• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kontrolka oleju

Auto
Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd
2.4 20v 175 km alfa 156 fl po 3 dniach postoju kontrolka oleju gaśnie po niecałych 2sek od odpalenia auta, gdy jest ciepła gaśnie po niecałej sekundzie, nie powinno być tak ze gaśnie na rozruszniku? To mój 1 diesel wiec proszę o radę, olej valvolin 5w40 syn power, fakt że filtr oleju nue zmieniany przy wymianie oleju bo ciężko jest go zmienić a gdy ja kupiłem był mobil 10w 40, za miesiąc mam zamiar zmienić znowu tym razem z filtrem, nie kopci nie pobiera oleju, moc ma, jakiś rady?

Nigdy nie zwracałem uwagi na to jak szybko gasną kontrolki, faktem jest że po odpaleniu dopiero się to dzieje (aku, olej, check) a czy po 1 sek czy 2 to już bym nie wnikał, ważne że gasną[emoji6]

jak wygląda stan oleju, na ciepłym silniku 5 min po zgaszeniu auta? oraz jak wyglada na zimnym silniku?

kontrolka oleju, która się świeci nie jest kontrolką poziomu oleju a jego ciśnienia - można przetłumaczyć sobie tak, że zimna gaśnie chwilke później zanim olej dotrze do czujnika i osiągnie odpowiednie ciśnienie. Rozgrzany olej jest rzadszy, stąd jego większa objętość powoduje większe ciśnienie.

Natomiast u mnie gasną zawsze po takim samym czasie więc sprawdź stan oleju ale nie wskaźnikiem komputera tylko na bagnecie. Na zimnym silniku i ciepłym, około 5 minut po zgaszeniu (tak jak zaleca producent).

Ok, tak sprawdzę, na zimnym silniku mam na komputerze max, na ciepłym jest 1 kratke mniej, myślę ze jest po prostu zalane tak na krawędzi maxa a tej przedostanktniej kratki, nie chciałem też lac za dużo,

Nie szukaj dziury w całym jak jest olej na stanie i nie wywala podczas jazdy

Pierwsza rada taka to lepiej zmienić filtr nie wymieniając oleju niż odwrotnie. tym bardziej że zmieniłeś olej na rzadszy który płucze bardziej silnik i wszystkie syfy lądują właśnie w filtrze. nie czekaj tylko wymieniaj filtr i olej już teraz no chyba że chcesz w najbliższym czasie zainwestować niepotrzebnie w silnik.

Oleju jeśli chodzi o stan jest w porządku, w takim wypadku filtr, czy jest możliwość wymiany filtra bez zmiany oleju?? Czy wyleci olej? Mam zrobione na nim około 1000 km więc narazie szkoda Tymbardziej ze 6 ltr 180 zl

olej się nie wyleje. Troszkę napewno tak natomiast większość oleju jest w misce.. :)

Amortyzatory
Powrót