• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kopci na rozgrzanym silniku

-Marco-

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 JTD 2001 115KM
Witam wszystkich. Zakładam ten temat bo przeszukawszy forum nie znalazłem podobnego tematu.

Otóż zauważyłem w mojej Alfie 147, 1.9JTD, 2001 rok, 115km, przebieg niecałe 240.000 pewnego razu dziwną rzecz stojąc dłużą chwilę w kolejce na McDrive. Silnik rozgrzał się do około 90stopni i wskazówka utrzymywała tą temperaturę i wentylator się nie włączył na 2 bieg, podejrzewam, że na 1 chwilę pochodził. Ale co zauważyłem, kopcenie z rury wydechowej, nebiesko-siwym dymem. Podczas jazdy ów tym się stracił (ochłodził się silnik) lecz z samego początku podczas przyspieszania dymił konkretnie. Pewnego razu sprawdziłem na podwórku czy ów sytuacja się powtórzy. Zostawiłem autko odpalone na jałowym biegu aż się silnik zagrzał i przy około 80stopni pojawił się dymek który się już utrzymywał i utrzymywał. Dopiero jak silnik ostygł dymek zniknął.

Jakieś pomysły co by to mogło być? A może ktoś miał podobną sytuację?
Dodam, że kopcenie pojawia się tylko gdy temperatura silnika osiągnie wartość około 80 stopni i wyżej.

Nikt nie miał takiego problemu? :)

Amortyzatory
Powrót