[Giulietta] Klimatyzacja - strona kierowcy działa, strona pasażera dmucha ciepłym powietrzem

radosuaf

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Dzisiaj podczas jazdy (temp. zew. 14C) zauważyłem, że przy ustawieniu klimatyzacji na 22C po mojej stronie leci lekko chłodne powietrze, po stronie pasażera ciepłe. Zacząłem się bawić pokrętłami, okazało się, że zablokował się przycisk "MONO". Po chwili przycisk się odblokował, ale przy ustawieniu na LO z mojej strony powietrze zimne, po drugiej stronie ciepłe. Da się to rozwiązać przez jakiś reset (odpięcie aku albocoś), czy trzeba jechać do serwisu?

Dzisiaj podczas jazdy (temp. zew. 14C) zauważyłem, że przy ustawieniu klimatyzacji na 22C po mojej stronie leci lekko chłodne powietrze, po stronie pasażera ciepłe. Zacząłem się bawić pokrętłami, okazało się, że zablokował się przycisk "MONO". Po chwili przycisk się odblokował, ale przy ustawieniu na LO z mojej strony powietrze zimne, po drugiej stronie ciepłe. Da się to rozwiązać przez jakiś reset (odpięcie aku albocoś), czy trzeba jechać do serwisu?

Na stronie przypadaja po dwa aktywatory jeden od kierunku nadmuchu drugi od temperatury.
Do tego jeden na nagrzewnicy do sterowana obiegu powierza.
problem polega iż aktywatory połączone sa z klapka ala sprzegiełkiem jesli potencjometr w aktywatorze sie kończy ukręca te sprzegiełka.

nr. ricambi aktywatora temp. 50521922 cena ok 150zł ASO

nr. ricambi dzwigni sprzegiełek 77366170 cena ok 220zł ASO

dźwigienki pasują z Stilo Bravo sa tam pojedynczo po 20zł
W julce w zestawie niestety

problem stary i bardzo znany z stilo punto bravo ogóle to jest standard po kilku latach w Vag trzeba cała deskę rwać
U nas dojdzie sie przez boczne boczki

- kilka zdjęć z giulietty.
- silników z potencjometrami jest trzy sztuki: mieszacz lewy, mieszacz prawy, moduł gora-dól.
- jest jeszcze czwarty silnik ale bez potencjometru od obiegu zamkniety - otwarty.
- Giulletta z tym samym problemem, jest nawet bład B1908, prawy silnik nie osiąga pozycji.
- po zrobieniu Flap Actuators Learning Test, potem testy i obyło się bez wymiany prawego silnika.

Załączniki

• mieszacz strona lewa L.jpg
    mieszacz strona lewa L.jpg
    148.6 KB · Wyświetleń: 2,340
  • mieszacz strona prawa P.jpg
    mieszacz strona prawa P.jpg
    162.4 KB · Wyświetleń: 1,936
  • mieszalnik gora-dol.jpg
    mieszalnik gora-dol.jpg
    119.1 KB · Wyświetleń: 1,104
  • obieg zamkniety - otwarty.jpg
    obieg zamkniety - otwarty.jpg
    141.4 KB · Wyświetleń: 1,412
  • silnik dora-dol.jpg
    silnik dora-dol.jpg
    137.5 KB · Wyświetleń: 1,371
  • 22000.jpg
    22000.jpg
    50 KB · Wyświetleń: 731
  • 22003.jpg
    22003.jpg
    43.6 KB · Wyświetleń: 552
  • 22010.jpg
    22010.jpg
    82 KB · Wyświetleń: 534
Ostatnia edycja:
wystarczy boczki zdjąć
Aso weźmie z 500zł + aktywator
siadł potenciometr.
nie trzeba deski rwać paranoja jakas w tym ASO

Twierdzą, że przez boczki się nie da, tłumaczyli coś o aluminiowym wzmocnieniu deski i że inaczej się tam nie idzie dostać.

tak samo w stilo i bravo jest.
wola lepiej rozpiepszyc deskę niz sie nagimnastykować.

wymiana zajmuje ok 45 min

Ostatnia edycja:
Hmmm... Chłopaki rozpieprzyli nie tylko deskę, ale i szybę czołową... Będę miał nową przynajmniej :).

Hmmm... Chłopaki rozpieprzyli nie tylko deskę, ale i szybę czołową... Będę miał nową przynajmniej :).

Szczyt głupoty by do wymiany aktywatora rwać deskę a jesli ściągali kierownice to nowa obudowa bo bedą dziury proszę przy odbiorze obejrzeć

Jeśli wklejają szybę to uważaj na staranność roboty, górna szczelina węższa od bocznych, boczne równe i gumowa uszczelka równo położona, tak jak masz teraz. Potem będziesz się dziwił, a może nie. Ta uszczelka to zapora dla byle jakiej roboty.

Dzisiaj odebrałem samochód z serwisu:
a/ wymieniona została część 77365574 (aktywator) - całość kosztowała 726,42 zł
b/ jak zwykle środek lekko zasyfiony... samochód niby umyty, ale też można mieć zastrzeżenia
c/ na szybie przedniej wylądowała stara naklejka, która wygląda jak... przełożona naklejka (kto widział, wie o co chodzi), w dodatku zaczyna się odklejać - czy serwis ma obowiązek wymienić naklejkę?
d/ w kolumnie kierownicy są dziury - ale z tym się chyba nie da walczyć, bo skoro trzeba było rozłożyć deskę, to pewnie musiałbym koszty pokryć z własnej kieszeni - czy to powinno być wliczone w koszt zdjęcia deski?

Narobili tobie dziadostwa i tyle 600zł robocizna reszta aktywator. Dla mnie zwykli partacze nie ASO.
Powtarzam żadnej deski nie trzeba rwać to są pieprzone procedury serwisowe.
Niezależny serwis weźmie za wymianę góra 200zł z nowym aktywatorem

Cóż, mleko się wylało... Mam jeszcze jedno pytanie, bo wydaje mi się, że wycieraczka po stronie kierowcy nie dochodzi odpowiednio blisko słupka A - czy ktoś mógłby sprawdzić, ile mniej więcej cm od słupka dochodzi u niego wycieraczka (końcówka powiedzmy, bo nie pamiętam, czy było idealnie pionowo)?

Amortyzatory
Powrót