Kontrolka AirBag gaśnie/zapala się

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitt24

Guest
jak na choince - no, może częstotliwość jest inna. Od razu uprzedzam,że przewody pod fotelami mam polutowane. Od tego momentu przez jakied 2 tyg był spokój, potem znów kontrolka się zapaliła.Swieciła przez tydzień potem znowu zgasła.
Jesli komp odnotuje błąd to ona przecież powinna świecić caly czas - nieprawdaż?

niekoniecznie , jeśli problem jest z bocznymi poduszkami - kontrolka zapala się gdy jest zakłócony przepływ , gaśnie gdy wraca (komp ma autodiagnostykę niektórych błędów , w pamięci kompa zostaje ślad po błędzie którego przyczyna ustała

U mnie kontrolka pali cały czas się...widać ,że jakiś magik już wyrzucił kostke pod fotelem kierowcy...jest duuży problem mam 4 poduchy a jak bym nie miał znów żadnej jak w starym aucie :( ręce opadają i nerw człowieka łapie a na dodatek nie mam czasu tego rozkminić....czytam już posty licze też na podpowiedzi i myśle,że będzie dobrze :)-niestety to bolączka alfy mam nadzieje,że zakończy się czyszczeniem styków i musze gdzieś kupić kostke pod fotel kierowcy.

U mnie kontrolka pali cały czas się...widać ,że jakiś magik już wyrzucił kostke pod fotelem kierowcy...jest duuży problem mam 4 poduchy a jak bym nie miał znów żadnej jak w starym aucie :( ręce opadają i nerw człowieka łapie a na dodatek nie mam czasu tego rozkminić....czytam już posty licze też na podpowiedzi i myśle,że będzie dobrze :)-niestety to bolączka alfy mam nadzieje,że zakończy się czyszczeniem styków i musze gdzieś kupić kostke pod fotel kierowcy.

Widzę, że masz rocznik 98, a wg. instrukcji po 10 latach trzeba przeprowadzić kontrolę układu poduszek. Może tu tkwi problem?

nie , to nie jest błąd "10 lat" - nie ma czegoś takiego

po 10 latach producent po prostu zaleca sprawdzenie układu , nie oznacza to że po 10 latach pojawia się błąd ot tak , błąd musi mieć przyczynę

nie , to nie jest błąd "10 lat" - nie ma czegoś takiego

po 10 latach producent po prostu zaleca sprawdzenie układu , nie oznacza to że po 10 latach pojawia się błąd ot tak , błąd musi mieć przyczynę
Ja też tak myślałem, ale zupełnie niedawno w podobnym temacie zabrał głos nasz wybitny elektronik - diagnosta, kolega bubu321, który poinformował, że w układzie air bag jest zegar odliczający czas od momentu uruchomienia silnika w fabryce. Ponadto w układzie znajduje się kondensator, tzw. golden cup, który podtrzymuje zasilanie tego zegara, a którego czas rozładowania wynosi ok. 1 tydzień. Według bubu321 można trochę przedłużyć czasokres przeglądu systemu, ale trzeba by odłączyć akumulator na ponad tydzień.
Jeśli coś pokręciłem to proszę kolegę bubu321 o wyprostowanie tego, co napisałem.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót