• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Kolektor ssący 155 1.8 TS Sport 8v

Si3b0

Nowy
Auto
4C & Alpine A110 & Giulia Quadrifoglio
Cześć, słuchajcie mam problem z kolektorem ssącym, na niektórych zdjęciach w googlach w silnikach 1.8 8v jest on ścięty od dołu w góre po lewej stronie, a w niektórych jest idealnie prostokątny. Który był seryjnie montowany? Może w wersjach 129km jest inny? Bo już sam nie wiem jaki powinen być.
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 33ECEE3BA5.jpg
    33ECEE3BA5.jpg
    198.2 KB · Wyświetleń: 448
  • alfa_romeo__alfa_155_1_8_twin_spark_and_155_v6_1992_3_lgw.jpg
    alfa_romeo__alfa_155_1_8_twin_spark_and_155_v6_1992_3_lgw.jpg
    93.7 KB · Wyświetleń: 426
Nie wiem w jakich wersjach i czy różniły się wyglądem,ale były kolektory metalowe i z tworzywa.Może te na zdjęciach to właśnie te.

Tak.
Kolektor ścięty to plastik.
Kolektor prosty to aluminium.
Ot cała filozofia, który był montowany? Z tego co ja zaobserwowałem to aluminiowy, plastikowe oryginalnie widziałem tylko w 2.0, pozostałe miały amelinium.

Mozliwe, moze tez dlatego tak to widac bo Malo jest innych niż 2.0 po '94 roku

W 1.7 z '94go miałem plastikowy. Ktoś mi kiedyś z forum zalecał wymianę na aluminiowy, że niby kilka koni więcej...

to dobrze zrobilem, bo dałem kolektor aluminiowy do zaspawania po gazie (gaz w alfie... bez komentarza) :) dzieki wielkie za odpowiedz:)

Kolektor aluminiowy był montowany do końca 1993 roku, jednak jak to u makaronów zdarza się że i w 1994 roku montowali aluminiowe

Przecież piszę wyraźnie, że kilka koni. Dla jasności wyjaśnię że kilka to nie kilkanaście, ani nie kilkadziesiąt, tym bardziej nie kilkaset... jeśli masz jakieś doświadczenie w kwestii kolektorów to śmiało podziel się tym na forum zamiast zaśmiecać eter bezwartosciowymi postami - pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Przecież piszę wyraźnie, że kilka koni. Dla jasności wyjaśnię że kilka to nie kilkanaście, ani nie kilkadziesiąt, tym bardziej nie kilkaset... jeśli masz jakieś doświadczenie w kwestii kolektorów to śmiało podziel się tym na forum zamiast zaśmiecać eter bezwartosciowymi postami - pozdrawiam.

Pomyśl.Skoro były przez jakiś czas montowane zamiennie to w/g teorii przyrostu mocy te z alu powinny mieć więcej koni od tych z plastikiem.Mają?

Plastikwy to tylko oszczędność na dodatek "pracuje" przy szybkich zmianach podciśnień. Jeżeli pojemność oby dwóch jest taka sam to przy przekładce nic się nie zmieni ale jeśli aluminiowy ma większą to moment powinien być lepszy. Osobiście zmieniłem w dwóch 155 na aluminiowy i uważam że jest poprawa na momencie ale to moje subiektywne odczucia.

Teoria teorią, tymczasem producent zdecydował się na tańsze rozwiązanie spełniające zakładane normy.
@Rafal_155, dzięki za posta powyżej ;)

Amortyzatory
Powrót