• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Konserwacja podwozia

Cześć i czołem ;)

Jeszcze w tym miesiącu przenosimy się do nowego lokalu (ul. Tuszyńska, okolice Śląskiej i Rzgowskiej) i tam poszerzamy naszą działalność m.in o zabezpieczanie podwozia, prostą mechanikę pojazdową a niebawem usuwanie wgniotek metodą PDR czy naprawy lakiernicze typu smart. Jeżeli jesteście zainteresowani zabezpieczeniem podwozia to zapraszamy, pomyślimy może o jakiejś promocji jeśli byłoby paru chętnych :)

I to jest dobra wiadomość :)

Czy co będzie w ofercie konserwacji podwozia? Zabezpieczenie całkowicie zdrowej podłogi czy ewentualnie jakieś łatanie również?

A takie parkingowe rysy i lekkie przytarcia ogarniacie bez lakierowania? Jeśli tak to niestety miałbym się z czym do Was wybrać ;)

Wstawiam foty poglądowo jak powinno przeprowadzać się konserwacje. Jest człowiek, który zabezpiecza podwozia/profile w ten sposób pod Szczecinem, także bardzo daleko ale ja sam jechałem mu auto odstawić, a ponad 500 km w jedną stronę mam. Demontowane jest praktycznie wszystko - tu na przykładzie 2 szt. BMW - zawias w tym belka, kolumny, wał napędowy etc. To co trzeba, jest spawane itd.:

182.jpg

183.jpg

184.jpg

185.jpg

Radzę uważać na zlecanie takich czynności nieodpowiednim ludziom - mnie kiedyś po prostu umyto podwozie i "zapaćkano" podwozie bez jakiegokolwiek demontażu.

idąc tą myślą trzeba by zdemontować całe zawieszenie belkę amortyzatory itp... a idąc dalej tą myślą rozebrać środek zabezpieczyć całość również od wewnątrz i koszt by pewno wyniósł z 2 tyś zł także wątpie by byli by chętni na takie zabiegi

właśnie to co napisałeś wchodzi w zakres "usługi" demontaż wszystkiego + b. dokładne mycie chemią + profile zamknięte po demontażu wnętrza.

no cóż, jak wszystko, konserwacje może być wykonana albo dobrze albo słabo. Zapaćkanie wszystkiego smołą to nie jest rozwiązanie.

Tak z ciekawości na przyszłość i by mieć odpowiedni punkt odniesienia, jeśli to nie tajemnica, ile taka operacja trwa i ile kosztuje? Nie ukrywam, że użycie stwierdzenia "porządna robota" w odniesieniu do efektu tej pracy to zdecydowanie za mało.

Ostatnia edycja:
Operacja trwa różnie - nawet kilka tygodni - mój samochód "robi się" już ze 2 tygodnie, dojdą jeszcze kolejne 2. Spowodowane jest to tym, że robione jest przez wykonawcę niejako poza jego regularną pracą (która nie jest regularna :) ), dodatkowo jest wieloetapowa, czyli dogłębne mycie, podkład, masa uszczelniająca i dopiero konserwacja - choć zapewne jest to wszystko do dogadania, ale poszczególne etapy też potrzebują upływu czasu - schnięcie itd. Za podstawę, czyli zabezpieczenie - niewiele więcej niż połowa tego w jaką kwotę strzelił EGONZGIERZ - zakładając, że nie będzie żadnego spawania itd. Nie wiem jak z ceną innej marki (i czy to w ogóle możliwe) niż BMW.

Ja, po tym jak zobaczyłem foto z jego pracy, nie wyobrażałem sobie żebym mógł komukolwiek innemu oddać samochód na taką robotę, a z Wawy jak mówię, jechałem ponad 500 km...

2 jeszcze foto mojego auta - przed i po wstępnym myciu - zmywaniu kilkuletniego zabezpieczenia położonego metodą zapaćkania...

199.jpg

200.jpg

i jeszcze 2 foto ku przestrodze - to mocowanie tylnej belki po jej zrzuceniu. Dodam że samochód ogólnie baaardzo zdrowy. Jak kto chce sobie rudą zakonserwować w miejscu gdzie jej nie widać to polecam właśnie zapaćkanie wszystkiego bez zdejmowania poszczególnych elementów...

201.jpg

i po wstępnej robocie:

183.jpg

184.jpg

przy okazji można sobie wypiaskować poszczególne graty :)

202.jpg

203.jpg

a teraz proponuję podzwonić po zakładach w Łodzi i zapytać po ile konserwują. Strzelam, że jedno - dwudniowa robota to koszt 600-800 zł po opłukaniu podwozia karcherem...

