Kontrolka awarii systemu kontroli silnika eobd

filipl

Nowy
Auto
Alfa Romeo gt 1.9 JTD
Witam mam następujący problem: stojąc w korku zagapiłem się i puściłem sprzęgło mając wrzucony bieg, (silnik zgasł :)). Po ponownym odpaleniu zaświeciła się kontrolka która jak odczytałem w książce oznacza awarie systemu kontroli silnika EOBD. Nie odczułem żadnego spadku mocy, ani wzrostu spalania. Czy mam się czym przejmować? Czy podpiąć go pod komputer? Co radzicie zrobić? Z góry dzięki za pomoc!!

witam

najlepiej podpiac i sprawdzic co to za kod sie pojawił, potem bedziemy myslec co z tymm zrobic

pozdrawiam

Ok. Dzisiaj problemu już nie ma. Kontrolka zgasła widocznie błąd sam się skasował.

ale pozostał w pamięci - warto sprawdzić co to było

u mnie w nowo kupionej 147 1,9 JTD 115 KM 2006 r. fl wczoraj zapaliła się identyczna kontrolka. Po odłączeniu i włączeniu akumulatora nie zgasła. Czy FESem można usunąć taki błąd?

jak nie zgasła po odpięciu aku , to raczej jest to grubsza sprawa i po naprawie elementu który powoduje błąd dopiero ja usuniesz. Bo błąd pewnie jest aktywny.

Podepnij się pod kompa i wszystko będzie wiadomo

Czy FESem można usunąć taki błąd?
co prawda nie wiemy jaki ten błąd ale zapewne można
- o ile oczywiście ustała przyczyna błędu bo jak to coś poważniejszego i "to coś " powodujące błąd jest nadal niesprawne to ty usuniesz błąd a za chwile on pojawi się znowu :-)

jak nie zgasła po odpięciu aku , to raczej jest to grubsza sprawa i po naprawie elementu który powoduje błąd dopiero ja usuniesz. Bo błąd pewnie jest aktywny.

Podepnij się pod kompa i wszystko będzie wiadomo
widze ze odpiecie aku pomaga na wszystko, usuwa ciaze i krawaty wiąże...nie rozumiem co macie z tym odpieciem aku.

pzd.

widze ze odpiecie aku pomaga na wszystko, usuwa ciaze i krawaty wiąże...nie rozumiem co macie z tym odpieciem aku.

pzd.

odpięcie akumulatora powoduje zrestartowanie komputera, a on czasami poprostu "świruje" i wyświetla błędy. Jeżeli błąd znika i się nie pojawia to chyba znaczy, że jest w porządku,nie? :)

co prawda nie wiemy jaki ten błąd ale zapewne można
- o ile oczywiście ustała przyczyna błędu bo jak to coś poważniejszego i "to coś " powodujące błąd jest nadal niesprawne to ty usuniesz błąd a za chwile on pojawi się znowu :-)

ale warto spróbować od tańszych metod, czyli od FESa. Jak błąd znowu się będzie pojawiał to trzeba dalej, ale warto od czegoś prostego zacząć

Kod:
odpięcie akumulatora powoduje zrestartowanie komputera,...
- odłaczenie akumulatora na dowolny czas powoduje tylko wyzerowanie body komputera (BC) i przyjęcie domyślnych ustawień.
- po tych ustawieniach domyslnych i przy pierwszym włączeniu kluczyka w pozycję MAR , BC robi coś w rodzaju Proxy algnment.
- odłaczenie akumulatora nie rusza nastaw w ECU, nastawy te sa zapisane w pamieci flash.
- zmiana tych ustawien mozliwa jest tylko od strony programowej, czyli np reset parametrów, adaptacja, itd.

Amortyzatory
Powrót