• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] ksenon świeci nisko

Panowie też niedawno zanabyłem Giuliettę i jak chwilę pojeździłem, to stwierdziłem że w ogóle nie czuję żebym miał ksenony - świeciły praktycznie przed maskę :confused: Aż zacząłem tęsknić za lampami z Lybry z żarówkami H7. Po prawie miesiącu podjechałem do ASO u siebie na wiosce na wymianę oleju i przy okazji kazałem im to sprawdzić. No i rzeczywiście wystarczyła zwykła mechaniczna regulacja i teraz w końcu czuję, że mam ksenony :cool:
Ale nie znam powodu dlaczego były tak obniżone, więc teraz przy następnym podnoszeniu samochodu na czymkolwiek zwrócę na to uwagę.
Jeszcze nie przestudiowałem instrukcji obsługi, ale nie ma tam jakichś informacji pod tym kątem???

takie foty na szybko , czy chodzi o tą dzwigienkę z kostką tuż przy wahaczu?
Dokładnie. To czarne to czujnik, który posiada swoje ramię oraz jest metalowy łącznik. I cały problem tkwi w tym co pisałem wcześniej. Jak ktoś ma regulowane lampy a źle ustawiony ramię czujnika to ma źle ustawione światła.

jaboleq ,
tylko nie bardzo mogę wyobrazić sobie co jest nie tak w położeniu ramienia czujnika, nie widzę żeby mógł inaczej leżeć,
już od dwóch mechaników odjechałem z kwitkiem, nie wiedzą w czym problem

może ktoś jeszcze wrzuci jakąś fotę , jak wygląda pozycja neutralna ramienia
(wystarczy przekręcić prawe koło na max żeby zajrzeć do czujnika)

A masz kompa by podłączyć ksenony? Byś odczytał aktualny poziom czujnika oraz ten przy którym był skalibrowany.

A co do ułożenia ... wg twojej fotki to ramię czujnika jest na dole a powinno raczej być u góry. Jak podniesiesz auto i wahacz będzie na dole to zobaczysz, że ramię czujnika z tym łącznikiem można ustawić w 2ch pozycjach przy czym tylko jedna jest prawidłowa dla aktualnego stanu kalibracji.

Napisane z komóreczki!

Ostatnia edycja:
jaboleq , w ogóle dzięki za zainteresowanie,
na razie nie mam kompa do podłączenia, nie mam gdzie podnieść fury ;( , będę walczył dalej po weekendzie

a tymczasem, może ktoś kto ma ksenony podrzuci fotę tego ramienia czujnika?
wystarczy - koła max na prawo i komóreczka z fleszem do prawego nadkola (przód) , fotka na wahacz ;)

będę wdzięczny,co będę wiedział czy u mnie to położenie jest ok czy trzeba kombinować

pozdro

tak to wyglada u mnie i swieca mega wysoko i daleko tak jak powinny :)

Dobre ustawienie:
187151-ksenon_swieci_nisko-20160103_020645.jpg

Zle ustawienie:

186855-ksenon_swieci_nisko-imag1916.jpg
takie foty na szybko , czy chodzi o tą dzwigienkę z kostką tuż przy wahaczu?

u mnie ta dzwigienka jest w innym polozeniu wiec to chyba o to chodzi..?

Załączniki

• 20160103_020645.jpg
    20160103_020645.jpg
    115.3 KB · Wyświetleń: 179
  • 20160103_020645.jpg
    20160103_020645.jpg
    62.8 KB · Wyświetleń: 468
Ostatnia edycja:
o widzisz !
to już wiem w jakim kierunku iść ! dzięki za fotę

Ciągle o tym pisałem :)
U mnie jest inaczej w moim ksenonie ale to oczywiste ... inny model. Ale usterki znam.

Napisane z komóreczki!

Trochę mi się zamotało, czyli może ktoś w was potwierdzić jakie położenie z tych zdjęć jest prawidłowe w momencie kiedy auto stoi na kołach???

Łączenie ramienia czujnika z łącznikiem ma być u góry.