Ostatnia edycja:
Powiem krótko "WOW", robota robi WIELKIE wrażenie, podobnie jak względnie niska cena. Szczerze powiedziawszy to bardziej profesjonalna rewitalizacja/odrestaurowanie, niż zwyczajne zabezpieczenie antykorozyjne. Z tego co rozumiem, ten zakład zajmuje się tylko i wyłącznie BMW? Szkoda, bo dobrze byłoby mieć na wszelki wypadek kogoś takiego do Alfy.
Co do cen w Łodzi to trafiłeś w "dychę", 2-3 dniowe zabezpieczanie kosztuje właśnie ok. 600-700 złotych. Biorąc to pod uwagę, to koszt takiej gruntownej renowacji w Szczecinie wydaje się być prawdziwą okazją.
Jeśli to możliwe, to wrzuć fotki po zakończeniu wszystkich prac
smile.png
.

Ostatnia edycja:
Nie zaklad, tylko jeden z miłośników BMW, zajmujący się takimi robotami poza regularna praca. Nie wiem po prostu, czy będzie miał ochotę zajac sie Alfa...może być z nimi za dużo spawania :P najlepiej zapytać, jak ktoś chce kontakt to mogę na pw podeslac. Wkleję foty z dalszych prac.

Nie zaklad, tylko jeden z miłośników BMW, zajmujący się takimi robotami poza regularna praca. Nie wiem po prostu, czy będzie miał ochotę zajac sie Alfa...może być z nimi za dużo spawania :P najlepiej zapytać, jak ktoś chce kontakt to mogę na pw podeslac.
Jak tylko będę się zabierał za temat (myślę, że na wiosnę), to zgłoszę się do Ciebie, chyba że już teraz podasz mi namiar :).
Wkleję foty z dalszych prac.
Nie mogę się doczekać efektu końcowego :cool:.

zgodnie z prośbą wrzucam foto z montażu. Jeszcze z tydzień albo więcej zejdzie bo czekam na niektóre nowe graty z ASO:
401.jpg

402.jpg

403.jpg

Efekt jest porażający. Nie dość, że wygląda to profesjonalnie, to dodatkowo tak właśnie jest zrobione. Szkoda, że w Łodzi nie ma takich fachowców. Tylko, że wtedy potrzebny byłby rok oczekiwania ;) Gratuluję.

Trzeba przyznać, że robota jest "prima sort" :cool:. Też żałuję, że w Łodzi czy nawet najbliższej okolicy nie ma kogoś kto zająłby się "odrestaurowaniem" samochodu z taką pieczołowitością :( i tak atrakcyjnej cenie :).
Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć Ci beatles bezawaryjnego i bezkorozyjnego użytkowania tej klasycznej "piąteczki" :D.

Ostatnia edycja:
dzięki :) ,

ostatnie fotki już wrzucam, tylko poglądowo, jak to powinno wyglądać, reszta to już będzie zaśmiecanie:
błotnik zdjęty do konserwacji:
185.jpg

dalej czyszczenie:

186.jpg

i drugi, po konserwacji i wosku:

187.jpg

Kurka, nie mam więcej pytań, szacunek dla wykonawcy :adore:.

Ja przeprowadziłem konserwację podwozia w firmie Meti-Car na ulicy Roosevelta 4 z czego jestem bardzo zadowolony, chłopaki zrobili wszystko bardzo solidnie. Szczerze nie spodziewałem się, że tak to wyglądało mało ciekawie od spodu przed robotą. Pan który zmieniał mi olej niedawno mówił, że mam malutkie ognisko rdzy i warto by to zabezpieczyć i że zrobi mi to w 2h... ;) Za Alfę zabrali się w poniedziałek a do odbioru była dopiero w czwartek po południu. Tak to wyglądało przed robotą...zdjęcia "po" nie mam, ale jak mi się uda to zrobię i wstawię :)
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• Zdjŕcie0193.jpg
    Zdjŕcie0193.jpg
    93.9 KB · Wyświetleń: 293
  • Zdjŕcie0194.jpg
    Zdjŕcie0194.jpg
    85.3 KB · Wyświetleń: 314
  • Zdjŕcie0195.jpg
    Zdjŕcie0195.jpg
    83.5 KB · Wyświetleń: 294
  • Zdjŕcie0196.jpg
    Zdjŕcie0196.jpg
    86 KB · Wyświetleń: 273
  • Zdjŕcie0197.jpg
    Zdjŕcie0197.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 285
  • Zdjŕcie0198.jpg
    Zdjŕcie0198.jpg
    82.3 KB · Wyświetleń: 303
  • Zdjŕcie0199.jpg
    Zdjŕcie0199.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 318
Jeżeli będziecie zainteresowani to możemy u nas pomyśleć o jakiejś grupowej ofercie na konserwacje podwozia z naprawdę dobrą ceną ale musielibyśmy mieć co najmniej 5 chętnych :)

Amortyzatory
Powrót