• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Witam.

A ja mam takie pytanie. Nie wiem czy to mylne ale zauważyłem, że 159 z 2006 mają jakieś mniejsze zaciski niż samochody po 2007 roku produkcji. Bez względu na wersję 1.9 120km czy 150km. Teraz zastanawiam mnie czy w 2006 tarcze mają taką samą średnicę i zaciski są również dwutłoczkowe i jakość hamowania jest identyczna jak w samochodach po 2007r? Może się mylę ale po mojej obserwacji tak to widzę. No chyba, że to są jakieś nakładki.

Pozdrawiam.
kolego byly 2 rodzaje hamulcow w 159 przed FL - male 2 tloczkowe i duze Brembo najczesciej w Distinctive, 2.4 JTDm.Po lifcie doszly jeszcze male srebrne Brembo.Tarcze przy brembo mialy rowniez wieksza srednice.Jezeli cos pomylilem to prosze o korekte.

kolego byly 2 rodzaje hamulcow w 159 przed FL - male 2 tloczkowe i duze Brembo najczesciej w Distinctive, 2.4 JTDm.Po lifcie doszly jeszcze male srebrne Brembo.Tarcze przy brembo mialy rowniez wieksza srednice.Jezeli cos pomylilem to prosze o korekte.
No to koryguje. Nie ma w naszych alfach dwutłoczkowych zacisków. W wersji przed FL były jednotłoczkowe, a w mocniejszych wersjach czterotłoczkowe brembo. Po FL wszystkie wersje miały brembo tylko różniły się wielkością między słabszymi, a mocniejszymi jednostkami napędowymi.

Widze, ze juz kilka osob narzeka na tarcze TRW. Byc moze przytrafila sie im jakas gorsza seria, jak np kiedys bylo w przypadku Brembo.
Ja od maja mam z przodu zestaw tarcze TRW + klocki Ferrodo Premier. Zrobilem na tym jakies 5 tys km w tym kilkaset km po gorach i sprawuja sie dobrze.
Jedyne, do czego ciagle nie moge sie przyzwyczaic, to ze w porownaniu ze 156 hamulce w 159 sa troche mnie czule tzn glebiej i mocniej trzeba wcisnac pedal, zeby zaczely lapac. Masa robi swoje

Proponuję wymienić płyn hamulcowy i dobrze odpowietrzyć. Będzie różnica.

Proponuję wymienić płyn hamulcowy i dobrze odpowietrzyć. Będzie różnica.

Marek, zrobilem to wlasnie razem z wymiana hamulcow. Nie pomoglo. Jezdzilem paroma 159 i we wszystkich hamulce dzialaly niestety podobnie.
Generalnie 159 jest bardziej ospala i ucywilizowana w porownaniu ze 156. "Spowolnienie" ukladu kierowniczego w srodkowym polozeniu tez mnie poczatkowo mocno wkurzalo. Nie mowiac juz o innym przelozeniu na wsetcznym.
Rozumiem, ze dla wiekszosci uzytkownikow to sa plusy, bo podnosza komfort, ale jak dla mnie psuja troche sportowy charakter auta

Trochę związane z tematem klocków... Jaka nasadka potrzebna jest do odkręcenia zacisku Brembo (małe)? Jest tam śruba z łbem w kształcie torx, tylko nie wiem jaki rozmiar.
jak z tylu to nasadka ma oznaczenie E12. a ja trochę z innej strony. zakupiłem tarcze Zimmermann do alfy 159 po lifcie i okazało się ze otwor ustalający jest innego kształtu. Sruba ustalajaca zamiast się schować to wystaje nad tarcze i srednica sruby jest mniejsza od otworu montażowego. czy ktoś ma nr katalogowy srub ustalających dla samochodow przed liftem? może tak ten temat ugryze.

Ostatnia edycja:
Mam kilka pytań :)

Czy ktoś miał bliższy kontakt z klockami EBC?
Chciałem wymienić klocki na Ferodo DS ale okazuje się, że chyba takich nie ma do mojego klekota z systemem Brembo :(, więc zastanawiam się teraz nad EBC.

Jak wypadają tarcze Zimmermann gładkie na tle konkurencji?
Tutaj szukałem tarcz malowanych Brembo, ale na razie gdzie bym nie pytał maja jedynie te bez powłoki, a jak bym chciał z powłoką ochronną to proponują właśnie Zimmermanny.

A może ktoś mógłby polecić dobry zestaw przód/tył?

