Konwersja sprzęgła z ciągnionego na pchane (pull to push type) Alfa GT 1,9JTD

GTBodek

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1,9JTD 331KM 609NM
Witam Was.
Chciałem poinformowac ze podczas projektu operacja tuning , powstal problem ze sprzegielkiem. Powyzej 3000obr slizga sie strasznie. Jak sie rozgrzeje jest odrobine lepiej ale slizga sie dalej
Oczywiscie znajomi z Włoch maja gotowe rozwiązania, które trzymam jako ostatnia deskę ratunku bo sa bardzo drogie.
Zakupilem kolo jednomasowe z Fiata Coupe 20V i bedziemy rzezbic....Jednak powstal szalony pomysl (w subaru na porządku dziennym) aby zmienic typ sprzegla na pchane...U nas jest bardzo lichutki docisk z takimi 3 wypusteczkami , ktory ciagnie to nasze sprzegielko...i dlatego sie piernicza juz przy 400nm nie mowiac juz o 500+
Czy macie jakies info czy ktos juz cos takiego zrobil no i czy sie udalo? kupic skrzynie za 300zl do ćwiczeń moge...

Robil,
ale w innym modelu i w innej skrzyni
zasada raczej ta sama.
duzo mierzenia i kombinacji z lozyskiem, suma sumarum wyladowalo hydrauliczne
IMG_20121205_104303_1024x768.jpgIMG_20121205_103807_1024x768.jpg

z tym ze tarcze sa juz obecnie na spiekach a nie kevlarze.

W

W niektórych 147/Stilo/Thesis z getragiem były sprzęgła z dociskiem wciskanym ale to też wytrzymywało tylko 400nm. Miałem takie cos w 147

4.jpg

Ostatnia edycja:
Podasz namiary na osobę która to zrobiła?

Pytam Suzumushi, ten komplet który pokazałeś występuje seryjnie?

Tak jest to seria wytrzymuje 400nm, a ile wytrzyma docisk po zmianie okładzin na tarczy nie mam pojęcia ale podobno najmocniejszy seryjny docisk do 1.9 chociaż powyżej 500nm będzie ciężko

Ja już drugi raz mam założone te najmocniejsze sprzęgło do 400 Nm, poprzednim razem wytrzymało 70 tysięcy kilometrów- ja to za rewelacyjny wynik uznaję
A co do mocniejszego sprzęgła to napisz do Pabla, albo do małego- ostatnio coś poczynili mocniejszego chyba niż ty masz i jeździ

Nie ma raczej szans żeby zrobić coś co wytrzyma dłuższy czas 500nm - przy konwersji na jednomasę z 20VT wzmocniony docisk i tarcza z GTA jesteście w stanie dojść do tych 500-550nm po tym przechodzi się na 2 tarcz. Nie ma szans przejść grubo powyżej 500nm bo już przy 400 paru koło zamachowe dostaje mocno w dupę i potrafi popękać.(mówie o jednomasie z 20vt) Niestety przy 2 tarczy koszty rosną i to drastycznie. Na sezon 2017 będę wrzucał spiek 3 łopatkowy i przebijemy 500nm więc wam odpowiem jak to się sprawuję.

Scara73 zrobi dla mnie zestaw za 900e :) Ja rozumiem kunszt ale to bardzo duzo. Szukam czegoś taniej.

To ja mam pytanie również, planuję zrobienia czegoś w okolicy 220-240KM i momentu w okolicy 400NM. I raczej zostanie tyle już do końca żywota auta, nie planuję dłubać więcej. Według was seryjny dwumas i sprzęgło się podda?

