, no ale troche to trwało az ten zaworek dostal no ale w koncu dzwoni mam przyjezdzaj :!: u mnie pełna euforia bo w koncu alfa bedzie chodzic jak powinna :mrgreen: pojechalem zostawilem, 0 odzewu 1 dzien 2dni 3dzien - dzwoni i mowi poddaje sie :|?: wymienil ten zaworek i dalej to samo przy wkrezaniu na obroty po pary kilometrach wyskakuje ten sam błąd <płacze> wiec stwierdzil ze skonczyly mu sie pomysly ale jeszcze wspomnial ze przeplywka moze przeklamywac odczyt zebym jeszcze spróbowal zamienic przeplywki ale cierpliwosc skonczyla sie nie tylko jemu ale tez mi bo kasa ciagle idzie a rezultatu nie widac wiec dalem spokoj :(((

thx Madnes7

dokladnie mam to samo :(

teraz to jestem pewien ze to to w 100%

Ten zaworek to nie jest EGR, tylko elektrozawór sterujący podciśnieniem (przyktręcony nad chłodnica do pasa przedniego) doprowadzanym do zaworu upustowego turbiny, albo (w nowszych wersjach) do siłownika zmiennej geometri łopatek. Na pewno od VW nie będzie pasować - bo pracuje inaczej. Tu widać ten elektrozawór pod nr 1:
http://www.spangerum.com:7080/navi?...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1
A tu widać EGR (nr 7):
http://www.spangerum.com:7080/navi?...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1
Tylko w pierwszych wersjach 1.9JTD ten elektrozawór sterował podciśnieniem doprowadzanym do siłownika zaworu EGR - później już EGR był sterowany elektrycznie, ale wyglądał inaczej jak na twoim zdjęciu:

Maciek-156 napisał:
Ten zaworek to nie jest EGR, tylko elektrozawór sterujący podciśnieniem (przyktręcony nad chłodnica do pasa przedniego) doprowadzanym do zaworu upustowego turbiny, albo (w nowszych wersjach) do siłownika zmiennej geometri łopatek. Na pewno od VW nie będzie pasować - bo pracuje inaczej. Tu widać ten elektrozawór pod nr 1:
A tu widać EGR (nr 7):
Tylko w pierwszych wersjach 1.9JTD ten elektrozawór sterował podciśnieniem doprowadzanym do siłownika zaworu EGR - później już EGR był sterowany elektrycznie, ale wyglądał inaczej jak na twoim zdjęciu:

NO PRZECIEZ NIE NAPISALEM ZE TO EGR :!: TYLKO ZE ZAWOR MODULACJI PODCISNIENIA (PRZYNAJMNIEJ U MNIE) w nowszych wersjach to nie wiem czy pod- czy cisnienia w kazdym badz razie koles zrobil to tak ze ten od VW dzialal i to lepiej jak tem moj tzn rzadziej błędy sie pojawialy ale jednak sie pojawialy wiec nie bylo sensu zostawiac (WIEC NIE MOW ZE SIE NIE DA :!: )

thx Maciek-156

za odzew

moze to pomoze ze to jest silnik 115 konny ?

ale wiadomo ze jest to cytat "elektrozawór sterujący podciśnieniem (przyktręcony nad chłodnica do pasa przedniego) doprowadzanym do zaworu upustowego turbiny"

ale obiawy sa dokladnie takie jak opisal Madnes7
"objawy: samochod slabnie po 2700 obr/min tzn nie rozwija pełnej mocy"

"objawy: samochod slabnie po 2700 obr/min tzn nie rozwija pełnej mocy"
nawet powiedziałbym ze słabnie i nie chce sie wkrecac na obroty 4000 to max ;// i ja juz nie mam bladego pojecia gdzie szukac przyczyny :(

yabar napisał:
Madnes7 ale wkoncu dales orginaly ?? ten zaworek
tak został stary bo nie bylo sensu zmieniac bo błąd i tak by sie pojawil wiec podejzewam ze przyczyna jest jakaś błaha tylko nie wiedza gdzie szukac ;//

A gdzie masz EGR bezpośrednio na kolektorze wydechowym czy na kolektorze zasilającym? Wejdź sobie na stronę Epera - wpisz nr nadwozia i będziesz wszystko wiedział. Takie objawy utraty mocy mogą być spowodowane równie dobrze nieszczelnym zaworem EGR, awarią przepływomierza, uszkodzonym zaworem upustowym czy zapchanym katalizatorem. Jak będziesz metodą prób i błędów wymieniał różne części to drogo cię to wyniesie - najlepiej jechać do ASO i podpiąc silnik pod komputer i wtedy wszystko będzie jasne. Ten elektrozawór widoczny na zdjęciu moze pełnić rózne funkcje w zależności od typu silnika i rocznika....

Maciek-156

na kompie to wskazuje ze ten zawor nie dziala jak trzeba

to jedno wyjscie wymienic go i bedzie wiadomo

Ten zaworek jest dość drogi (600zł), a wymiana (robocizna) to grosze, bo dostęp banalny - radzę pojechać do ASO zgłosić problem (ale nie zaworka,tylko pojawiającego się błędu i niech naprawiają - zabezpieczysz się jakby to nie był ten zaworek.

Panowie kupilem ten elektrozawor zaplacilem za niego 200 zeta na allegro

narazie jezdzi dobrze zobaczymy co bedzie dalej

dam znac po kilku dniach jak sie zachowuje :)

a na examineze byles :?: bo z tego co wiem to po wymianie trzeba błędy wykasowac

a jak z obrotami teraz ciągnie dobrze :?:

nie juz powtornie na examineze nie bylem, wymieniłem sam kontrolka zgasla, zrobilem juz ponad 200km i jest ok, wchodzi bez bolu na max obrotow, wyprzedzanie to bajka :)

przejade nastepne parenascie km to dam znac co i jak :)

Amortyzatory
Powrót