ktorędy orurowanie do centralnego IC??

lukas1983

Nowy
Auto
jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)
którędy orurowanie do centralnego IC??
Jak w temacie, doszedł do mnie w końcu nowy IC do montażu centralnie. Jak poprowadzić do niego orurowanie? od prawej strony do kolektora to prawie bez problemu ale którędy od lewego odejścia IC podłączyć się do Turbo??

Zachowajmy moze wlasciwe nazewnictwo. Lewa strona, to strona po ktorej masz kierownice. Jak slusznie zauwazyles, nie ma problemu, zeby isc z wylotu IC do kolektora dolotowego. Mozna wywalic SMIC fabryczny, albo nawet pokusic sie o polaczenie szeregowe FMIC i SMIC.

Prawa strona (wlot do IC) - najkrotsza droga od czesci zimnej sprezarki do wlotu IC, czyli po skosie orientacyjnie 45 stopni.

duży IC plus standard??
Wiesz nie celuje w hiper moce, jak po wszystkich zabiegach będzie ok 170km i ok 360NM to będę szczęśliwy.
nowy ic ma wymiary rdzenia 550x180x65 po dołozeniu standardu będzie to powietrze jeszcze chłodniejsze?? Skoro z wydajniejszego IC wleci ono w słabszy

rybakmj jakie masz wymiary intercoolera? Myślę o czymś podobnym...

duży IC plus standard??
Wiesz nie celuje w hiper moce, jak po wszystkich zabiegach będzie ok 170km i ok 360NM to będę szczęśliwy.
nowy ic ma wymiary rdzenia 550x180x65 po dołozeniu standardu będzie to powietrze jeszcze chłodniejsze?? Skoro z wydajniejszego IC wleci ono w słabszy
Pojemność dolotu ma niebagatelny wpływ na reakcję na gaz, która w dieslu i tak jest mocno kulawa.

chcesz powiedzieć że im większa objętość / pojemność tym lepiej?

duży IC plus standard??

Sam duzy IC.Seria wyleciała sobie chen chen.Nie ma sensu robić takiej formuły w sensie bigIC-small IC.Zapewniam ,że gdy zrobisz u siebie rdzeń 550x180x65 to będzie optimum.Co do lagu-to prawda większa pojemnosc układu to i wiecej drogi do przebycia dla gazów,ale po to jest tuner by ci ładnie podkręcił m.in. ciśnienie na turbinie bys laga nie odczuł.Umnie jest maksymalny IC jaki wejdzie w zderzak bez cofania chłodnicy (mógłby być wyzszy,ale troszke to mijało się z celem bo nie cała powierzchnia byłaby wykorzystana) ,ale lag zmniejszył się naprawdę.Reakcja jest dużo fajniejsza ( popatrz na mój wykres i niuton z dołu),ale to już zasługa tunera.

rybakmj jakie masz wymiary intercoolera? Myślę o czymś podobnym...

Sam rdzeń: 630/200/70

Trochę się zdziwiłem :-/
Założyłem IC i zonk, musiałem zderzak podciąć mimo faktu że mam mniejszy od twojego, widocznie po lifcie jest tam trochę więcej miejsca bo u mnie po podcięciu zderzaka przy kratce w narożnikach to prawie zapiera się o chłodnicę klimy.

I jeszcze jedno pytanie? Jakich materiałów użyć do łączenia tego wszystkiego? Na pewno kolanka silikonowe tam gdzie trzeba , a co z rurami? Co sądzicie o rurach silikonowych?

rury fmic

Może aluminium?? Bo do nierdzewy w tych rozmiarach jakoś nie mogę znalejść

Sam duzy IC.Seria wyleciała sobie chen chen.Nie ma sensu robić takiej formuły w sensie bigIC-small IC.Zapewniam ,że gdy zrobisz u siebie rdzeń 550x180x65 to będzie optimum.Co do lagu-to prawda większa pojemnosc układu to i wiecej drogi do przebycia dla gazów,ale po to jest tuner by ci ładnie podkręcił m.in. ciśnienie na turbinie bys laga nie odczuł.Umnie jest maksymalny IC jaki wejdzie w zderzak bez cofania chłodnicy (mógłby być wyzszy,ale troszke to mijało się z celem bo nie cała powierzchnia byłaby wykorzystana) ,ale lag zmniejszył się naprawdę.Reakcja jest dużo fajniejsza ( popatrz na mój wykres i niuton z dołu),ale to już zasługa tunera.

Sam rdzeń: 630/200/70

Ostatnia edycja:
Po lifcie akurat miejsca jest sporo,ale z tego co widziałem to i przedliftowe też mają go duzo.

Jako łączniki możesz zastosować stary wąż.

Z nierdzewką o średnicy wewnętrznej 57mm jest problem to fakt.Kolega z klubu w swoim 2,4 ma włozone rury 51mm i niby jest ok.

chciałbym to zrobić raz a dobrze i w miarę estetycznie, zobaczę co wyjdzie taniej czy rura alu czy ten wąż

Odnosnie węża,mialem na mysli ,że możesz z niego zrobic taki lącznik,coś ala złączka sylikonowa.

Rury to najlepiej kwasówka.

a jeśli bym zastosował średnice 60mm? ta jest dostępna bez problemu

Panowie wybaczcie ze sie podepne pod temat ale jestem w trakcie malych modyfikacji (kat sio+ EGR zaslepka) i chcialbym zamontowac takze centralny IC czy to mi cos da jesli w najblizszym czasie nie planuje wiekszych modyfikacji (bo nie wiem co po za zmiana mapy mozna jeszcze zmienic) to jest to oplacalne i jaki maxymalnie mozna zastosowac co najlepiej wybrac jesli ktos to robil w wersji przed FL to prosze o odp co i jak

Wiem ,że średnica wewnęrzna rur turbo-IC IC-kolektor ssący wynosi 57mm.Jesli zastosować by 60mm to nie wiem czy to nie wpłynie ujemnie na lag.

Panowie wybaczcie ze sie podepne pod temat ale jestem w trakcie malych modyfikacji (kat sio+ EGR zaslepka) i chcialbym zamontowac takze centralny IC czy to mi cos da jesli w najblizszym czasie nie planuje wiekszych modyfikacji (bo nie wiem co po za zmiana mapy mozna jeszcze zmienic) to jest to oplacalne i jaki maxymalnie mozna zastosowac co najlepiej wybrac jesli ktos to robil w wersji przed FL to prosze o odp co i jak

To da ,że w lato będziesz miał cały czas do dyspozycji pełną moc,dzięki chłodniejszym gazom wpływającym do kolektora ssącego.Moc również będzie większa w porównaniu do softu na ori coolerze ( mniejsze EGT co za tym idzie możliwość mocniejszego pompowania turbo).Wstawiaj chinola ze strony re5specta,lub zwróć się do użytkownika Kolin,kiedyś miał na sprzedaż coolery.Jak do ciebie 550x140x65 będzie a w sam raz.

to ja mam pytanie jakie powinny być średnice rur od IC do turba? właściwie żeby wszystko fajnie współgrało?

Amortyzatory
Powrót