• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] komunikat Change engine oil

• Autor wątku Autor wątku d@rek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale u mnie wskazówka odstaje nieznacznie. Poza tym wczoraj poczułem jakis dziwny zapach na postoju na wolnych obrotach...
Podczas jazdy wskazania turbo wydaja się prawidłowe - gdyby czujnik był popsuty, to chyba nic by nie pokazywał...

Spaliny w środku (zapach) też mogą oznaczać wypalanie filtra.

Co do popsutego czujnika - mimo uszkodzenia wskazówka będzie pracować, jakby czujnik działał prawidłowo (oprócz zatrzymywania się na wartości pierwszej podziałki zamiast spadania do "0").

Przejedź dzisiaj spokojnie tą trasę o której pisałeś (względnie jednostajnie) i daj znać co się dalej będzie działo - DPF powinien się na tej trasie spokojnie wypalić i po przyjeździe na miejsce, przy założeniu że czujnik masz OK, wskazówka powinna pokazywać "0".

Na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Change engine oil" i mam pytanie czy muszę wykasować ten komunikat czy mogę z nim jeździć? Komunikat jest związany z okresową wymianą oleju servive to 2980km.
W kiedyś przeczytałem, że w BMW e65 brak wykasowania podobnego komunikatu skutkuje, że komputer zablokuje odpalenie samochodu po jakiś czasie.

Czytałeś co napisałeś?
Napisz kiedy olej zmieniałeś.
Co do bmw nie jestem pewien bo mam Alfe, sam rozumiesz.

Czytałeś co napisałeś?
Napisz kiedy olej zmieniałeś.
Co do bmw nie jestem pewien bo mam Alfe, sam rozumiesz.
Czytałem..a jest tam coś nie zrozumiałego?
Olej wymieniam co 10-12tys. tylko mechanik widocznie nigdy mi nie kasował wymiany oleju w systemie.

Wymien olej skasuj inspekcje.

"Servive to" - co to znaczy?

Wymien olej skasuj inspekcje.

"Servive to" - co to znaczy?

To znaczy, że w menu w zakładce Servive mam 2980km czyli komputer zaczął mi na nowo liczyć chyba interwał wymiany oleju.
Oleju nie będę wymieniał bo zrobiłem na nim dopiero 7tys.
Mój problem polega na tym, że niewiem czy mogę jeździć z komunikatem ""Change engine oil"" czy muszę go wykasować.

Śmiało możesz jeździć. Nic się nie stanie, pod względem technicznym. Jedyne co będziesz odczuwał to wewnętrzny niepokój, jak by to nazwać niewielką i nieśmiałą niepewność.:) Komunikat ten działa na zasadzie przypomnienia o konieczności wymiany oleju. Standardowo jest ustawiony co 30 tysięcy kilometrów, i co tyle też się pokazuje. Interwał można skrócić w ECU. Samochód nie wie że ma wymieniony olej sam z siebie,jeśli mechanik nie skasuje inspekcji.

@Moyset - "Śmiało możesz jeździć." odważny jesteś w Swoim poście, czy wziąłeś pod uwagę degradację oleju i jej wpływ na żywotność silnika. Zawsze po wymianie oleju należy sprawdzić czy wykasowano degradację i ustawiono "odliczanie" do następnej wymiany.

to się też zapytam, dzisiaj rano podczas wypalania DPFa też mi wyskoczył komunikat "change engine oil" i po jakiejs minucie zniknął, lecz wieczorem znowu powrócił i świecił jakąś chwile, może to mieć związek że nie do końca wypaliłem DPF i olej uległ rozrzedzeniu?

p.s. na obecnym oleju przejechane ok 9tyś km, w kompie tzn opcja "service" pozostało 8tys z groszem do skasowania inspekcji

Panie Marek 156/159 nie piszę że trzeba wymieniać olej co 30 tysięcy. Olej trzeba wymieniać oczywiście częściej. Ja wymieniam co 10 tysięcy. Każdy ma swój rozum i też robi jak chce. Piszę że komputer nie wie że ma nowy olej, o ile ktoś nie skasował inspekcji. To jest tylko przypomnienie i nic więcej nie robi. Świeci ten napis na czerwono tak że nie jest groźny. Można zmienić i będzie się pokazywać nawet co 10 tysięcy jak w moim przypadku. Flash DPF różne rzeczy tworzy. Wypal go do końca. Bo jak zapchasz to koszta.

