[159] kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Hejka,

Wyczyściłem ale jest mały zonk , kiedyś kupiłem dedykowane korki do tego i okazuje się że nie wchodzą tak po prostu (jak to myślałem że wejdzie)
Trzeba to rozwiercać 18mm , też tak mieliście czy moje koreczki to lipa ?

Rozkręcenie kolektora poszło nadzwyczaj łatwo , razem z czyszczeniem zajeło mi to około 1h15 + zmywarka
Czyściłem za pomocą spraju - carbon cleaner do egr itp - robi robotę polecam od razu mini dwa.
Tak to wyglądało po rozkręceniu :

1.jpg

żeby tylo żona się nie dowiedziała:P :
2.jpg

a tutaj ten korek :
3.jpg

4.jpg

Ostatnia edycja:
Mam takie same zaślepki, występują one w 2 rozmiarach 18 i chyba 15. Jak zamawiałem to sprzedający polecił mi kupić 2 zestawy i ten który nie pasuje odesłać bo jak to sam określił nie sposób określić który rozmiar będzie właściwy nawet po numerach na kolektorze. Ja mam cały aluminium i pasowały 18.

ehh, czyli mam nie takie... ale już trudno rozwierce to poprostu.
tu jest niezły film na którym widać co i jak :

Ja cię za przeproszeniem pierdzielę, teraz będzie ten syf jadł przez najbliższy rok :/ W życiu bym kolektora do zmywarki nie wsadził...

Gdzie w necie można dostać uszczelkę kolektora dolotowego (tą widoczną po rozłożeniu kolektora na pół)? Ma jakiś numer?
Kolektor alu.

Gdzie w necie można dostać uszczelkę kolektora dolotowego (tą widoczną po rozłożeniu kolektora na pół)? Ma jakiś numer?
Kolektor alu.

Ja tam planuje dać zwykły silikon wysoko temperaturowy ,

Ja cię za przeproszeniem pierdzielę, teraz będzie ten syf jadł przez najbliższy rok :/ W życiu bym kolektora do zmywarki nie wsadził...

Pomysł raczej średni nie polecam , z tym że większość kolektor była już umyty , w zmywarce nic nie zostało

Kolektor skończony , teraz trzeba włożyć do auta...
Gdyby co to rozwiercałem wiertłem 18,5mm a otwór od prowadnicy nagwintowałem 12mm i śruba .

AR159 kolektor ssacy.jpg

Załączniki

• AR159 kolektor ssacy.jpg
    AR159 kolektor ssacy.jpg
    39.2 KB · Wyświetleń: 37
Ostatnia edycja:
Ja tam planuje dać zwykły silikon wysoko temperaturowy ,

Pomysł raczej średni nie polecam , z tym że większość kolektor była już umyty , w zmywarce nic nie zostało

Kolektor skończony , teraz trzeba włożyć do auta...
Gdyby co to rozwiercałem wiertłem 18,5mm a otwór od prowadnicy nagwintowałem 12mm i śruba .

Pokaż załącznik 241792

Edit:

Kolektor wreszcie ogarnięty , poprzedni był z przebiegiem +100K , okazało się że prowadnica spadła i klapy były lekko przymknięte + lekka nieszczelność .
Ogólnie teraz +35KM nieźle , banan w czasie jazdy

Ja też mam banan na twarzy...zmieniłem auto.

A zmywarka pracuje w "trybie zamkniętym" więc żona i tak się dowie...

Usuwanie klap okolice Grodziska Mazowieckiego, Żyrardowa

Dzień dobry. Czy znacie warsztat, kogoś usuwającego klapy wirowe Zachodnie Mazowsze ewentualnie Warszawa? Kolektor aluminiowy. Ewentualnie jak to zrobić bez wyciągania kolektora?

W alu nie trzeba usuwać, bo się nie urywają tak chętnie jak w plastiku - ale za to się blokują i wyrabia się listwa sterująca. Bez ściągania kolektora to się nic nie da zrobić ani w jednym ani w drugim.

Dobrze wszystko super, ruchy klapki osiowe, (nie na boku tylko góra dół, tak jakby wyciągać ośke) jeżeli klapki są to ograniczają ten ruch. Jak ich nie ma to mogą się wysunąć, bo ograniczenia nie mają, a z drugiej strony mają luz pomiedzy zębatką tą plastikową a pokrywą. Dodam że po drugiej stronie są po jednej tulejce na końcach. Jak klapki nie ma ruch góra dół jest inny, a po wyciągnięciu klapek te tulejki wypadają, wiec tu wpadną ale do silnika.
Ono może chodzić i 10 lat, może czasem się nic nie przydarzyc, ale nie rozumiem po co kusić los

