Klimatyzacja sama się włącza .

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prosze bardzo:
ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji

Działa :)

a co jeśli mnie dalej nie udało się tego wyłączyć?

Witam . Odnowię temat , ponieważ dzieje mi się to samo , czyli samoczynne uruchamianie się klimy . Jest to dosyć uciążliwe a o tej porze roku dosyć nagminne
( powyżej +2* ). Czytałem cały wątek i widzę , że w Alfie po lifcie nikt nie podał sposobu , a tamten nie działa .
Pozdrawiam .

Wiem, że trochę odgrzebałem kotleta, ale powiedzcie mi, jak zastosować tą metodę z pokrętłami ,jeśli wkładam kluczyk tylko do stacyjki i żadne kontrolki się nie świecą, to jak mam zastosować 3 kolejne kroki czyli :
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej

skala temp. i skala siły nawiewu pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka o jeden stopień dalej...? Chyba, że coś źle zrozumiałem ? Albo po FL jest inaczej ???

liczyc na Was, to jak polegac na rozkladzie jazdy PKP :D jeden z alfaholikow wspomnial, ze przed wylaczeniem zaplonu wylaczyc sile nawieu na 0...tak zrobilem i narazie klima sie nie wlacza po ponownym odpaleniu...

Ostatnia edycja:
Niestety to nie pomoglo ,wyjasni ktos co i jak? i jeszcze pytanie co to znaczy Auto-0-Auto-0 ?

Na pokrętle siły nawiewu masz 0.auto.1.2.3.4 więc ruszasz pokrętłem na przekręconej stacyjce auto -> 0 -> auto 0 i przekręcasz stacyjke na wyłączoną. Powinno zadziałać

Może by ktoś w końcu napisał, że sposób z kręceniem pokrętłami działa w PRZEDLIFCIE wnętrza, a w POLIFCIE wnętrza kręcić można sobie do woli a klimatronik i tak będzie dalej żył swoim życiem. My swoje a on swoje.
Widzę że w tym temacie opinie wymieniają pomiędzy sobą przedliftowcy z poliftowcami i pełne zrozumienie między nimi. Pan o gruszce a pani o pietruszce.

Zgadza się, podany sposób pasuje do przedliftowych wersji...jeśli ktoś wie jak wyłączyć to w poliftowych Bella'ch prosze o pomoc...

Proszę bardzo - jedziesz do serwisu alfa romeo, bulisz grubą kasę i pan podłącza ci auto do egzaminera (rodzaj kompa diagnostycznego) i prawdopodobnie ci to wyłączy.
Metoda druga - kupujesz kabelek z przełącznikiem i łączysz się z klimatronikiem - i jeśli masz taką opcję to sobie sam to wyłaczasz. Ale o ile mi dobrze wiadomo to taka opcja nie jest dostępna, a mnie nawet nie udało sie połączyć z klimatronikiem mi iż komp twierdził że się łączy....
Jeśli jest inaczej niech mnie ktoś poprawi a najlepiej napisz jak to się robi (jak na mój gust się nie da bo ta opcja jest zaszyta na stałe w automatykę klimatronika)

Ciekawe to.
U mnie po lifcie wnętrza klima-tronik słucha poleceń.
To znaczy jak go manualnie wyłączę to pozostaje tak aż do następnego przełączenia nie zależnie ile razy włączę i wyłączę auto.
Jest jedno ale .
Warunek że akumulator jest sprawny bo w przeciwnym wypadku przestawia mu się we łbie przy spadku napięcia podczas odpalania.

U mnie po lifcie wnętrza klima-tronik słucha poleceń.
To znaczy jak go manualnie wyłączę to pozostaje tak aż do następnego przełączenia nie zależnie ile razy włączę i wyłączę auto.

Ja mam czujnik zaparowania szyb i jak zaparują to automatycznie mi włącza klimę żeby je odparować nawet jak nie jest w pełnym trybie auto.

Jestem bardzo zdziwiony bo u mnie w dwóch AR 2005' nie ma takich historii. Działa należycie- nie występuję u mnie coś takiego że klimatronic żyje własnym życiem. Jest wszystko super.

Ja mam czujnik zaparowania szyb i jak zaparują to automatycznie mi włącza klimę żeby je odparować nawet jak nie jest w pełnym trybie auto.
Nie pisałem o tym bo myślałem że to jest standardowe wyposażenie tego modelu.
No i właśnie tak działa.

No trudno ,czekam jeszcze, moze ktos zna sposob na wylaczenie tego...Kiedys nie mialem takiego problemu, od jakiegos czasu to mnie nęka, wiec moze sprawdze ten akumulator...

Amortyzatory
Powrót