który silnik lepszy do alfy 147

• Autor wątku Autor wątku jebacz224
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    silnik
2.0 oszczedniejszy? chyba srednio bo nie widzialem nigdzie aby ktos napisał ze w miescie ponizej 9 dalo sie zejsc a 1.6 spokojnie na 8.6 dalo sie zrobic
poza tym 120 nie jest taka slaba bo to auto nie jest ciezkie i calkiem dobrze sie jezdzi nawet wyprzedza czasami zalezy do czego ma to byc pojazd (bo w trasy to srednio sei nadaja to auto )
Mniej niż 10 litrów w jakimkolwiek TS podczas jazdy miejskiej? Nie żartuj, chyba ze stałą prędkością 40-50 km/h, turlając się tylko i wyłącznie w nocy po obwodnicy.
Poniżej 11-12 litrów realnego spalania (nie komputer) zejść się praktycznie nie da (jazda wyłącznie miejska - korki, światła, krótkie odcinki). Jeśli ktoś chce pojeździć dynamiczniej to 13-15 litrów spokojnie łyknie, a i to nie jest jakiś wyczyn.

Mniej niż 10 litrów w jakimkolwiek TS podczas jazdy miejskiej? Nie żartuj, chyba ze stałą prędkością 40-50 km/h, turlając się tylko i wyłącznie w nocy po obwodnicy.
Poniżej 11-12 litrów realnego spalania (nie komputer) zejść się praktycznie nie da (jazda wyłącznie miejska - korki, światła, krótkie odcinki). Jeśli ktoś chce pojeździć dynamiczniej to 13-15 litrów spokojnie łyknie, a i to nie jest jakiś wyczyn.
jak masz cos spie... w silniku to jaknajbardziej wiem bo jezzi mi takie auto ciagle i widze ile tankuje .... i wiecej max 11 L jak jest zimno LPG gdyby bylo inaczej to juz dawno bym to sprzedal i kupil jedno ekonomiczne auto a 2 do jazdy ... jak ktos ma 300.000 przebigu podleczone na 160.000 to nie ma sie co dziwic ;)

jak ktos nie wiezy zapraszam do bielska zatankujemy i pojezdzimy to jest realne spalanie a nie jak to niektorzy pisza 5.5 ropy w miescie
moja 147 jezdzi tylko w miescie codziennnie praca dom sklep praca sklep dom ... okoloo 50-70 km dziennie i tankuje za 115 zł lpg ( 40 L do pełna ) i robie 0d 340 do 370 km to wychodzi pomiedzy 10.5 a 11 L wiec tak jak pisalem jak jezdzilo na pb przez miesiac to wyszlo ze 9.3 na kompie i mniej wiejec 9.5 z liczenia ale liczenie tez srednio dokladne ale nie ma bata jak komus pali 12-15 l 1.6 to albo ma cos sp... albo but z pod kazdych swiatel
ja mam 115.000 sprawdzonego przebiegu i spalanie jest ok jak sie go butuje to potem pali te 15 l ale nie zdaza mi sie przekroczyc zbytnio te 11 L na gazie ( przewaznie jest to wina slabszego gazu) 75% czasu jedzi moja dziewczyna i jezdzi normalnie co rpawda o sotrym rusznaiu nie ma mowy ale nie trabia na nia jak jedzie to znaczy ze jezdzimy z przyzwoitymi przedkoscia bo i mandaty za nie dostaje :P wiec jak komus duzo pali to nalezalo by sie tym zainteresowac

tak jak pisałem potrzebuj ejedno ekonomiczne auto i 10-11 L w miescie jest ok bo moj 3.0 607 pali kolo 18-19 L w miescie wiec jest dosc delikatna róznica :D w trasie pali tyle co alfa w miescie :P