To zależy jak będziesz używał:)Zrób to co zamierzasz (220-240KM) moment jesli nie zostanie zdławiony przez tunera bedzie ok 450-480nm. Jak sie sprzęgło podda to sie będziesz martwił

wolę wiedzieć wcześniej jakie koszta mogą z tego wyniknąć. Czy do takiego momentu, jeśli seria powiedziała by NIE, wystarczyłoby obicie kevlarem tarczy i wzmocnienie docisku? Nie mam doświadczenia ze sprzęgłami, dwumasami w takich modach tak że bez hejtów proszę ;)

to ciężko powiedzieć... na tyle ile miałem do czynienia ze sprzęgłami to wiem tyle, że nieraz jest tak, że to co ma wytrzymać więcej wcale więcej nie wytrzyma, a to co więcej wytrzymać nie musi, to wytrzymuje więcej niż to, które miało wytrzymywać więcej. gdzie tu logika? nie wiem, i nie wiem też od czego to zależy. może kwestia użytkownika, może narastania momentu(jak będzie mocny strzał z dołu to sprzęgła się będą szybko kończyć), może kwestia stylu jazdy(na pewno szybciej się skończy przy deptaniu z dołu niż przy jeździe górą), a może wpływu części, które nie działają jak powinny chociaż są sprawne...

Staram się nie butować od doły tylko jak już mam te 2000 obrotów. Szpili z momentu też do szczęścia nie potrzebuje, co bym gubił trakcje na 4 xD. Gaz u mnie nie działa w pozycji 0-1 tylko płynnie wciskam pedał, no może czasem się zdarzy, jak król ortalionu przystawia się w swoje szalonej 114 konnej becie xD. Siewcu a masz jakiś przykład z własnego doświadczenia, tak żebym się rozeznał mniej więcej w temacie?

z alfy nie mam, ale różne sprzęgła w różnych autach widziałem i było różnie. na pewno znaczenie duże ma powierzchnia koła zamachowego i docisku, jeśli wymienia się samą tarczę... czasem działa, czasem nie. do tego dochodzi też to, że zbyt agresywne sprzęgło czy pozbycie się tłumika drgań(czyli np zaspawanie dwumasu, bo tak niektórzy robią, i zostawienie tarczy bez sprężynek) prawie na pewno coś uszkodzi, dlatego kevlar jest tu opcją pośrednią - jak masz zdrowy dwumas, to możesz kupić nowy zestaw sprzęgła, wysłać tarczę do obicia np na skoczylasa w warszawie i wytrzyma więcej niż seria. co dalej? ciężko powiedzieć, trzeba by poszukać jakiegoś wzmocnionego docisku, ale tu np mogę odradzić radzikowskiego, robi się twardo a ostatnio kilku znajomych włożyło i długo to nie podziałało... no i też to, że nie można wkładać byle czego do wzmocnienia, tak też niektórzy myślą, że jak ma być przerobione to można kupić nawet najtańsze, bo nie ma znaczenia. plus zawsze warto poszukać pasującego zestawu z najmocniejszej wersji silnikowej - w tdi na przykład robiło robotę sprzęgło z vr6, kupowało się to w normalnej cenie i znosiło sporo więcej niż seria - więc na przykład jeśli by do 1.9 pasował zestaw z 2.4 210, to warto od tego zacząć, i jak nie wytrzyma to myśleć co dalej.

Jak na razie siedzi u mnie prawie nowy, 7kkm na nim zrobione, zestaw przeniesienia (tarcza, docisk, lozysko, dwumas) + sterowanie (pompa i wysprzeglik) wszystko seryjne bez kombinowania. Z jednej strony chcialbym podlubac na mocy z drugiej strony decyzja zapadla po wymianie gratow na nowe a nie chcialbym ich w moment zajechac bo troche kasy na to poszlo.

Ostatnia edycja:
jak będzie zrobiony normalnie program to pojeździ pewnie... zresztą zawsze możesz poprosić tunera o zostawienie dołu w okolicach serii i zrobienie parametru górą, wtedy się okaże czy się zna na tym co robi ;)

Z tunerem tez problem, jestem z krakowa mam problem bo kazdy na kazdego nadaje i suma sumarum nie ma jakiegos 100% pewnego goscia. Ostatnio zastanawialem sie nad autka.pl choc tez ludzie mowia ze kupe potrafia zrobic, cena z hamownia taka jak wszedzie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót