Kontrolka wtrysku i szarpanie.

• Autor wątku Autor wątku barttorun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barttorun

Guest
Witam, od jakiegoś czasu pailiła mi się kontrolka wtrysku i nie dało się jeździc (strasznie szarpalo samochodem, silnik sam sie gasil, a gdy dodawalem gazu strasznie sie dlawil i nierowno pracowal). Mechanik wymioenil świece, naciągnal pasek. Przez dwa dni wszystko bylo dobrze, ale pozniej znowu wrocilo do "normy". Teraz odpalam Alfe wczesniej, bo jak sie rozgrzeje, to juz tak nie szarpie, ale kontrolka nadal sie pali. Czy wiecie co to jest? Pozdrawiam

my tu sobie możemy zgadywać a najlepsze wyjście dla ciebie to podjechać gdzieś na komp i zdiagnozować

Bylem u dwoch mechanikow i pokazywaly im sie dwa rozne bledy...

Jeden stwierdzil, ze to szarpanie jest od swiec, wiec zostaly wymienione na nowe. Co do drugiego bledu to komputer mechanika pokazał błąd, ale sam mechanik nie potrafil stwierdzic co to jest. Znajomy pracowal kiedys w serwisie Alfy i chcial sie dowiedziec co dany blad oznacza, jednak w serwise w ogole takiego bledu nie maja.

- w tym modelu auta jest ECu boscha M1.5.5.
- i tutaj nie ma juz żadnych tajemnic z lista błedów.
- moze być tylko tak, że komputer mechanika ma trochę starsze oprogramowanie , i ono nie posiada spisu wszystkich blędów.
- złe parametry adaptacyjne nie są błędami a bedą także zle wpływac na prace silnika.

objawy zabitych wtryskiwaczy:

a. - zimny silnik zle startuje
b. - w pierwszych sekundach pracy silnika słychać mechaniczne piski z wtryskiwaczy
c. - po dodaniu lekko gazu słychać wystrzał przed nabraniem obrotów
d. - po rozgrzaniu silnika , na biegu jałowym praca jest normalna
e. - podczas jazdy z wyższymi obrotami odczuwa sie nieregularną prace silnika, dyskonfort z jazdy.

Objawy dokladnie sie zgadzaja. Droga zabawa z wymiana wtryskow?

powoli z tą wymianą, zwykle to je się najpierw czyści.
- ja kiedys płaciłem 25 zł za czyszczenie jednego wtrysku.
- można też obecnie samemu to wykonać bez wyciągania wtryskiwaczy.
- nie wykonywałem tej procedury więc nie wiem na jakie przeszkody można natrafić.

- - procedura jest nastepująca:

1. - wyciągamy pompę paliwa z tylnego siedzenia
2. - do baniaczka wlewamy płyn firmy WYNN, 1 litr do czyszczenia wtryskiwaczy, cena 55 zł + transport, wstawiamy pompę paliwa do baniaczka.
( http://wynns.pl/top/view_product.php?product=649 )
3. - uruchamiamy silnik i przepalamy specyfik z baniaczka.
4. - operację powtarzamy co 60.tys. km.

Sluchajcie, czy moge jezdzic z tymi walnietymi wtryskami? Narazie mechanik nie ma czasu, mam termin dopiero za tydzien.

- nie masz wyjścia.
- i będzie mechanik czyścił wtryskiwacze ?
- wg. metody podanej wyżej przepalenie 1 litra to potrwa około 1 godziny,
- alfa 156 TS 2.0 pali na biegu jałowym około 2l / motogodzinę.

zły link, podaj bezpośrednio z alegro.

- nie chcę cię martwic ale jak ja kupiłem 4 sztuki z alegro to 1 wtryskiwacz ciekł.
- czasami sprzedawca przed wysyłką probuje wtryskiwacze na jakimś generatorku, czy "buczy".
- takie buczenie rozbija gniazdo iglicy i już mamy wyciek paliwa na postoju.
- wtryskiwacze nie można sprawdzać na sucho.
- musi być podłaczone cisnienie paliwa > 2.5 bara jako amortyzator iglicy.

SLuchaj, ale chyba i tak mi sie oplaca, bo za listwe z wtryskami chce 200 zlotych, a nowe wtryskiwacze sa za 350 za sztuke. Co do czyszczenia wtryskow, to slyszalem tez, ze dolewa sie do paliwa plynu, ktory dolewa sie do aut pracujacych na gazie, zeby wtryski sie nie zagrzaly. Robil ktos tak?

Amortyzatory
Powrót