• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Polecę Showcarshine. Przerobiłem już kilka sklepów, ale zawsze do nich wracam.

Przeważnie jakiś drobny gratis się w paczce znajdzie.

Co do Twojego wyboru adrian1115 to bierz i baw się :cool:

I chyba właśnie taki komplet zamówię zawsze to tylko 250ml pasty więc jak nie podejdą to szybko się skończą i bedzie można przetestować inne. Dzięki za pomoc :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Koch całkiem mily jest. Będziesz zadowolony, jeżeli liczysz na odświeżanie lakieru ☺. Jeżeli chodzi o sklepy, to ja zawsze sprawdzam allegro, google, deepgloss, 123MyjeszTy.pl naszego forumowego kolegi etc... nie zawsze opaca się brać z jednego sklepu.... często wychodzi taniej z różnych miejsc, nawet z przesyłką

Witam,
czy środek w naszych belach, Alfatex, można potraktować odkurzaczem piorącym z chemią np. ENZ-ALL i PF90?

Imho nie warte lepiej kupić Megsa Ultimate compound + Soft99 Fuso. UC jest bardziej uniwersalne od SwirlX, a Fusso trwalsze od NTX. Jak masz zamiar ręcznie nakładać to czy to SwirlX czy UC namachasz się niemiłosiernie, a efekt nie powali.

Co do NXT - jeśli nie było rewolucyjnej zmiany w stosunku do NXT (bez 2.0) , a raczej nie było bo by nazwę zmieniono aby odciąć się od tej niechlubnej :) - jeden z gorszych wosków pod wzgl trwałości jaki miałem. Chyba Formula 1 była bardziej trwała. Jedyna zaleta NXT - łatwość nakładania i ścierania.

Weź jakiś sealant konkretny - nieustannie Duragloss za przykład podam (#101 czy #105) . Też płynny (zaleta) ale znaaaaacznie trwalszy, bez utraty wygody nakładania i ścierania.

Cześć,

dawno nie zaglądałem, ale jak już to przeszukałem temat, ale odpowiedzi nie znalazłem, jedynie pojedyncze wzmianki bez konkretów.

Mianowicie, szukam wosku z cleanerem, takiego, który w jednym kroku (po umyciu i wysuszeniu) da zadowalające efekty na powiedzmy miesiąc lub trzy tygodnie.
Obecnie używam cleanera po myciu, Carchem Lc207, ale nie jestem pewien czy w 100% poprawnie go używam, bo nie maskuje/czyści rys jak obiecano.

Dlatego chcę się wspomóc dodatkowo woskiem czyszczącym, żeby dodatkowo zniwelować możliwie ręcznie ryski i niewielkie oksydacje.

Rozważam:

- Mothers Carnauba Cleaner Wax w paście 340g
- Meguiars Cleaner Wax Paste 311g
- Soft 99 New Scratch Clear Was Mirror Dark & Black 200g

Wyczytałem, że Meg's bardzo delikatny, nie wiem czy nie za delikatny. Mothers, ciekawa propozycja. Soft, wg niektórych sklepowych doradców, najtrwalszy, ale nie tak skuteczny w czyszczeniu jak Megs i Mothers.

A może coś takiego:
- Duragloss Polish & Cleaner #101 236ml
- Optimum Poli-Seal All-in-One 236ml

Duragloss jest też All in One: czyści, poleruje i zabezpiecza lakier. Dodatkowo ma wosk.
Optimum tak samo, czyści, poleruje, i ma wosk.

Może ktoś coś polecić. Iść w popularne pierwsze trzy, czy te dwa ostatnie?

EDIT: Tylko aplikacja i wypracowanie ręczne mnie interesuje.

Ostatnia edycja:
Polecam AIO Autobrite Cherry Glaze. Nie wiem czy sprawdzi się ręcznie, ale przy aplikacji maszynowej efekt przy nakładzie pracy jest świetny.

Dwa ostatnie i będzie Pan zadowolony - co do zabezpieczenia i trwałości i łatwosci stosowania. No a rysy to już lakiernik albo korekta jakaś bardziej agresywna.

Polecam AIO Autobrite Cherry Glaze. Nie wiem czy sprawdzi się ręcznie, ale przy aplikacji maszynowej efekt przy nakładzie pracy jest świetny.

Dwa ostatnie i będzie Pan zadowolony - co do zabezpieczenia i trwałości i łatwosci stosowania. No a rysy to już lakiernik albo korekta jakaś bardziej agresywna.

Dzięki Panowie, w takim razie jeden z dwóch ostatnich albo Cherry Glaze (widzę spoooor pozytywnych opinii po nim) pójdzie na testy. Jeszcze poczekam, może ktoś coś doda.

Jak chcesz Cherry Glaze to daj adres. Mam chyba pół butelki której nie używam odkąd przeszedłem na produkty Softa - mogę Ci wysłać, po co ma się u mnie marnować.

Jak chcesz Cherry Glaze to daj adres. Mam chyba pół butelki której nie używam odkąd przeszedłem na produkty Softa - mogę Ci wysłać, po co ma się u mnie marnować.
Priv forum i Tapatalk

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
silver001 zdecydowanie warte uwagi jest nowe ADBL AIO.

Do tego ADBL Quick Wax i masz fajne kombo, które wytrzyma dlużej niż 3 tygodnie.

Artih, testowałeś to AIO od ADBL? Generalnie lubię ich produkty, a szukam czegoś w tym stylu do pielęgnacji auta mojej mamy.

Po prawie 8 latach posiadania czarnych aut zmieniłem na białe. Wiadomo jak to z nowym nabytkiem poleciało szorowanie. APC > glinka > szampon > wycieranie i w tym momencie zdałem sobie sprawę ile czasu człowiek zmarnował na czarny lakier. Po takim szorowaniu i wymyciu wosków oraz wypełniaczy na czarnym lakierze AR ukazywała się masakra z hologramów, a biały? Wygląda po samym myciu jak nówka po polerce w dodatku twarda woda mu nie straszna dlatego szczerze polecam jasne kolory zaoszczędzimy czas i pieniądze :lol:

Ale po ciężkiej pracy nie będzie tego WOW [emoji17]

Bo nie będzie ciężkiej pracy to raz, a dwa co mi z tego WOW jak wyjeżdżałem z domu do pracy, wracałem i już było po efekcie WOW. Czarny wygląda fajnie na fotkach jak sobie po woskowaniu szybką sesyjkę strzelisz :P Z nudów poszedł bardzo szybki one step Megs UC na DA, przeleciałem ipa, a teraz lecę nakładać fusso. Oczywiście dedykowane do ciemnych lakierów :D

Miałem białe Fiaty i fakt, ten kolor jest łatwiejszy w utrzymaniu. Nie widać swirli i innych takich, ale z drugiej strony efekt wow znika równie szybko. Tylko wóz zamiast na ciemnoszary zmienia się na jasnoszary. Tyle różnicy. No i biały od brudu bardziej "matowieje", czarny się jednak pod tą warstwą syfu świeci. Coś za coś. Z tą ciężką pracą to nie przesadzajcie. Ładuje się raz na rok dobre AIO, wosk a potem już tylko jedzie quick waxem. I czarny będzie świetnie wyglądał przez cały rok, podobnie jak biały. Jeden wielki plus to to że na białym nie widać osadów z twardej wody.

Amortyzatory
Powrót