..... Flash DPF różne rzeczy tworzy. Wypal go do końca. Bo jak zapchasz to koszta.[/QUOTE]

zrobiłem wieczorem rundkę po trasie i moim zdaniem został wypalony, problem w tym że komunikat pojawia się na jakiś czas i gaśnie

Bo taki on jest pojawia się po rozruchu i po chwili gaśnie. I tak w koło Macieju. Skasuj go tak jak się należy i spokój. Na dłuższy czas, przy okazji sprawdź czy masz interwał co 30 tysi. On daje najdłuższy spokój. Stare auta w ogóle takiej przypominajki nie miały i jakoś jeździły. Elektronika teraz się wszędzie wkrada nawet tam gdzie jej nie trzeba.

Bo taki on jest pojawia się po rozruchu i po chwili gaśnie. I tak w koło Macieju. Skasuj go tak jak się należy i spokój. Na dłuższy czas, przy okazji sprawdź czy masz interwał co 30 tysi. On daje najdłuższy spokój. Stare auta w ogóle takiej przypominajki nie miały i jakoś jeździły. Elektronika teraz się wszędzie wkrada nawet tam gdzie jej nie trzeba.

interwał ustawiony na 30tys, pytanie dlaczego wyskoczyl ten komunikat i jak to sie ma do degradacji oleju

Anie było tak czasem że stałeś w korku jak DPF chciał się wypalić i dodatkowa dawka paliwa rozrzedziła olej? Tak czy owak jak twierdzisz że filtr wypalony to kasuj inspekcje i się nie przejmuj.

Anie było tak czasem że stałeś w korku jak DPF chciał się wypalić i dodatkowa dawka paliwa rozrzedziła olej? Tak czy owak jak twierdzisz że filtr wypalony to kasuj inspekcje i się nie przejmuj.
ano dokładnie tak było:), to mówisz że można chwile pojezdzić z tym komunikatem, tzn jakiś tydzień, bo właśnie wtedy jestem umówiony na wymianę płynów i filtrów

No to kasuj wraz z degradacja tak jak trzeba. I po kłopocie. Komunikaty które szkodzą zawsze w 159 mają kolor ostrzegawczy pomarańczowy, a informacyjne czerwony. Ogólnie DPF to ekologiczne dziadostwo, ale co zrobić Unia i ekologia. Portfel zjadacza chleba dla urzędasów nie ważny. Jak filtr się zapcha ( na cacy) to najlepiej go usunąć na amen w pacierzu. Generalnie samochody coraz bardziej przestają być dla kierowcy a są coraz bardziej dla serwisu. Taka polityka. Szerokości.

Odświeżam temat i proszę o pomoc.
Kilka dni temu w warunkach miejskich zaczał wypalic mi się DPF. W pewnym momencie gdy stałem na światłach zaświecił się komunikat "Change engine oil". Zaczekałem aż proces się zakończy ale teraz przy każdym odpaleniu silnika znów wyskakuje ten komunikat żeby po około minucie zniknąć. Bylem dziś u mechanika który wymienił olej i filtr, skasował komunikat i stwierdził że olej był rozrzedzony paliwem. Na nowym oleju komunikat cały czas się wyświetla. DPF nie jest bardzo mocno zasyfiony więc polecił wstrzymać się jeszcze z jego usunięciem jeśli nie chcę dodatkowych kosztów. Skąd paliwo w oleju i dlaczego po wymianie komunikat nadal sie wyświetla?

Było dziesiątki razy opisywane. Podczas wypalania PDF paliwo przedostaje sie do oleju dlatego ECU wylicza zużycie oleju miedzy innymi na podstawie wypaleń filtra. Druga sprawa w Alfach są dwie osobne inspekcje i zapewne mechanik skasował tylko inspekcje dystansu do następnego serwisu z zegarów, a nie wykasował inspekcj zycycia oleju która jest w ECU

Amortyzatory
Powrót