Napisane z komóreczki!

to aż sprawdzę u siebie,

ale wait
po jednej wizycie w ASO świeciły mega nisko ( zostały wyregulawane)
Natomiast po drugiej wizycie zaczęśły walić w niebo.( też już wyregulowane)
Co niesie wniosek, że przez jakiś czas musiałem jeździć z odwróconym czujnikiem i po ostatnim podnoszeniu wróciło do natywnej pozycji.
I teraz jest git

u mnie problem rozwiązany!

wystarczyło przestawienie tej dźwigienki, o której była mowa wyżej ,
dopiero dziś znalazłem czas i miejsce (!), żeby podnieść samochód - dźwigienka przestawiona w pion i świeci cacy tak jak wcześniej ;)

tak więc jaboleq wielkie dzięki za poradę i rozwiązanie zagwozdki ;)

a Jabolek - dzięki za fotę

jutro wrzucę jak teraz wygląda

Załączniki

• IMAG1933.jpg
    IMAG1933.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 113
Ostatnia edycja:
takie tam P.S.
jak obadałem tylny czujnik, to jego konstrukcja sprawia, że nie ma raczej opcji żeby po podnoszeniu i opuszczaniu samochodu łącznik źle się ustawił (łącznik jest tak skonstruowany, że nawet przy pełnym opuszczeniu koła nie prostuje się całkowicie),
problem dotyczy, moim zdaniem, tylko przedniego koła, bo tam skok amortyzatora (przy podniesieniu) jest na tyle duży, że ramię łącznika prostuje się całkowicie i loteria czy wróci w prawidłowe położenie czy się wykręci odwrotnie

Generalnie z dupy jest to rozwiązanie. Trzeba każdy zakład wulkanizacyjny uprzedzać np. żeby go dobrze ustawili przy zmianie opon. I pewnie mało które ASO o tym pamięta, więc można się zdziwić jak się wyjedzie samochodem w dzień, a potem włączy ksenony...

dokladnie...trzeba zawsze informowac o tym mechanikow bo spora grupa o tym nie wie lub to specjalnie wykorzystuja by dodatkowo zarobic! :)

Czy do poprawnego ustawienia tego łącznika trzeba auto unieść w górę?

To sobie sam odpowiem.
Czujnik ksenonu przy prawym kole był przestawiony. Wystarczy podnośnik niskopodwoziowy pod mocowanie wahacza i bez problemu ustawimy go w prawidłowej pozycji.
Swoją drogą to pierwsze auto w mojej historii które chyba nie przewiduje że będzie się je podnosić. Masakra. Żeby nie było miejsca przy progu żeby podnieść auto to śmiech na sali.

Temat stary ale potwierdzam. Miałem dokładnie tą samą przypadłość. Naprawa "usterki to około 15 min". Trzeba:
- skręcić koła w prawo
- wyciągnąć lewarek z bagażnika
- podnieść auto przy prawym przednim kole (tak aby moża było swobodnie przestawić czujnik). W książce serwisowej jest pokazany sposób podnoszenia auta. Jest okazja przetestować procedurę aby zaoszczędzić sobie w trasie nerwów. Pojazd posiada specjalne miejsca do podłożenia podnośnika akcesoryjnego, są wytłoczone "strzałki" i na tej wysokości należy podłożyć podnośnik na podłużnicy (książka pokazuje)
- przestawić czujnik
- opuścić auto i sprawdzić:)

i koniec... :)

witam

również odgrzewam kotleta odnośnie tych świateł a raczej tego czujnika.....
kilka dni temu wymieniałem opony(warsztat) noi?
przejeżdżając przez Francje prawie wszyscy jadący z naprzeciwka mrugali lub świecili długimi dopóki nie odpowiedziałem moimi długimi....(ja sam nie widziałem prawie żadnej różnicy włączając długie)
ale przejeżdżając już przez Niemcy ani jeden samochód już nie mrugnął...
podjechałem do ASO i powiedzieli, że czujnik jest w dobrej pozycji ale światła troszkę za wysoko świecą ale znowu nie aż tak ,bym oślepiał innych...
wiec moje pytanie jest takie :czy możliwe jest ze czujnik był w złym położeniu przejeżdżając przez Francje i później już "wskoczył na swoja docelowa pozycje?

Amortyzatory
Powrót