kola w 145

• Autor wątku Autor wątku Pascendi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pascendi

Guest
Pytanie moze troche dziwne, ale szczerze mowiac motoryzacja od strony technicznej zaczalem sie interesowac od czasu zrobienia prawka, niedawno kupilem swoja 145 i juz wiem, ze alfa to jest to, ale do rzeczy. Jakie felgi beda pasowaly do 145? Rozstaw 4x98 bedzie dobry? I drugie pytanie, jakie opony maxymalnie moge tam zalozyc? Dobrze by bylo, zeby troche podniesc samochod bo taki niski jaki jest w tej chwili na naszych drogach moze miec problemy

Pascendi napisał:
Rozstaw 4x98 bedzie dobry?
Będzie dobry i jedyny słuszny :D
Co do podniesienia to może masz jakiś pakiet obniżający samochód (sprężyny i takie tam) a nie niskie opony.

p.maiki napisał:
Co do podniesienia to może masz jakiś pakiet obniżający samochód (sprężyny i takie tam) a nie niskie opony.
hmm a jak to sprawdze i ew. czy da sie to prosto wymontowac? przod jest bardzo niski, a i ogolnie potrafie przytrzec nawet jak ledwo cos 2 cm wystaje

Da sie wymontowac, przewaznie sprezyny skracaja badz daja nowe-nizsze.

A kola 4x98 sa dokladnie takie jak maja byc. Jaki rozmiar felg masz/chcialbys miec?

...ja u siebie mam oponki 195/50/r15 i nie dosc ze ladnie wygladaja to troche podwyzszaja auto...polecam ten rozmiar...

Ja mam 195/50/15 ładnie wygląda, nie jest nisko ani wysoko (w sam raz na nasze drogi) i dobrze sie jeździ.

Wygląd wyglądem ale jak sie jeździ na 16 calówkach w 145/6 ???
Chętnie poczytam wasze opinie :)

Brzoza napisał:
Jak już założysz jej nowe buciki, koniecznie foty wklej.
Ciekawy jestem jak bardzo spadną osiągi przy tak dużych kołach :roll:

Nie ma drog do szybkiej jazdy po miescie, poza tym przepisy ograniczaja. A na dluzsza trase i rowna to osiagi beda praktycznie takie same.

QBA napisał:
Wygląd wyglądem ale jak sie jeździ na 16 calówkach w 145/6 ???
Chętnie poczytam wasze opinie :)

Widzialem i 146 na 17 cali felgach i wygladala cudnie :)

Konrado napisał:
...
Widzialem i 146 na 17 cali felgach i wygladala cudnie :)

napewno wyglada cudnie ale .. przy takich kolach (15/16) profil opony jest strasznie niski i ciezko jezdzic po polskich drogach na takich bucikach ..

fr33 napisał:
napewno wyglada cudnie ale .. przy takich kolach (15/16) profil opony jest strasznie niski i ciezko jezdzic po polskich drogach na takich bucikach ..

E tam wydziwiasz. Jakos standart w 156 jest 17 cali i 8/10 aut takie ma i jakos nie panikuja... Profil 45 w zupelnosci wystarcza. 16 cali to nie sa duze kola. Sa optymalne i do tego ladnie wygladaja. Tak jak pisze wyzej poogladaj Alfy 147,156,166 i inne i zobacz jak wygladaja i przejedz sie w miare mozliwosc to nie odczujesz roznicy. Brat ma 17 cali w 156 i jezdzi sie tak jak na moich terazniejszych 14...

Konrado napisał:
E tam wydziwiasz. Jakos standart w 156 jest 17 cali i 8/10 aut takie ma i jakos nie panikuja... Profil 45 w zupelnosci wystarcza. 16 cali to nie sa duze kola. Sa optymalne i do tego ladnie wygladaja. Tak jak pisze wyzej poogladaj Alfy 147,156,166 i inne i zobacz jak wygladaja i przejedz sie w miare mozliwosc to nie odczujesz roznicy. Brat ma 17 cali w 156 i jezdzi sie tak jak na moich terazniejszych 14...

mowa tutaj o AR 145 ..

czy 17 cali i profil 45 wejdzie do 145 w nadkola ;) ... :?: :?: :?:

wydaje mi sie ze przy 17 calach profil to max 35 (zalezy od szerokosci) - a to juz dosc nisko ...

fr33 napisał:
Konrado napisał:

mowa tutaj o AR 145 ..

czy 17 cali i profil 45 wejdzie do 145 w nadkola ;) ... :?: :?: :?:

wydaje mi sie ze przy 17 calach profil to max 35 (zalezy od szerokosci) - a to juz dosc nisko ...

po 1 piszemy tutaj o profilu 16
po 2 pisales ze na 16 nie ma wygody, a ja Ci przedstawilem przyklad innych modeli AR ze sa 16,17 i wieksze felgi i da sie jezdzic. uwazam ze profil 195/45 w zupelnosci wystarczy i da sie jezdzic. Kolo elegancko wchodzi i miesci sie w nadkole i da sie bez problemu skrecac. Komfort jazdy masz taki jak i w innych modelach... Tak, ze uwazam iz Twoje przekonanie nie ma tutaj racji bytu :)

Konrado napisał:
Jakos standart w 156 jest 17 cali i 8/10 aut takie ma i jakos nie panikuja...
Standard dla 156 jest 15cali :) w najmocniejszej wersji 2.5l (wykluczając GTA) były 16calowe felgi. Ja mam teraz 16 i jest róznica w jezdzie, auto o wiele lepiej trzyma sie drogi ale spalanie jest odrobine wieksze, najwiekszym minusem jest jednak sytuacja jak znajdziesz sie w koleinach bo sa mocne naprezenia na kierownice i trzeba ja mocno trzymac :) wiadomo, im wieksze felgi tym ładniej auto wyglada jednak komfort jazdy zdecydowanie spada, sa wieksze opory toczenia itd. Nie powiem sam mam smaki na 17 cali :) az tak wielkiej róznicy nie ma pod wzgledem negatywnych odczuc pomiedzy 16a 17 cali (w przeciwienstwie do róznicy 15-16cali tam jest ogromna). Nie wiem jak sie bedzie prowadziła 145/6 na 16 bo to juz jest spora felga jak na takie auto. Moze ktos na takich jezdził z kolegów?

w 145 chyba przod standardowo jest nisko...
na poczatku co chwile rysowalem spod zderzaka o krawezniki, nauczylem sie ze alfa lepiej nie podjezdzac do kraweznika az do dotkniecia kolami :)

w felgach jeszcze otwor na piaste i tarcze musi byc odpowiedni...

Paweł156 napisał:
Nie wiem jak sie bedzie prowadziła 145/6 na 16 bo to juz jest spora felga jak na takie auto

taka sama spora jak 17 w 156...

Ja dalej uwazam ze nie ma wiekszej roznicy na komforcie 15 a 16 cali. Jak sa dziury to sie wolno jezdzi, a jak droga ladna i prosta to duze kola lepiej sie tocza ;]

Amortyzatory
Powrót