• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Klimatyzacja

alli33

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD
Witam. Po włączeniu klimatyzacji wyświetlił sie taki komunikat;

Air conditioner faulty. Please contact workshop!

O czym to do mnie rozmawia?!?!?! :cool:

Niestety musisz nabić odczynnik i pewnie olej do Klimatyzacji. Tłumaczenie"Klimatyzator uszkodzony. Prosimy o kontakt z warsztatem"

przyłącze się do tematu, u mnie jak zrobie 16 stopni to przez kilka sekund temperatura na kompie miga. Czy to może oznaczać ,że klima jest pusta???

a co to może być chyba , że chodzi o to że w samochodzie jeszcze niema takiej temp. bo mi zawsze miga jak temp. jest niższa niż na zewnątrz. Czy to to??

przyłącze się do tematu, u mnie jak zrobie 16 stopni to przez kilka sekund temperatura na kompie miga. Czy to może oznaczać ,że klima jest pusta???

Ja miałem rozpinaną klimę przy wymianie nagrzewnicy, wypuszczony czynnik z układu. Zauważyłem, że temperatura "migała" jak ustawiałem niższą niż na zewnątrz - wydaje mi się że miga gdy nie może ruszyć sprężarki i nie jest w stanie obniżyć temperatury (czyli klima nie działa). Dzisiaj nabiłem klimę i już nic nie miga, no i oczywiście chłodzi.

miga gdy nie może ruszyć sprężarki i nie jest w stanie obniżyć temperatury
Czyli wtedy kiedy nie ma czynnika lub jest go za mało oraz wtedy kiedy jest włączony "ECON" - nawiewy bez sprężarki.

EDIT:
Co do "air conditioner faulty" to u mnie zacina się klapa któraś i wtedy wyświetla.

Ostatnia edycja:
Witam u mnie tez sie to dzis pojawiło ;/ wrr a mialem przed zimna ten sam problem i mialem to zrobione. Tez bylo cos z klapka która sie zacineła ! I teraz juz sam nie wiem co teraz i znowu bedzie trzeba dochodzic ;/ Wiec teraz nie wiem jaki to moze byc problem !

W 166 nie ma czujnika poziomu czynnika chłodzącego w układzie także to nie to:)

ma ciśnieniomierz tuż przy miejscach do nabijania pod osłonami prawego amortyzatora taka bulwa z elektryką ; +-50g czynnika i klima wariuje -za dużo czynnika klima odpali a po wzroście ciśnienia kompresor się zatrzymuje a jak jest za mało czynnika wtedy chłodzi nie wydajnie; miałem problemy z klimą i objaśnił mi to właściciel ASO Nagórscy znawca i pasjonat Belli. Ile ma być czynnika jest na nalepce z przodu plastikowej osłony chłodnicy miejsce jest wydziurkowan, należy siędo tego stosować co do grama.

Ostatnia edycja:
Ja miałem identyczny problem. Po nabiciu klimy nie ustąpił. Kontrolka zgasła po wymianie osuszacza.

Różnie podają, przed liftem były dwie opcje, chyba: 650g i 700g. Nigdy nie doszedłem do tego, skąd ta różnica. Ale zdaje się że przy CF3 już było mniej czyli 650, a 700 było dla CF2.

Do tego gościa co ja jeżdżę ma książeczkę z danymi samochodów i sam wiedział ile nabić. W żadnym aucie jeszcze sie nie pomylił a sprawdza nwet jak jest nalepka. Więc może warto znaleźć fachowca :sarcastic:

Dzisiaj łatwiej zadbany samochód znaleźć niż fachowca :D

U mnie jest czynnik dokladnie w takiej ilosci jak na nalepce, temperatura po ustawieniu nie miga a klima i tak nie zaskakuje... Malo tego, nawet jesli jest na zewnatrz 15 stopni to i tak po odpaleniu auta pierwsze 15-20 minut leci cieple powietrze pomimo ze ustawione jest na LOW, pozniej dopiero chlodne takie jak na zewnatrz...

U mnie kuwal jest podobnie, dmucha sporo cieplejszym powietrzem niż jest na zewnątrz gdy włączę ECO i też nie wiem o co chodzi. Póki co auto w warsztacie.

Miganie tem to informacja ze komp nie moze schlodnic ponizej tem zew. W trybie eco nie zalacza sprezarki i nie ma mozliwosci schlodzenia. Jesli klima jest sprawna nabita i sprezarka startuje to moze sie przycinac klapka od cieplego zimnego powietrza. Wtedy nie poleci zimne. Na stronie kierowcy obok prawego kolana jest czujnik tem wew.

Amortyzatory
Powrót