• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GT] KMucha /// Alfa Romeo GT Blackline

KMucha

Nowy
Auto
--- Alfa GT Blackline --- była AR 147 GTA 3.2 V6 250 KM, AR 156 SW 1,9 JTD '
Heja!

Na obczyźnie (czyli bez Alfy) wytrzymałem tylko 6 miesięcy. I oto jest mój piąty samochód, trzecia Alfa po 156 (SW 1.9) i 147 (GTA:)). Potrzebowałem coś ładnego, komfortowego, taniego w eksploatacji. Za dużo zapieprzałem ostatnio MX-5, czas wyczilować.

A więc:

Alfa Romeo GT
1.9 JTD 150 KM
08.2006
170 000 km
Nero Jarama (846)
wersja Distinctive

Wygląda prawie jak Blackline. Ale brakuje felg 18, chromowanych listew z przodu, prędkościomierz jest zwykły biały, a gałka skórzana nie metalowa.

Wyposażenie full. Nie ma tylko navi i czujników na szybie. Ale jest super audio Bose:)

Jestem w szoku, że 150 KM tak lata. Klasa. i spalanie jak na razie 6,7:)

No i świetnie jeździ, poprzednik wspominał, że kontrola trakcji tutaj chyba działa jak szpera (ale w GT nie było elektr. szpery???), a ja po kilku rondach zacząłem się zastanawiać czy nie ma tutaj Q2 wsadzonego. No bo taka różnica? GT się trzyma a GTA bez Q2 uciekała mi przodem ciągle...

Do ogarnięcia:
- sprzęgło. Może i dwumasa (jeżeli tak to przebieg można wsadzić między bajki:)) bo auto mocno wibruje, chyba ze kwestia jakiejś łapy silnika.
- dokładka z Cupry już jedzie
- sprężyny -30 Eibach już jadą
- klubowe ramki
- dorobienie kluczyka (ktoś na forum to ogarnia?)
- porządna kosmetyka i czyszczenie wnętrza
- wymiana tłumika na dwururkowy
- felgi 18 Toora lub Blackline
itp

IMG_2341.jpg
IMG_2358.jpg
IMG_2362.jpgPlik_000-3.jpgPlik_002-2.jpgIMG_2342.jpg

Ostatnia edycja:
Kolorystycznie tak, ale poluje na ori blackline metalową, a najlepiej na gałkę z drażkiem od 2.0 jts. Tam jest klasa!

Z biegiem czasu gt podobają mi się coraz bardziej:)
Pozdrawiam.
Rafał

Ładna, Nowa gałka coś koło 300zł używanej nie kupisz w dobrym stanie. Ja zrezygnowałem z poliftowej gałki. Obszyłem nową skórą i jest ok.

Plik_000 (6).jpg

Zaczynają do mnie zjeżdżać zakupione graty. Na pierwszy ogień sprężyny Eibach -30. Niestety mam wrażenie, że nawet 15 mm dystanse, które mam założone nie pomogą i felgi schowają się w nadkolach. Więc może zamontować dystanse 30mm? Tylko pytanie czy wtedy nie będzie ocierało nadkole o oponę... Jakieś rady?

W końcu kupiłeś. Jak to jest przesiąść się z Busso na klekota? Ja sobie tego nie wyobrażam, nawet nie chce ;)
Fajne GT, zobaczysz zaskoczy Cię nie raz.

Pozdrawiam

Ehh w międzyczasie miałem Mazdę MX-5 więc az tak nie poczułem spadku adrenaliny. Jedyne co mnie męczy to "kle kle kle kle" spod maski, no nie niecierpie. Busso to było busso:) Ale zaskakuje mnie spalanie i zaskakuje mnie elastyczność - na autostradzie IMHO ciągnie w wielu momentach lepiej niż V6!

Wiem, ze zima, niskie temperatury, a ja pokonuje krótkie trasy w mieście (5-7 km) ale czy spalanie wg komputera 12 litrów jest ok?`

Liczyłem, że 10 mi zje w mieście ale bez przesady. Raz udało mi się zejść poniżej 10 ale jechałem jak geriatra i miałem rozgrzany silnik. Jakie wyniki w JTD wy macie?

Załączniki

• Plik_000-3.jpg
    Plik_000-3.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 0
12 to na pewno za dużo o ile nie jedziesz z prędkością 30km, u mnie średnio wychodzi około 6,7l a zazwyczaj pokonuje trasy 10 km droga mieszaną

Gratuluje zakupu!!

Fajnie, ze jednak zmierzyłeś siły na zamiary ;) i nie porwałes się z motyką na Brere :P ja co prawda mam 2,0 ale w mieście WWA pali mi od 7-8 L na 100. 12 to troche grubo. Podłączałeś pod kopa ?? zeby chociaż korekty wtrysków itp sprawdzić?

Wtryski były regenerowane kilka miesięcy temu i przy montażu na pewno były ustawiane. Ale w trasie bez problemu nawet poniżej 5 litrów udało mi się schodzić. Dzisiaj przez cały dzień średnia 10,5 litra, ale już na cieplejszym silniku bo trochę pojeździłem...

10-11 litrów, Łódź, dużo po centrum, korki, częste światła, krótkie odcinki, 225/40/18

10-11 litrów, Łódź, dużo po centrum, korki, częste światła, krótkie odcinki, 225/40/18

No to by pasowało. 12 to może deptałem za mocno, ale poniżej 10 nie zejdę. No trudno, odbijam to w trasie:)

Niech służy :)
Mógłbyś porobić zdjęcia z widokiem na bok auta - na ori zawiasie, i później na eibachach? Ciekawy jestem jak będzie różnica :)

Mucha, poczytaj, bo widziałem wątki o wysokim spalaniu w 1.9 ale ni uja nie pamiętam o co chodziło dokałdnie. :D poszukaj, a nuż będzie coś do wymiany.

vka mogła ci uciekac bo tez inna waga silnika:))a klapy wirowe usunięte???spradz na błocie ile sladów ci zostawia jak depniesz:))

Fotka bez i z Eibachem na pewno wpadnie. O to się nie martw:)

No jak to w Alfie, zawsze coś się znajdzie. Może termostat? Temperatura waha się między 60-80...

Klapy usunięte. Jak zostawi dwa czy cztery to będzie to świadczyło o Q2?

Amortyzatory
Powrót