• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Komunikat "Right Side Light Failure"

Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Wyswietla mi sie taki komunikat 'Right Side Light Failure" no i mam problem ze sprawdzeniem, ktore to swiatlo tak naprawde nie dziala. Czytalem ze sa to bledy swiatel postojowych, ale przyznam sie bez bicia - nie potrafie ich wlaczyc. Sciagnalem instrukcje obslugi, napisane jest, ze trzeba nacisnac przycisk w stacyjce i kluczyk przekrecic w polozenie Park. Nie wiem, ale jakos u mnie nie idzie kluczyk w ta druga strone. Probowalem na rozne sposoby go przekrecac, wciskalem tez ten przycisk, no i nie wciska sie on wogole, tylko lekko drga, a kluczyk jak twardo stal, tak stoi. Moze ktos mi wytluamczyc krok po kroku, jak przelaczyc kluczyk w polozenie Park, zebym te swiatla mogl sprawdzic?

Prawe przednie i wystarczy włączyć światła i zweryfikować organoleptycznie

Wysłane z mojego P6-U06

Włączasz silnik, włączasz wszystkie światła i patrzysz które spalone

Wyryte rantem felgi

Nie trzeba włączać silnika, wystarczy w położenie mar

Wysłane z mojego P6-U06

Pierwsza pozycja włączenia świateł to masz wszystkie pozycyjne przy kluczyku w pozycji MAR. Instrukcja jasno podaje. A co do pozycji PARK to jest to włączenie pozycyjnych bez kluczyka (jak nie używane to ciężko to zrobić)

A potem aku się rozładuje ;) wiadomo, nie od razu ale się człowiek zapomni a potem zonk ;)

Wyryte rantem felgi
Zapomni? U mnie w 147 światła gasną po przekręceniu kluczyka w pozycje STOP

Wysłane z mojego P6-U06

Zapomni? U mnie w 147 światła gasną po przekręceniu kluczyka w pozycje STOP

Wysłane z mojego P6-U06
To wiem. Chodzi np. o zostawienie ich włączonych na czas wymiany czy zagadanie się z kimś. Już mi raz aku poszło do 0 jak próbowałem ustawiać światła na zapłonie. Nie pamiętam ile to trwało ale nie ultra długo a aku świeży też juz nie był ;)

Wyryte rantem felgi

No to lipa, bo u mnie po przekreceniu kluczyka w pozycje MAR, i ustawieniu swiatel na pozycyjne, to zapalaja sie tylko zegary, zadne swiatla zewnetrzne sie nie pala. Ani z tylu ani z przodu. Mijania jak ustawie, to sie pala i z tylu i z przodu. No i co do tych z przodu, to pala sie wszystkie zarowki - przeciwmglowe, dlugie i krotkie,.

Ja bym profilaktycznie bezpieczniki sprawdził chociaż w takim przypadku to raczej nic nie zmieni. Może być manetka uszkodzona albo coś w wiązce nie stykać

Wyryte rantem felgi

Przeczyść styki od tej żarówki a najlepiej od wszystkich bo śniedzieją(wtyczka i gniazdo) i po CAN(sieć) komputer odczytuje to jako spaloną żarówkę (zbyt duża rezystancja), miałem to samo z tyłu po przeczyszczeniu spokój

Panowie jak ktoś tylko słyszał a nie wie to ciiiiiiicho szaaaa!

Kolega od tematu - sprawdź bezpieczniki od postojowych bo masz coś nie tak.

Wysłane z mojego GT-I9300

Z tego co się orientuję z przodu błąd jest tylko z postojowych.
Dziś wymieniałem żarówki z mijania bo jedna była spalona i brak błędu.

Wysłane z mojego P6-U06

Ale wy się teorie snujecie o tym co jest w instrukcji podane.

Wysłane z mojego GT-I9300

Padło hasło "instrukcja". Więc tradycyjnie teraz powinny pójść prośby o przesłanie na maila... mimo, że Bociek tradycyjnie wklei link do strony producenta, gdzie można pobrać... ale ludzie dalej będą podawać swoje maile.... I tak w kółko od lat. :)
Wybaczcie za OT

Ok. Temat do zamkniecia. Niby sie swiecily wszystkie zarowki, ale dla pewnosci poodczepialem i pozakladalem na nowo i wszystko dziala jak nalezy. No i pomeczylem sie troche, aby kluczyk w polozenie PARK przekrecic, no i idzie teraz juz lepiej, chyba przez 10 lat nikt go nie uzywal, stad byly problemy, ale teraz idzie jak trzeba. Wiec temat z mojej strony do zamkniecia :)

Amortyzatory
Powrót