Czytając temat widzę sporo mitów i nieścisłości.
Koło dwumasowe wykonuje takie zadaniejakie kiedyś spełniały sprężyny w tarczy sprzęgłowej (i komuto przeszkadzało?) czyli amortyzowanie wstrząsów skrętnych. W tej chwili tarcze nie mają elementu amortyzującego i przy ostrym traktowaniu tarcza ulegała by uszkodzeniu na wieloklinie.
Ktoś "mądry" zamienił sprężyny w tarczy na amortyzujące koło zamachowe w cenie wyższejo tysiące %.
Uszkodzenie koła polega na :
- wyrobieniu elementów amortyzujących
- uszkodzeniu łożyska (elementu łączącego koło stałe i ruchome).
Bardzo trudno jest stwierdzić zużycie lub uszkodzenie koła bez zdjęcia skrzyni. Jeśli jest dostęp dokoła można sprawdzić jaki jest zakres ruchu, czy w krańcowych pozycjach nie występują stuki i co najważniejsze czy nie ma luzu na środkowym łożysku - czy nie występuje luz w płaszczyźnie koła.
Jeśli łożysko się uszkodzi, rozdziela się stała i ruchoma część koła. Część ruchoma wraz z przykręconym do niego sprzęgłem wiruje sobie obijając się o obudowę skrzyni. Jeśli pozwolimy na zbyt długie działanie wyfrezuje nam piękną dziurę w skrzyni. Jak wcześniej wspomniałem najlepiej jest to sprawdzić jeśli mamy bezpośredni dostęp do koła a więc przy okazji demontowania skrzyni biegów. Koła DM są znaczne bardziej trwałe niż sprzęgła - powinny wytrzymać 2-3 zmiany sprzęgła.
Objawem sugerującym, ze trzeba myśleć o wymianie koła są stuki przy zmianie obciążenia silnika.
Jadąc wolno na 2 biegu. Na przemian wciskamy i całkowicie odpuszczamy gaz. Jeśli przy zmianie obciążenia spod auta dobiegają stuki można przypuszczać , ze elementy amortyzujące w kole DM są zużyte i nie spełniają swojej funkcji. Podobne efekty może powodować luz na przegubach wewnętrznych (szczególnie w autach które mają przeguby kielichowe) więc warto sprawdzić ich stan.
Koło może także stukać przygaszeniu silnika. Wał zatrzymuje się dosyć gwałtownie natomiast ruchoma część koła DW wraz z przykręconym do niego sprzęgłem stanowi całkiem sporą bezwładną masę. Jeśli elementy amortyzujące nie działają poprawnie słychać wyraźny stuk.
Jeśli chodzi o uszkodzenie łożyska koła DM jedyny objaw zewnętrzny z jakim się spotkałem było pulsowanie (nie mylić z wibracjami) pedału sprzęgła w chwili pełnego wciśnięcia lub w momencie kiedy sprzęgło zasprzęgla czyli tarcza łapie kontakt z dociskiem i kołem DM. Jeśli stwierdzicie taki objaw należy natychmiast zgasić silnik i przetranspotrować auto do mechanika
Nie spotkałem sie z sytuacją by kołoDM powodowało wibracje (jest wyważane) , efekt "pełzania"przy wciśniętym sprzęgle , źle wchodzące biegi itp.
Są to objawy uszkodzonego sprzęgła.
Intercars nie jest tanim dostawcą części.
Sprzęgło należy dobierać po numerze VIN ale najbardziej popularny model kosztuje 630PLN
http://autosklep24.pl/pl/p/Sprzeglo-kpl-24-JTDKAPPALYBRAAR-166/10406
Dla Alfaholików oczywiscie rabat.