[33] klimatyzacja

• Autor wątku Autor wątku elbus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elbus

Guest
Witajcie,

chcialem sie zapytac czy ktos z was ma klimatyzacje w swojej AR33 i jak sie sprawuje wam.
Bo zastanawiam sie czy zalozyc w nastepnym roku klimazytacje do mojej belli pod warunkiem ze nie zmienie na inny model.

Jakos chodzi za mna AR147.

A jak ktos wie to niech powie ile moze kosztowac zalozenie klimy do AR33.

Mi proponowano niecale 2000zl, a jesli bedzie zalozona nieoryginalna to po co pytanie "jak sie sprawuje?" Jakas gware ten kto Ci ja bedzie zakladal Ci da przeciez, a sprzetu mozna uzyc roznego =)

Mi proponowano niecale 2000zl, a jesli bedzie zalozona nieoryginalna to po co pytanie "jak sie sprawuje?" Jakas gware ten kto Ci ja bedzie zakladal Ci da przeciez, a sprzetu mozna uzyc roznego =)

bo mnie interesuje,czy dobrze chlodzi klima w AR33 i jakie doswiadczenia zrobiono z klima w AR33.

Bardziej opłacalne będzie wrzucenie klimy postojowej LINK lub LINK 2. Ale nie wiem gdzie byś ją założył... na dach? :D

Klima działa przyzwoicie. Tylko nie wiem czy jest z pięć ar33 w Polsce, w których działa klima. Wersji klimatyzacji do ar33 po lifcie było trzy. Nie wiem jak możnaby w ar33 zainstalować nieoryginalną klimę żeby ona "miała ręce i nogi".

O instalacji 3 wersji klimy jest napisane pod "Air Conditioning Installation" w:

http://www.alfa-restoration.co.uk/contents.html

Bardziej opłacalne będzie wrzucenie klimy postojowej LINK lub LINK 2. Ale nie wiem gdzie byś ją założył... na dach? :D

nie powiem sprzet z linkow jest ciekawy,ale cena jest przesada.

Rozumiem zainwestowac 2000-4000zl na klimatyzacje.
Z ciekawosci musze sie zapytac mojego mechanika. Czy moze podejdzie inna klima z modeli fiata do ar33.

Sokół myśle że to jest przez te chłodnice od klimy które gnija.

a gniją przez kiepskie ich umiejscowienie i połączenie miedzi z aluminium, czego nikt z jakimkolwiek pojęciem o metalach nie robi...

W tej chwili to głównie jest problem z czynnikiem do tych klimatyzacji. Bo tak jak jest napisane w linku powyżej to one chodziły na r22 (freon) który jest niedostępny. R134a wymaga innych uszczelnień, innych przewodów i innego oleju w sprężarce bo przez przewody do r22 przecieka jak przez gęste sito. Więc wszystko trzeba przerabiać jak w linku powyżej.

R-22 ma iną temp. odparowa niz r 134a. 134 a pracuje na syntetycznych parametrach a 22 na mineralnych i ma nizsze cisnienie pracy. jest mozliwe przerobienie układu z r22 na 134 koszt ok 400-500zł
montuje sie dodatkowo presostat wys. cisnienia i , zmienia olej i uszczelki reszta jest taka sama jak w 134a.
Do kazdego auta da sie załozyc klime nawet do malucha- pytanie po co , jesli mozna kupic auto z klima - i mniej zapłacic niz za przeróbki
Pozrawiam.

W tej chwili to głównie jest problem z czynnikiem do tych klimatyzacji. Bo tak jak jest napisane w linku powyżej to one chodziły na r22 (freon) który jest niedostępny. R134a wymaga innych uszczelnień, innych przewodów i innego oleju w sprężarce bo przez przewody do r22 przecieka jak przez gęste sito. Więc wszystko trzeba przerabiać jak w linku powyżej.

R22 ma zamiennik dopuszczony do obiegu R44. Układ na R22, może pracować na R404 - ta sama temperatura odparowania przy innych ciśnieniach.

Do 33 swobodnie podchodzi klima od Matiza. Cena nowej ok. 900zł, używka ok 300zł. Śmiało mogę podjąć się montażu.

R22 ma zamiennik dopuszczony do obiegu R44. Układ na R22, może pracować na R404 - ta sama temperatura odparowania przy innych ciśnieniach.

Dla uściślenia - w Twoim poście są dwa czynniki: R44 i R404? czy tylko jeden? Jeśli jeden to który jest prawidłowy?
Czy te czynniki mogą pracować na oleju mineralnym czy trzeba wymieniać olej na syntetyczny i uszczelnienia w kompresorze? Czy oprócz tego trzeba wymieniać presostat?

nie ma kłopotu nabicie klimy r22 gdyby ktoś potrzebował mogę to wykonać jeśli ktoś z moich okolic :D

Amortyzatory
Powrót