Witam odświeżę temat.
Kupiłem za małe 80zł kompletny kolektor poliftowy-plastikowy do 1.9 JTDM (łącznie ze sterownikiem klap i klapą gaszącą). W kolektorze pozostała tylko jedna klapka i widać, że ewidentnie posiadał już luzy na ośkach bo był trochę zasyfiony na listwie sterującej klapami. Sama listwa sterująca i zębatki na ośkach klap również były już wytarte. Ogólnie w samym kolektorze (plastiku) syfu było na około pół centymetra, sprawę załatwił jeden płyn do czyszczenia silników, cleaner do hamulców i myjka ciśnieniowa oraz 2 godziny zabawy szczoteczką do "zębów" i czyszczenia butelek. Najwięcej syfu zbitego i twardego było w korpusie aluminiowym pomiędzy kolektorem, a klapą gasząca trzeba użyć śrubokręta do wydłubania. Jest tam również duża uszczelka oring uszczelniająca połączenie z obudową kolektora plastikowego i tu ciekawostka rozmiar oringu (75.6x3.4mm można kupić za grosze) jest taki sam jak uszczelki filtru oleju silnikowego w 1.9 JTDM (przymierzyłem i pasuje bo akurat miałem pod ręką widać to na załączonych zdjęciach). Ośki zostały wyciągnięte, a ostatnia klapa wyłamana śrubokrętem (trzymała się mocno). Otwory po ośkach wyczyściłem i nagwintowałem bez problemów (nic nie trzeba rozwiercać) zwykłym gwintownikiem M6. Zakupiłem śrubki M6 ze stożkowym łbem o długości 16mm, pasują idealnie, a oring który był wcześniej uszczelnieniem ośki teraz uszczelnił dodatkowo kołnierz śruby. Same śruby posmarowałem "bogato" mocnym klejem go gwintów i nie ma chyba szansy by to połączenie dostało luzu (sprawdzałem czy po dobie da się odkręcić nawet nie drgnęło). Wracając do pozostałych tulejek po wyjętych ośkach klap po drugiej stronie kanału, faktycznie są tam malutkie prowadnice osiek wykonane z jakiegoś tworzywa sztucznego jako ślizgi. W moim przypadku niektóre były już mocno wytarte, wystarczy je wydłubać np. cienkim śrubokrętem i po sprawie. Tulejki w sumie są na tyle małe i wykonane z tak kruchego tworzywa, że jeśli by wypadły (mało prawdopodobne bo wystają niewiele, a siedzą dość głęboko) to raczej szkód nie zrobią i ulegną spaleniu w cylindrze. Znając jednak pecha mogą gdzieś się przykleić itp. Robota żadna, a sam na to nie zwróciłem uwagi bez porady kolegi LukeMazur. Dzięki. W załączeniu podpinam trochę zdjąć z prac w tym wspomnianych tulejek.

Załączniki

• Kupiony kolektor przed czyszczeniem.jpg
    Kupiony kolektor przed czyszczeniem.jpg
    108 KB · Wyświetleń: 283
  • Kolektor po czyszczeniu wnętrze.jpg
    Kolektor po czyszczeniu wnętrze.jpg
    34.8 KB · Wyświetleń: 93
  • Sterowanie klapami widoczne  nieszczelnośći.jpg
    Sterowanie klapami widoczne nieszczelnośći.jpg
    115.8 KB · Wyświetleń: 141
  • Zaślepienie śrubą .jpg
    Zaślepienie śrubą .jpg
    68 KB · Wyświetleń: 103
  • sruba.jpg
    sruba.jpg
    3.5 KB · Wyświetleń: 73
  • Widok zaślepienia śrubom od wnętrza kolektora.jpg
    Widok zaślepienia śrubom od wnętrza kolektora.jpg
    41.2 KB · Wyświetleń: 85
  • Widok tuleji ośki do usunięcia.jpg
    Widok tuleji ośki do usunięcia.jpg
    63.1 KB · Wyświetleń: 80
  • Tulejka w trakcie usuwania śrubokrętem.jpg
    Tulejka w trakcie usuwania śrubokrętem.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 72
  • Usunięta tulejka.jpg
    Usunięta tulejka.jpg
    40.6 KB · Wyświetleń: 64
  • Miejsce po usunietej tulejce.jpg
    Miejsce po usunietej tulejce.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 83
  • Korpus w którym gromadzi się dużosadu po czyszczeniu z oriu szczelką.jpg
    Korpus w którym gromadzi się dużosadu po czyszczeniu z oriu szczelką.jpg
    77.5 KB · Wyświetleń: 72
  • Włożony oring od filtra oleju .jpg
    Włożony oring od filtra oleju .jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 75
  • włożone oba oringi dolny oryginał górny od filtra.jpg
    włożone oba oringi dolny oryginał górny od filtra.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 62
Ostatnia edycja:
Jak czytasz forum, to chyba wiesz jaki problem z klapami jest po liftingu. W tym temacie też wiele razy było to pisane i pisane i pisane....

Tak poprawili, teraz zamiast spadającej listwy sterującej klapki wpadają do silnika. Więc marna ta poprawka. Jak masz jeszcze klapy w polifcie to jeździsz jak z tykającą bombą.

1.9 16v 150km można plastikowy kolektor zastąpić metalowym ze 156 bez klap ?

a można poliftowy czyli plastikowy zamienić na metalowy? wszystko pasuje plug and play?

dzięki, sterowanie nie będzie potrzebne.

Pomiędzy tą plastikową częścią częścią kolektora a aluminiową są 4 uszczelki gumowe. Takie same o kształtach otworów kolektora. O to Ci chodzi? Nie pamiętam żeby tam było jeszcze inne uszczelnienie.

Szukam, właśnie tych 4 uszczelek, podobno nie występują w ogóle w sprzedaży, można je jakoś zastąpić?

Amortyzatory
Powrót