Ostatnia edycja:
Napisał psylo
jak masz cos spie... w silniku to jaknajbardziej wiem bo jezzi mi takie auto ciagle i widze ile tankuje .... i wiecej max 11 L jak jest zimno LPG gdyby bylo inaczej to juz dawno bym to sprzedal i kupil jedno ekonomiczne auto a 2 do jazdy ... jak ktos ma 300.000 przebigu podleczone na 160.000 to nie ma sie co dziwic

jak ktos nie wiezy zapraszam do bielska zatankujemy i pojezdzimy to jest realne spalanie a nie jak to niektorzy pisza 5.5 ropy w miescie
moja 147 jezdzi tylko w miescie codziennnie praca dom sklep praca sklep dom ... okoloo 50-70 km dziennie i tankuje za 115 zł lpg ( 40 L do pełna ) i robie 0d 340 do 370 km to wychodzi pomiedzy 10.5 a 11 L wiec tak jak pisalem jak jezdzilo na pb przez miesiac to wyszlo ze 9.3 na kompie i mniej wiejec 9.5 z liczenia ale liczenie tez srednio dokladne ale nie ma bata jak komus pali 12-15 l 1.6 to albo ma cos sp... albo but z pod kazdych swiatel
ja mam 115.000 sprawdzonego przebiegu i spalanie jest ok jak sie go butuje to potem pali te 15 l ale nie zdaza mi sie przekroczyc zbytnio te 11 L na gazie ( przewaznie jest to wina slabszego gazu) 75% czasu jedzi moja dziewczyna i jezdzi normalnie co rpawda o sotrym rusznaiu nie ma mowy ale nie trabia na nia jak jedzie to znaczy ze jezdzimy z przyzwoitymi przedkoscia bo i mandaty za nie dostaje wiec jak komus duzo pali to nalezalo by sie tym zainteresowac

tak jak pisałem potrzebuj ejedno ekonomiczne auto i 10-11 L w miescie jest ok bo moj 3.0 607 pali kolo 18-19 L w miescie wiec jest dosc delikatna róznica w trasie pali tyle co alfa w miescie
To w takim razie ja zapraszam do Poznania i pokaż mi jak ci spalanie wychodzi poniżej dychy nawet na PB.
Ja ostro nie butuje, a jak wspomniałem 11 to norma, jak sie zabawiam na swiatlach to potrafi wziąć i 14 litrów...
Co innego w trasie. Przy ostrym butowaniu weźmie sporo, ale jazdą normalną 120km/h jak juz wspomnialem z balastem na dachu nie wzieła mi wiecej jak 9.5 norma 9litrów

Jest jeszcze jedna sprawa - znaleźć 2.0 w manualu w dobrym stanie to jak wygrac w totka

u mnie jak czasem zdazy sie jechac trase boelko katowice 2 pas i kilkanascie swiatel po drodze co kilknascie km to srednie wychodzi kolo 7 -7.5 przy max 110kmh wiec jest w miare ok i to na pb bo na gazie wiadomo wiecej wiec kolo 9 - 9.5 gazu licze to wg mnie dobry wynik ( jazda w 2 osoby) ja mieszkam w bielsku białej i korki sa ale nie takie jak w kr czy waw wiec to co innego a tez jak pisalem mam dosc swieze to auto

11.2 litra jazda miejska według instrukcji :) mi w bydgoszczy spalała alfina około 12 L lpg
na trasie niestety spala ciut za dużo bo wychodzi około 10litrów prędkość 100 do 120 czasem troszkę jej przycisnę ale jadąc 90 na godzine potrzebuje naprawdę długiego kawałka żeby spalanie chwilowe spadło poniżej 7 na ogół trzyma się koło 8

11.2 litra jazda miejska według instrukcji :) mi w bydgoszczy spalała alfina około 12 L lpg
na trasie niestety spala ciut za dużo bo wychodzi około 10litrów prędkość 100 do 120 czasem troszkę jej przycisnę ale jadąc 90 na godzine potrzebuje naprawdę długiego kawałka żeby spalanie chwilowe spadło poniżej 7 na ogół trzyma się koło 8

Spalanie podajesz dla LPG?

