korekty wtrysków

Bartol

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam dzisiaj poszedłem przetestowac nowego MESa i zerknalem na kokrekty wtryskow i cos mnie troche zaniepokoiło (korekty robione na calkowicie zimnym silniku przy -4 stopniach) , mam pytanie czy zacznyna siadac 3 wtrysk czy moze roblem to w złych warunkach?

wtryski.jpg

zrobiłbym jeszcze raz już na rozgrzanym silniku.Poczytaj ten temat...jest tam sporo informacji
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/59058-korekty_wtryskow-53.html
Ja ostatnio kupiłem 4 końcówki wtryskiwaczy...trochę mnie męczyła ta sprawa rozjechanych korekt.Dali mi nawet dość dobrą cenę dlatego kupiłem 4 / przy jednym rozkręcaniu poszedłem na całość :) /.
http://sklep.gazparts.pl/rozpylacz_koncowka_wtrysku_bosch_fiat_1_9_jtd-5234i
Teraz mieszczę się ,, po przecinku ".Musisz pamiętać jednak i o tym że to że wtryskiwacz leje może być spowodowane gorszą kompresją danego cylindra.Tu masz na temat wymiany końcówki :
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/80307-159_kokekty_wtryskow_wymiana_koncowki_wtrysku.html

ok sprawdze w ktoryś dzien na ciepłym
gdyby Ci wyszło/ choć ta korekta to nie tragedia / podobne , a chciałbyś coś z tym robić to warto zamienić wtryski miejscami np. ten 3 z 1.Oczywiście dopisując prawidłowe kody programem / ja w fesie 3.3 nie mogłem zmienić numerów kodów interfacem na BT ani ELM 1,3 ..dopiero poszło interfacem K-Line / Vagcom tym niebieskim z przełącznikiem /.Możesz sobie to wcześniej sprawdzić np. próbując dopisać kody wtrysków na inne miejsca aby później nie było nerwówki :). Pamiętaj o miedzianych / jednorazowych / podkładkach pod wtryski.Tam gdzie kupiłem końcówki wtryskiwaczy policzył mi po 2 pln od sztuki.Jak ten 3 wtrysk będzie na miejscu pierwszego miał prawidłowe wyniki to...masz problem i zmierz kompresje na 3 cylindrze.Bo to znaczy że komputer specjalnie podlewa ten wtryskiwacz :).

Ostatnia edycja:
zobaczymy :) z miesiac temu sprawdzalem tylko wtedy na cieplym i wszystko bylo cacy ok 0,5 na wszystkich . Sprawdze na cieplym i zobaczymy

Korekty sprawdza się zna w pełni nagrzanym silniku, z powyłączanymi wszelkimi odbiornikami energii. Tako co zrobiłeś, to chyba po to aby samemu się zestresować ;)

No chyba jednak macie racje dzisiaj zrobilem na cieplym silniku ok 70 stopni za duzo rzeczy nie było włączonych ale kokrekty wygladja tak
wtryskicieple.jpg

No to jeszcze wyłącz wszystko. Wtedy po prostu widać jak spadają.

Witam
sprawdziłem u siebie korekty na ciepłym (po przejechaniu 30km) i się zastanawiam co może być przyczyną dziwnego rozjazdu korekt
1. -0,76
2. 0,21
3. 0,36
4. 0.17

na zimnym 1 wtrysk odstawał jeszcze bardziej bo aż -1.15

i tak się zastanawiam od czego zacząć szukanie ? ale może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie :)
co zauważyłem w pracy silnika to to że czasem stojąc na światłach pracuje idealnie gładko a po przejechaniu kawałka i zatrzymaniu się na kolejnych światłach silnik powoduje troszkę większy wibracje ale pracuje równo (obroty nie falują).

Zrób test przelewowy bo mesem nie jest zbyt dokładnie. A najlepiej daj wtryski do sprawdzenia, nie jest to duży koszt a możesz uniknąć poważnych problemów, tylko ich demontaż może być niełatwy. Zobacz jeszcze czy nie masz nieszczelności na wejściu wtrysków w głowicę.

Witam

ja us iebie w jtd 8v 115km
ostatnio mierzyłem korekty wtrysków i wyszły takie liczby

1. 2.2 mm3
2. -1.6 mm3
3. 1.5 mm3
4. -2.3 mm3

co o tym sądzicie sprawdzane kts

@Michuxfcb - chyba robiłeś na zimnym silniku... Korekty sprawdzamy na ciepłym (~90­°C)

Masz racje.
jak bede miał dostęp do kompa to sprawdze jeszcze raz

Zrób test przelewowy bo mesem nie jest zbyt dokładnie. A najlepiej daj wtryski do sprawdzenia, nie jest to duży koszt a możesz uniknąć poważnych problemów, tylko ich demontaż może być niełatwy. Zobacz jeszcze czy nie masz nieszczelności na wejściu wtrysków w głowicę.

Co ?! Przelew jest dokładniejszym badaniem od MES-a i korekt ?! Sorry, ale to czysta herezja. Powinieneś dostać ekskomunikę z forum :)
Nieszczelność u tofik21 dała by duże korekty na plus.