Mam kilka pytań :)

Czy ktoś miał bliższy kontakt z klockami EBC?
Chciałem wymienić klocki na Ferodo DS ale okazuje się, że chyba takich nie ma do mojego klekota z systemem Brembo :(, więc zastanawiam się teraz nad EBC.

Jak wypadają tarcze Zimmermann gładkie na tle konkurencji?
Tutaj szukałem tarcz malowanych Brembo, ale na razie gdzie bym nie pytał maja jedynie te bez powłoki, a jak bym chciał z powłoką ochronną to proponują właśnie Zimmermanny.

A może ktoś mógłby polecić dobry zestaw przód/tył?
Ja mam z przodu założone Ferodo i strasznie pylą także nie polecam.

Ja mam z przodu założone Ferodo i strasznie pylą także nie polecam.
Ale kolega ma Ferodo Premier a to zupełnie inna mieszanka niz Ferodo DS o których wspominał kolega wawraf wcześniej (chociaz DS to też jest cała seria, począwszy od DS Performance, na DS Uno skończywszy)
Krótka ściąga: http://rally-performance.pl/c/169/ferodo-klocki-hamulcowe-uklad-hamulcowy.html

Niestety faktycznie nie widzę w katalogu DS Performance do dużego Brembo :(

a wracając do pytania kolegi, to śmiało bierz zimmermanna, to porządne tarcze.
EBC ja osobiście nie polecam, ale to moja opinia.

Mam pytanie odnośnie zacisków z przodu, teoretycznie mam model poliftowy i wyszukująć po VINie pokazuje, że mam system Brembo ale na zaciskach z przodu jest napis Alfa Romeo.
Czy to normalne, czy to zacisk Brembo i mogę do niego spokojnie kupować klocki ?

Mam pytanie odnośnie zacisków z przodu, teoretycznie mam model poliftowy i wyszukująć po VINie pokazuje, że mam system Brembo ale na zaciskach z przodu jest napis Alfa Romeo.
Czy to normalne, czy to zacisk Brembo i mogę do niego spokojnie kupować klocki ?

Tak, AR nie produkuje przecież hamulców :)

Ciągle szukam klocków, może ktoś polecić jakieś do Brembo silnik 1.9? Bo jak tak dalej pójdzie to chyba skończę poszukiwania na oryginalnych z ASO.

wawraf, uderz do p.Lecha Wojcika z hamulce.net nawet w kwestiach czystej porady.

mam pytanie czy warto przepłacać to znaczy klocki ferodo przód + tył i tarcze brembo przód + tył czyli 200+170+360+320=1050 a komplet textar fabrycznie montowany w bmw miałem w bmw i byłem zadowolony i do alfy koszt przód i tył klocki i tarcze 750zł. co wy o tym sądzicie na forum bmw bardzo chwalą czy ktoś na tych textarach jezdzi jakieś doświadczenie

mam pytanie czy warto przepłacać to znaczy klocki ferodo przód + tył i tarcze brembo przód + tył czyli 200+170+360+320=1050 a komplet textar fabrycznie montowany w bmw miałem w bmw i byłem zadowolony i do alfy koszt przód i tył klocki i tarcze 750zł. co wy o tym sądzicie na forum bmw bardzo chwalą czy ktoś na tych textarach jezdzi jakieś doświadczenie

Brembo + Ferrodo = ten zestaw działa w sposób oczekiwany

Nie wiem czy można to nazwać przepłaceniem.....można, jak się coś kupi i porówna, jednak bez porównania nie ma mowy o przepłaceniu za sprawdzony i bardzo dobry produkt.Też miałem dylemat....porozmawiałem z odpowiednią osobą i dokonałem wyboru, którego nie żałuję,......chociaż może przepłaciłem decydując się na ferodo ds performace klocki przód i tył i brembo tarcze:D

Ostatnia edycja:
Karp1u, mam podobny problem. Mam model przedliftowy. Tam śruba była o przekroju prostokątnym, w tarczy był odpowiedni frez. Zakupiłem zestaw bozarto. Nowe tarcze nie mają tego frezy, mają frez pod śrubę o skośnym przekroju.

Witam, własnie założyłem tarcze przód Textar + klocki Ferodo, planowałem założyć tarcze Brembo, ale mnie odwrócili od tego pomysłu, ponieważ Brembo ponoć są produkowane i w polsce i we włoszech. Te polskie mają złą opinię. Nie wiem ile w tym prawdy, ale o textarach też widziałem dobre opinie. Podziele sie doświadczeniem po kilkunastu tysiącach.

Amortyzatory
Powrót