Temat sie przekształcił w kolejny temat rzekę:) ile komu jak pali:) a pytanie bylo który silnik lepszy.

Na hydeparku było jakiś czas temu zestawienie przyspieszenia wieluuu aut.. i między innymi było wymienione 147 z silnikiem 1.6 manual 120koni i 147 2.0 selespeed to 1.6 był szybszy
1.6 szybszy ? A w czym ?Chyba w odpalaniu.
Dane katalogowe
1.6 /105 km/11.3
1,6/120 km/10.6
2.0 /150km/ z SS 9.3 s
masa
1.6 /105/ 1190kg
1.6/120/ 1200kg
2.0 z SS 1250 kg

Dane katalogowe to sobie można wsadzić między bajki.. jak zawsze zresztą.. może masa się zgadza.. ale przyspieszenie czy spalanie też wierzysz że jest takie same jak w katalogu :P ?

To co opisałem że widziałem w dziale hyde park były to sprawdzone "realne" przyspieszenia.. i realnie patrząc nawet jestem w stanie w to uwierzyć bo co z tego że 2.0 ma 150 koni jeśli jest podczepione do skrzyni która skutecznie zabiera moc i zmiana biegów skutecznie spowalnia przyspieszenie.. a w 1.6 z manualem przyspieszenie zależy tylko od tego w jakim stanie masz silnik i jak dobrze zmieniasz biegi..

Zresztą nie ma co dyskutować jak chcesz to poszukaj tą tabele w hyde parku albo mogą sie dwie 147 ustawić na drag race :P

Haha :P ja powiedziałem dwie 147, czyli że miałem na myśli jakieś a nie moją.. Tym bardziej że moja nie jest fabryczna..

Złoty Johnie niech sobie dalej zdobi półkę w mojej kuchni :P takiego alkoholu się nie pije xD tylko ma ozdabiać tym bardziej że smakiem nie porywa ;P

A mnie dalej zastanawia czemu 147 i 156 z takim samym silnikiem 2.0 150 km mają o 0,5 s rózne czasy do 100, na korzyść 156. mniejszy opór powietrza , błąd czy co innego?

który z silników jest lepszy 1.6 16V T.Spark 120KM czy 2.0 16V T.Spark 150KM ??
i na co trzeba zwracać uwagę przy kupnie tego modelu auta ??

Kompromisowe rozwiązanie T.S 1,8 !Jest to wcale dobry wybór.Osiągi nie wiele gorsze od 2,0 , spalanie jak w 1,6(a nawet mniejsze).Koszty rozrządu jak przy 1,6.Same plusy :)

czyli z tego co rozumiem spalanie miedzy 2,0 a 1,6 120KM jest podobne
2,0 oczywiste ze jest szybszy i z tego co piszecie droższy w utrzymaniu sypią się panewki i wymiana rozrządu jest spora tzn jaka na oko z wszystkim ??
a 1,6 120KM jest dożo oszczędniejszy i nie sypie się aż tak jak to 2,0 a ile kosztuje wymiana rozrządu w nim ??

Przy wymianie rozrządu musisz w 2.0 wymienić jeszcze pasek wałków wyrównoważających i napinacz. Wiec przy wymianie koszt rośnie około 100-200 zł nie pamietam już. no ale to jest wielki koszt przy całości wydatków na samochód. Z awaryjnością to zależy na jaki egzemplarz trafisz, ja bym się bardziej kierował w Twoim przypadku stanem konkretnego egzemplarza niż to czy to 1.6 czy 2.0.

Co do oszczedności to 1.6 może faktycznie bedzie lepiej w mieście. ale na trasie przy wiekszych predkościach bedzie podobnie o ile nie mniej w przypadku 2.0. Nie napisaleś ile chcesz tym jeździć i w jakich warunkach.
2.0 na pewno CIe bedzie cieszyło dłużej:) zanim stwierdzisz ze chciało by się wiecej, no ale to zależy jak jeździsz i czym jeździłeś wcześniej.
Powodzenia w szukaniu:)

Amortyzatory
Powrót