Kod lakieru AR 159 - pytanie

LuKe93

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 TI 2.4 300Km/600Nm
Witam, potrzebuję wymienić przedni lewy błotnik w AR 159, chcę kupić część w kolorze aczkolwiek mam pewien problem, otóż na aucie mam kod lakieru Nero Carbonio 876/B i wszędzie jak znajduję błotniki to w kolorze Nero Carbonio 876, i tu rodzi się pytanie czy jest jakaś różnica w lakierze między 876/B a 876?

876/B to oznaczenie koloru zaprawki. 876 to kolor fabryczny auta.

Teoretycznie nie powinno być widać różnicy, ale nigdy nie ma pewności. Zależy to od wieku elementu i jak auto było utrzymywane (wcześniejsze zabiegi na lakierze, garażowanie itp). Jeśli dobrze pamiętam 876 to nero carbonio, na czarnym lakierze chyba tak bardzo różnicy nie widać.

Jeśli dobrze pamiętam z czasów gdy mój ojciec pracował w autocolorze, niektóre kolory mają kilka odcieni pod tym samym numerem lakieru. Różnice są niewielkie, jednak widoczne w odpowiednim świetle i pod jakimś konkretnym kątem obserwacji.

Tak, nero carbonio w katalogu mieszalni (chyba nawet autocolor :) ) ma dwa odcienie - jeden z granatowymi drobinkami. Ale moim zdaniem to błąd w ich katalogu, mój oryginalny nero carbonio nie miał granatowego połysku (taki zwał się nero oceano?)

Na aukcjach też widzę części w kolorze 876 oraz 876/b także nie będę podejmował ryzyka kupując w kolorze 876, tylko sobie cierpliwie poczekam, może w końcu znajdę.. ;D

Wczoraj miałam okazję pogadać na ten temat z lakiernikiem. Podobno 876 i 876/b jednak trochę się różnią

Tak, nero carbonio w katalogu mieszalni (chyba nawet autocolor :) ) ma dwa odcienie - jeden z granatowymi drobinkami. Ale moim zdaniem to błąd w ich katalogu, mój oryginalny nero carbonio nie miał granatowego połysku (taki zwał się nero oceano?)

Nero Oceano ma niebieską i czerwoną perłę plus jakiś tam dodatek białego - nie wiem po co, tak było w katalogu i tak gość w mieszalni mieszał, ale te drobina białego nie czyni go szarym :)

Amortyzatory
Powrót