Dodano po 2 minutes:

Witam
sprawdziłem u siebie korekty na ciepłym (po przejechaniu 30km) i się zastanawiam co może być przyczyną dziwnego rozjazdu korekt
1. -0,76
2. 0,21
3. 0,36
4. 0.17

na zimnym 1 wtrysk odstawał jeszcze bardziej bo aż -1.15

i tak się zastanawiam od czego zacząć szukanie ? ale może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie :)
co zauważyłem w pracy silnika to to że czasem stojąc na światłach pracuje idealnie gładko a po przejechaniu kawałka i zatrzymaniu się na kolejnych światłach silnik powoduje troszkę większy wibracje ale pracuje równo (obroty nie falują).

Zostaw te korekty w spokoju. Są w normie. Pierwszy lekko podlewa, a reszta go koryguje. Nic się nie dzieje.
Ale jak już ci się nudzi i chcesz kombinować ;) to zmień końcówkę na pierwszym. Pierwszy zejdzie i poprawi się reszta.

Ostatnia edycja:
Co ?! Przelew jest dokładniejszym badaniem od MES-a i korekt ?! Sorry, ale to czysta herezja. Powinieneś dostać ekskomunikę z forum
Nieszczelność u tofik21 dała by duże korekty na plus.
Miałem totalnie rozjechane korekty w fesie, dramat po prostu. Zdemontowałem wtrysku i na maszynę do Boscha, wynik wtrysków ok dostałem je na papierze. W porównaniu z fes zero wspólnych wskazań. Więc nie ufam temu programowi w tym oto teście, test przelewowy nie może pokazać nie prawdy to czysta fizyka. Takie moje zdanie poparte własnymi doświadczeniami.

Przelew to stara metoda, kiedy korekty były jedyna możliwością pomiaru w warunkach domowych. I dobrze sprawdza się to na wtryskach np. starych TDI sterowanych pompą rotacyjną. Ich budowa i inne warunki ich pracy pozwalały na określenie ich stanu taka metodą. W pierwszych JTD nie ma innego wyjścia aby sprawdzić inaczej wtryski, a więc przelew jest to niejako mus aby w domowych warunkach czegokolwiek się o wtryskach dowiedzieć. Jest to pomiar mówiący tylko o tym, że _może_ coś jest nie tak ( na ogół z "górą" wtrysku CR). To bardzo nieprecyzyjne wskazanie :(
Wtryski CR najlepiej i najdokładniej sprawdza się w silniku. W warunkach rzeczywistych, gdzie dochodzą różne warunki fizykochemiczne panujące w cylindrach. Tego maszyna nie uwzględnia. I maszyna (nie mówiąc o metodzie przelewowej) nie uwzględnia też pracy wtrysków pod obciążeniem (ciśnienia, temperatura itp.). Wielokrotnie widziałem wspaniałe korekty i wspaniałe wyniki po regeneracji, a wtryski pod obciążeniem nadawały się na złom.
To, że w MES miałeś złe korekty, a wtryski okazały się dobre znaczy tylko o tym, że nie wiesz jak poprawnie diagnozować problemy układu wtryskowego. To nie koniecznie wtrysk musi być przyczyna złej korekty. Należy brać pod uwagę parametry całego układu wtryskowego i zasilającego. Ty zobaczyłeś złe korekty, zwaliłeś wszystko na wtryski i niepotrzebnie oddałeś je do diagnostyki. Powodem złej korekty może być np. regulator na pompie HP, problemy z uszczelką pod głowicą, pęknięcia głowicy, nieszczelności zaworów, klapy, EGR itd. A w takim przypadku pomiar przelewem można sobie wsadzić w cztery litery. On ci powie, że _może_ coś jest uszkodzone, a może uszczelnienia góry wtrysku są nie tak jak trzeba spasowane, a może ten typ tak ma i jest to skorygowane przez nadanie odpowiedniego numeru IMA. Ale o diagnostyce wtrysków, to już sie rozpisywałem... ;)

@Sdero pewnie masz rację bo masz większe doświadczenie, ale nie jeden mechanik zawsze mi mówił że jeśli się chcesz dowiedzieć czegoś o wtryskach to na maszynę, nie mówili jednak że korekty powiedzą że mam pękniętą głowicę czy coś w tym stylu i nie rozumiem czemu mówisz że na maszynie sprawdzają bez obciążenia, bez temp. to może i tak ale obciążenie raczej jest.

To jeszcze niech ci pokaże maszynę, która testuje wtrysk przy ponad 2000 C i innych parametrach występujących w pracującym silniku. Testuje się parametry samego wtrysku (np. stopień rozpylania przy różnych ciśnieniach od min. do max.). I czasami może się okazać, że w silniku pod dużym obciążeniem korekty latają z dołu do góry. Swego czasu był baaardzo duży problem właśnie z maszynami do naprawy i poprawnej diagnostyki wtrysków CR.
Co do diagnostyki na silniku i jej interpretacji, to na przykład wtrysk z dużą korektą na +, która za nim nie pójdzie oznacza najczęściej rozszczelnienie, a nie problem z wtryskiem. Kiedyś tutaj zamieściłem cały tekst na ten temat... gdzieś jest w odmętach forum ;)

Amortyzatory
Powrót