Ktory to przegub ??

damian2709

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2,4 jtd Sportpack
Witam , pisze bo nie bardzo wiem jak sprawdzic ktory przegub stuka , chodzi o to ze podczas jazdy nic sie nie dzieje ale jak zdejme noge z gazu i skrecam w lewo to zaczyna sie dziwne stukanie , ale jak skrecam w lewo i dodaje lekko gazu to czasem nic nie slychac. Wiem jaki dźwięk wydaje uwalony przegub ale nie wiem ktory stuka , czytalem troche po forum i nie bardzo wiem jak sprawdzic ktory to ten uszkodzony :( przypuszczam ze bedzie to strona prawa ale teraz nie wiem czy zewnetrzny czy wewnetrzny ?? Kolejne pytanie brzmi czy ktos moze mi powiedziec jak w alfie wyglada wymiana przegubu tzn czy sa tam jakies segery ktore trzeba zdjac i innego rodzaju zabezpieczenia? i czy bede w stanie sam to zrobić

Jeśli przy max skręcie (np. zawracanie) strzela to jest to przegub zewnętrzny. Przynajmniej tak u narzeczonej w astrze było. A wewnętrzne podobno jak z 1/2 gwałtownie ruszasz (na wprost) to aż budą trzęsie.

Również obstawiam zewnętrzny. Wewnętrzny objawia się tym że podczas przyspieszenia strasznie budą trzęsie, a na półosi jest luz poprzeczny

Wysłane z mojego HTC One S

Ostatnia edycja:
Dobry sposob na sprawdzenie ktora strona stuka:) ja tak samo mam zewnetrzny do wymiany i przypuszczam ze jest to prawa strona. Co sadzicie o przegubie firmy metteli? Warto dawac za niego 180zl?? A moze ktos z was ma dostep do tanszego zaopatrzenia w te przeguby? A co do wymiany to jesli masz podstawowy zestaw kluczy i troche rozumu oraz wyobrazni to poradzisz sobie z tym zadaniem:)

Wysłane siłą umysłu.

Dobry sposob na sprawdzenie ktora strona stuka ja tak samo mam zewnetrzny do wymiany i przypuszczam ze jest to prawa strona. Co sadzicie o przegubie firmy metteli? Warto dawac za niego 180zl?? A moze ktos z was ma dostep do tanszego zaopatrzenia w te przeguby? A co do wymiany to jesli masz podstawowy zestaw kluczy i troche rozumu oraz wyobrazni to poradzisz sobie z tym zadaniem

Wysłane siłą umysłu.
Niedawno wymieniałem u swojej wewnętrzny w dobrym sklepie zaoferowali mi przegub od VW T4 pasuje idealnie i jest dużo tańszy od AR
(tu się śmiejcie ale tak jest)

Niedawno wymieniałem u swojej wewnętrzny w dobrym sklepie zaoferowali mi przegub od VW T4 pasuje idealnie i jest dużo tańszy od AR
(tu się śmiejcie ale tak jest)

Ale kolega ma zdaje się 2,4 JTD i tam nie pasuje od VW.

A jeśli chodzi o 1,9 JTD to rzeczywiście jeden z nich jest taki sam w Alfie i VW ale różnice w cenie wynikają moim zdaniem głównie z powodu producenta.

Ciekawe czy na forum VW mówią że przeguby od Alfy pasują i są tańsze :cool:.

Amortyzatory
Powrót