• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Klimtyzacja słabo chłodzi

kreizol

Nowy
Auto
Giulietta
Klimtyzacja słabo chłodzi awaria klapek??

witam. jestem świeżo po napełnieniu klimatyzacji i słabo chłodzi. najmniejsza temperatura jaka wieje z nawiewu to 15 stopni. w serwisie powiedzieli ze cisnienie prawidłowe i ze to moga byc klapki??!!! miał ktoś taki problem?

Ostatnia edycja:
Przecież 15-16C z klimy to normalna temperatura? Chyba że czegoś ja nie wiem?

No nie bardzo. Temperatura powinna być poniżej 10 stopni. Dzisiaj jest 22 st. I nie daje rady.

W niektórych autach komputer nie dopuszcza do 10c przy 22 przy 30+ da się zejść. Napisz chociaż czy masz klimę automatyczna czy manualna bo to też pewnie ma wpływ. Nie wiem jak jest w tym przypadku, więc to moje luźne spostrzeżenia [emoji6]

Żeby mieć pewność i obraz sytuacji, ustaw klime na Low i zmierz temperaturę przy kratkach wylotowych. Gdy wszystko ok, powinna wynosić poniżej 10 stopni.

Wlasnie byla miezona i wynosi 16-15 stopni. Ustawuona na low. Układ jest szczelny i ciśnienia są ok. Sprężarka się załącza .

Gdzieś czytałem, że jak jest trochę za dużo gazu w układzie, też mogą być takie objawy.

Jeżeli sprężarka co chwilę się rożłącza masz zadużo gazu.Może być problem z klapami lub czujnikiem temperatury ,chociaż czujnik bym wykluczył bo w low powinno dawać max

- - - Updated - - -

klima.PNG Pamiętasz ile masz nabite?

Było nabijanie jednego dnia 2 razy. Przy drugim razie odzyskane było 320 gram i nabite 450. Tam gdzie to robiłem nie byli wstanie powiedzieć co jest.

sprawdzić chłodnice czy np lamele nie powypadały lub czy nie jest zasyfiona - szczególnie przestrzeń mieczy chłodnicza klimy a IC. Kima ma dawać w kratkach w pozycji LOW miedzy 6 a 10 stopni.

Ok zobaczę. Jutro podjadę do mechanika może on coś będzie wiedział.

co mi jeszcze przychodzi do głowy to sprawdzenie kompem klimatronika pod kątem błędów- czasem urywają się aktywatory i zaczyna któraś ze stron grzać/nie domykają się klapki etc.

Byłem dzisiaj w 2 serwisach klimatyzacii i w jednym powiedzieli że sprężarka A w drugim że skraplacz. Także już sam nie wiem.

W Polsce 90 procent to napelniacze nie serwisanci

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

W Polsce 90 procent to napelniacze nie serwisanci

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Jakby tak zweryfikować sumienność w wykonywaniu napraw i umiejetności serwisowania, to pewnie bym nie przestrzeli, że połowe serwisów trzebaby zamknąć;) W tym niejedno ASO.

Podbijam temat , czy udalo sie go rozwiazac ? Mam takie same objawy i wartosci czynnika. Kompresor zalacza sie wzorowo, skraplacz wyglda na bardzo dobry stan. Szczelnosc sprawdzana hydrogenem i nic.

To samo u mnie, wizyta u speca umówiona na 24 czerwca, dam znać, czy coś się poprawi. Z rok-2 lata temu nabijałem klimę, bo myślałem, że to jest mała ilość czynnika, ale nic się nie zmieniło i myślałem, że taka już natura giulietty, dopiero ostatnio sobie znalazłem na forum info, że niekoniecznie :)

Amortyzatory
Powrót