• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kolektor ssący

qbazz

Nowy
Auto
Alfa 156 1.8
Witam.
Mam Alfe 156 1.8ts i mam takie pytanie.
Jest różnic w kolektorze ssącym 1.8 ts a 2.0 ts i czy zmiana coś zmieni w osiągach?

2litrówki mają zmienną geometrię dolotu tzn. długość.O ile mi wiadomo 1.8 nie posiada takich fajerwerków.

jeśli myślimy o tym samym (dodatkowa ruchoma wkładka w puszce dolotu) to 1,8 z całą pewnością jest wyposażony w taki fajerwerk;)

jeśli myślimy o tym samym (dodatkowa ruchoma wkładka w puszce dolotu) to 1,8 z całą pewnością jest wyposażony w taki fajerwerk;)
To nie wkładka tylko tzw. zwężka Ventiuriego i wyposażone są w nią wszystkie T.S.y w 156, a na temat słuszności jej montażu na forum było już parę postów.
Pozdrawiam.
- Rafał

Zmienna długość dolotu to nie zwęzka w puszcze - wyzej wymieniony ma tylko 2.0 TS 16V

Czyli jak zmieni się coś w osiągach silnika czy nie?
Wątpię...to są tak dopracowane silniki pod względem osiągów,że zwykła podmiana jednego elementu na drugi nic tu nie wniesie.Nie wiem jak tam ze średnicami w kolektorze 1.8 i 2.0 ,ale potencjalnie gdyby były większe to silnik mógłby stracić na elastyczności,a na wysokich nie będzie zmiany-znając życie to przepustowość zaworów nas tu ogranicza

Amortyzatory
Powrót