"Krzywa" praca silnika - prośba o ocenę video.

grabsoon

Nowy
Auto
147 1.9JTD 8v
Hej

Podjechałem wczoraj autem pod dom, zostawiłem włączony silnik, poszedłem po coś do domu, wracam a silnik wydaje dziwne dźwięki ... zgasiłem odpaliłem jeszcze raz i zobaczyłem coś takiego ....

https://www.youtube.com/watch?v=ei9i8uC57wc

Rozrząd w silniku miałem wymieniany jakieś 30 tysięcy temu. Stan oleju ok. Jedyna usterka jaka wiem, że miałem to napinasz paska wielorowkowego, który jest z jednej strony już lekko zjechany. Sprawdziłem go jednak i widzę, że jest cały, nie zerwał się. Wygląda coś jakby fazy rozrządu sie poprzestawiały ... ale tak same? Macie jakieś pomysły? Mechanika mam umówionego na jutro ...

Rozrząd nie przeskoczył ?

Było tak jak pisałeś. Mechanik stwierdził, że poprzedni mechanik źle założył rozrząd .... nie wiem na ile jest to prawdopodobne ale dał mi niby na dowów kawałek koła zębatego z wykrzywionym kawałkiem jego mocowania i niby na tym mocowaniu coś było nie tak ... nie wiem kom już wierzyć ale faktem jest, że auto chodzi a ja jestem szczuplejszy o 680 PLN (koszt części 480)

IMAG2064.jpgIMAG2065.jpg

Widocznie przy montażu rozrządu tak montował napinacz że go skrzywił, pewnie nie miał klucza do naciągania napinacza i drutował czymś. Ciesz się że rozrząd nie przeskoczył tak mocno że pogieło zawory :)

Widocznie przy montażu rozrządu tak montował napinacz że go skrzywił, pewnie nie miał klucza do naciągania napinacza i drutował czymś. Ciesz się że rozrząd nie przeskoczył tak mocno że pogieło zawory :)

Nie czaje tylko jednej rzeczy. To co trzymam w ręku na zdjęciu to jest rolka napinacza od paska wielorowkowego i wchodzi w sklad rozrządu?
Czy wykrzywienie się tego elementu mogło mieć wpływ na zużycie paska wielorowkowego?

To jest rolka napinacza paska rozrządu - zębatego.
Rolki dla pasków wielorowkowych najczęściej pracują na grzbiecie paska - tam, gdzie nie ma rowków.

A ze zdjęć to ja niewiele potrafię wywnioskować.
Poprzedni mechanik nie dał ci starych części? Zawsze się upominaj - wtedy masz większą pewność co wymienił.

To nie jest rolka paska wielorowkowego, tylko napinacz paska rozrzadu ! I skoro jest wykrzywiony to on był przyczyną przeskoczenia paska rozrządu :)

Amortyzatory
Powrót