komputer sterujący do Alfy 146

• Autor wątku Autor wątku scoro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scoro

Guest
Mam pytanie odnośnie komputerka (czy też sterownika).

Czy jest możliwość zakupienia używanego sterownika i poprawne podłączenie go pod swój model samochodu? Czy są jakieś ograniczenia związane z numerem nadwozia/sterownika.

Czy takowy trzeba od podstaw programować? Jeżeli tak to czy jest możliwość zrobienia tego w dobrym serwisie, czy należy udać się do ASO (gdzie jak wiadomo zdzierają nieźle z ludzi :/ )

Jestem w tym praktycznie zielony i będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Aha... a tak w ogóle to wam powiem, że uszkodzenie komputera stwierdził mechanik... Chociaż widziałem, że już taki temat był poruszany tutaj na forum... Z tą różnicą, że po podłączeniu do kompa wykazuje on 3 usterki...
2 związane z sondą lambda... no i jedną błędu (mikro)procesora sterownika... Objawy były omawiane przy temacie "regulator ciśnienia..." , ale wspomne jeszcze raz...

Po wymianie przewodów komputer odcina zapłon (zaświeca się kontrolka wtrysków i czasami zostaje też kontrolka CODE)
Nie ma reguły... elektryka zostaje odcięta bez względu na obroty... :(

Więc powiedzieli mi , że to sterownik do wymiany... ale pewny nie jest...
Dlatego prosiłbym o wszelką możliwą pomoc :)

Problem w tym, że nie jest to tani biznes :/
Jeżeli to by rozwiązywało problem to mogę kupić jakąś używaną (za nową mi krzyknęli 500zł, bo to niby jakąś zwykła być nie może :| )

zadzwon podam ci namiary na goscia .bo cos nie wierze temu twojemu mechanikowi

No i super... jeszcze ten ala "mechanik" zrąbał coś , że samochód nie pali na któryś cylinder ... Albo jakoś cewkę zwalił, albo źle idiota przewody podłączył... Będę się musiał do niego tam przejechać i mu trochę słów ciepłych wrzucić...

Ma ktoś może jakiś schemat jak te przewody sprawdzić, czy dobrze są podłączone -> Alfa Romeo 146 r.96 1.4boxer (w dowodzie 97 :] )

kurde ludzie nie straszcie bo mnie tez od czasu do czasu zostaje kontrolaka code ale nic mi sie pozatym nie dzieje nie odcina mi zaplonu ani nic dziala poprawnie ale kontrolka czasem swieci. A teraz z innej beczki :D ile gdzies tak moze kosztowac wymiana paskow rozrzadu + paski ?? moze ktos wie ??

dzieki za info tylko kurde nie mam teraz czasu zeby z autem podjechac do serwisu bo naon stop w pracy :(

Amortyzatory
Powrót