Kręci i nie odpala.

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
W środę wróciłem z pracy autem, uczciwie zaparkowałem i poszedłem do domu. Dziś rano wychodzę i nie mogę odpalić. Rozrusznik kręci ale auto nie pali. Ponieważ miałem naprawdę mało benzyny podreptałem na stajcę i dolałam jej około 1 Litra bo taka butelkę miałem w domu, niestety nadal kręci i nic. W nocy było -2 odczuwalna -7. Ale czy przy benzynie taka temperatura może szkodzić ?

alfa 147 2.0 TS

Kolego,ja miałem to samo ponad tydzień temu...I też po paliwo poszedłem :D Niestety u mnie zerwany pasek rozrządu...Ale może tylko nie ma iskry na świecy, albo poszła pompa paliwa.

Nawet mnie nie strasz. Czy przy zerwanym pasku są jakieś inne objawy np. Dźwiękowe ? Bo u mnie wszystko kręci jak zawsze. Kontrolki trochę przygasają, może to akumulator, choć kręci to zbyt słaby ?

To może być jak najbardziej akumulator - gdy słaby to cały prąd "zabiera" rozrusznik i nie starcza już na cewki.Od tego należy zacząć sprawdzanie przyczyny zmierz , doładuj , ew. wymień aku i nie męcz auta na niedoładowanym lub zużytym bo grozi to uszkodzeniem elektroniki.We współczesnych autach nie wolno oczczędzać na akumulatorze bo koszty mogą być znacznie wyższe niż koszty wymiany baterii.

Wyobraźni. Akumulator naładowany, kręci dziarsko i dalej qpa. Natomiast uświetnia mi komunkat service 0 km. Przedtem miałem ta funkcję wyłączoną.

Ostatnia edycja:
Uchyl obudowę od rozrządu i zobacz czy widać pasek. Proste. Jeżeli tak to najgorsze za tobą

Uchyl obudowę od rozrządu i zobacz czy widać pasek. Proste. Jeżeli tak to najgorsze za tobą

To że widać, nie oznacza że najgorsze za nim ;) Jak będzie widać, niech druga osobą spróbuje odpalić, jeśli rozrząd będzie się ruszał- wtedy najgorsze za Tobą.

Poprzekładaj (pozamieniaj) przekaźniki przy akumulatorze ,fan ,fan1, fuel pump. i spróbuj odpalać:P

To że widać, nie oznacza że najgorsze za nim ;) Jak będzie widać, niech druga osobą spróbuje odpalić, jeśli rozrząd będzie się ruszał- wtedy najgorsze za Tobą.

Niby tak ale w wiekszości przypadków jest tak że pasek pęka i go ściąga z kół :D
No ale niech to kolega sprawdzi i napisze co i jak.

Amortyzatory
Powrót