• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Komunikat spalonej żarówki

Możliwe że gdzieś masz wsadzoną mocniejszą żarówkę która to generuje problem. U mnie też świeci to dziadostwo choć wszystkie światła są OK (poza podświetleniem wskaźnika poz. paliwa). Raczej mało istotne to jest - tym mniej że po jakimś czasie gaśnie i nie wali po oczach...

tak jak mowi przedmówca sprawdź dokładnie wszystkie zarówki czy są takie jak pisze instrukcja. ja kiedys do postojówki z przodu wsadzilem zamiast H6W zwykla W5W i tez mi takie cuda z kontrolka sie dzialy a wszystkie zarowki swiecily.

Ten układ działa na zasadzie pomiaru rezystancji mierzonych obwodów (w tym przypadku określonych żarówek) jak pomiar wychodzi poza zadany zakres uznaje że jest przepalona. Dlatego sygnalizuje np. diodę bo ta wykazuje bardzo duży opór. Takie działanie tego układu w twoim przypadku może powodować słaby kontakt którejś masy, po minucie felerne złącze nagrzewa się ,przewodnictwo zwiększa i układzik melduje że wszystko w porządku.
Nie wiem gdzie znajduje się to pudełko w 166-tce ale może podmianka od innego użytkownika by coś rozjaśniła, może jest uszkodzona? Jak nie to trzeba by przejrzeć wszystkie złączki kabli od oświetlenia oraz gniazda żarówek. Syzyfowa praca niestety.
Powodzenia.

komunikat ma gasnąć po około 30 sekundach samoczynnie i nie jest to związane z nagrzewaniem styku.

tak jak mowi przedmówca sprawdź dokładnie wszystkie zarówki czy są takie jak pisze instrukcja. ja kiedys do postojówki z przodu wsadzilem zamiast H6W zwykla W5W i tez mi takie cuda z kontrolka sie dzialy a wszystkie zarowki swiecily.

Sprawdzone - wszystko jak książka karze.
Alarm bez zmian. Jakieś sugestie?

sprawdź czy działają czujniki samopoziomowania na obu osiach poprzez naciskanie samochodu...może być tak jak u mnie było że oba były zgnite w środku i miałem komunikat....zresztą wymieniłem na nowe i przedni znowu padł..

Z resztą najlepiej odda to zdjęcie elektroniki przedniego czujnika z tego "hiper mega" szczelnego czujnika...:

3vimg007dqj
img007dq.jpg
img007q.jpg

nie wiem co jest z tymi obrazkami...jakby co link:
http://img121.imageshack.us/img121/1271/img007q.jpg

Tylny był identyczny...

Ostatnia edycja:
sprawdź czy działają czujniki samopoziomowania na obu osiach poprzez naciskanie samochodu

Przecież układ samopoziomowania jest statyczny - pomiar robi tylko przy uruchomieniu lamp. Później już nie reaguje. Więc jak będę huśtał autem to ksenony i tak nie będą reagowały...

Dobrze myślę?

no właśnie nie...najlepiej to sprawdzić w ten sposób, że najpierw włączasz światła pokrętłem, a dopiero potem przekręcasz kluczyk do kontrolek...lampy wykonają wtedy pełny ruch góra-dół...a potem naciskając na przedni lub tylni błotnik usłyszysz jak lampy pracują poziomując się....jak tak ustaliłem u siebie, że to czujniki są uwalone...
teraz pomimo założenia obu nowych (swoją drogą do przedniego pomimo zapaćkania wtyczki silikonem dostała się woda i padł znowu) reaguje mi tylko na naciskanie tyłu (powód: patrz nawias wcześniej), ale tak już zostawiłem, bo szkoda mi kolejnych 200 pln na czujnik. W chwili kiedy naciskam tył słyszę jak lampy jadą delikatnie w dół.

u mnie podczas jazdy też się zapalała i gasła co jakiś czas. na postoju sprawdzałem i wszystkie żarówki były sprawne. okazało się, że nie łączyła żaróweczka od światła postojowego przedniego. namierzyłem ja przypadkiem ,uderzając lekko w reflektor. :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U mnie pomogła dopiero wymiana spalonej żarówki w... UWAGA ! Zapalniczce! Nie żartuję - pełna powaga.

Pozdrawiam :)

Miałem do dziś to samo co autor wątku. Wszystkie żarówki sprawne a kontrolka i tak sie włączała.

Wymieniłem żarniki w ksenonach i alarm przestał się zapalać.

Stare żarniki działały jeszcze, ale już wpadały z żółcie.

u mnie sie swieci kontrolka ale ja mam załozone postujki LED :)
gasnie po kilu chwilach

u mnie w prawym tylnym kierunkowskazie nie świeci kilka diod, ale po chwili sygnał spalonej żarówki gaśnie.

hmm.... a czy wszystkie 166 miały system wykrywania spalonej zarówki? ... w mojej ostatnio spaliła sie z halogenu dolnego i nic nie buczało ani nie świeciło..., dziwne!!!

Wszystkie mają, ale nie na wszystkie żarówki. Tylko na te najistotniejsze ze względów bezpieczeństwa, a przeciwmgłowe to sobie zobaczysz jak nie świecą, drogowe i mijania również więc nic nie "buczy i nie świeci" :)

a u mnie dziś spaliła sie żarówka od światła mijania i nie oświecił mi się komunikat na desce. dlaczego ??

Bo o światłach mijania nie musi informować, przecież kierowca widzi :) że zdechła żarówka.

to o czym ona komunikuje o jakich spalonych żarówkach. ponoć jak się wsadzi xenon to ona się zapala wiec chyba powinna komunikować.

Amortyzatory
Powrót