Kontrolka paliwa

macminik

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS
Witam i proszę o wyrozumiałość. Od wczoraj cieszę się moją 147 (poprzednią 146 cieszę się od 4 lat do dziś, choć "time to say goodbye".). Otóż tradycyjne auto kupiłem ze znikomą ilością paliwa. Paliła się pomarańczowa kontrolka i było otrzeżenie o niskim stanie paliwa. Trip wróżył z fusów zasięg około 64 km. Trochę przejechałem i dziś dolałem 11 litrów. Kontrolka (dystrybutorek) zmieniła kolor i świeci się teraz na czerwono tak jak reszta kontrolek. On tak zamierza mnie razić w oczy cały czas czy jeszcze za mało ma siana by zgasł ? Wskazówka na liczniku jest nieco powyżej 1/4 zbiornika (trochę powyżej drugiej kreski nie licząc tej gdy jest kompletne zero).

Przestudiowałem instrukcje ale tam jest napisane, że lampka zapala się z komunikatem gdy w zbiorniku jest około 7 litrów a w niektórych wersjach gdy paliwa wystarczy n 50 km.

Czerwony kolor kontrolki paliwa jak i temp silnika to oznaka że wszystko jest ok, kolor pomarańczowy oznajmia nam że albo jest za mało paliwa albo że właśnie przegrzewa się nam silnik, kontrolki czerwone przecież są delikatne i nie rażą po oczach ? Może ktoś wymienił podświetlenie na jakies ultra hid :lol: albo diode i dlatego tak mocno wali, normalnie to ładne delikatne podświetlenie, btw możesz sobie regulować intensywność podświetlenia calego kokpitu

Czerwony kolor kontrolki paliwa jak i temp silnika to oznaka że wszystko jest ok, kolor pomarańczowy oznajmia nam że albo jest za mało paliwa albo że właśnie przegrzewa się nam silnik, kontrolki czerwone przecież są delikatne i nie rażą po oczach ? Może ktoś wymienił podświetlenie na jakies ultra hid :lol: albo diode i dlatego tak mocno wali, normalnie to ładne delikatne podświetlenie, btw możesz sobie regulować intensywność podświetlenia calego kokpitu

A dzięki, w 146 była albo pomarańczowa albo się nie świeciła. Tu trochę się zgubiłem. Ale dzięki i za pomoc :-)

No na moje oko to nie jest ok, kontrolka powinna zgasnąć kilka sec po włączeniu zapłonu jeśli jest paliwo ponad rezerwę, no a na czerwono to jeszcze nie widziałem żeby świeciła.

co ty ćpiesz ? :lol:

Dodano po 3 minutes:

gratuluje wiedzy o swoim samochodzie
attachment.php

Załączniki

• hqdefault.jpg
    hqdefault.jpg
    13.4 KB · Wyświetleń: 565
Ostatnia edycja:
Auto swoje znam i rozróżniamy jeszcze kontrolkę od wskaźnika paliwa. Na tej fotce nie widzę "kontrolki" więc nie mieszaj ludziom w głowach.

a są jakieś inne kontrolki paliwa w 147mce ? :lol:

i wyraźnie kolega w pierwszy poście pisze ze na rezerwie jest pomarańczowa a jak zatankował to czerwona więc razi go po oczach, może w angliku są jeszcze takie same kontrolki po drugiej stronie, innych nie ma

attachment.php

Załączniki

• hqdefault.jpg
    hqdefault.jpg
    31.9 KB · Wyświetleń: 1,327
Tak dokładnie chodziło mi o tą czerwoną pompę paliwową po lewej stronie :-) Powoli ogarniam temat, teraz walczyłem z żarówkami i nie mogłem dojść, dlaczego wali mi informacją że spalona jeśli wszystko świeci. Cóż... plate to znaczy tablica rejestracyjna...tylko trzeba pomyśleć a nie udawać "cfaniaka" :-) Oczywiście, żarówka przy tablicy była spalona...

Dobra bije się w piersi, miałeś rację oznaczenie wskaźnika jest jednocześnie kontrolka. Nie kożystam z niej więc nie zwróciłem uwagi. Przy uruchamianiu silnika patrzę na inne instrumenty pokładowe.

Amortyzatory
Powrót