Klima dziwnie syczy

damian89

Nowy
Auto
AR 166 3.2
Witam chciałem opisać mój problem :( Mianowicie gdy właczam klimatyzacje (climatronic) słychac syczenie czym wiekszy nawiew tym bardziej słychac syczenie . Sprężarka klimy działa sprawdzałem . Klima chłodzi tak troche średnio . jak sprawdzic poziom czynnika chłodzącego :)???? i jak zlikwidować to cholerne syczenie !!

to cholerne syczenie jest spowodowane zapowietrzonym układem klimatyzacji, a dlaczego słabo chłodzi bo masz za mało czynnika w klimie:):)

U mnie syczy zawsze tak samo niezależnie od siły czy mocy chłodzenia i nieustannie. Nawet pewnego dnia podjechałem do mojego mechanika który prowadzi serwis autoryzowany magnetti marelli i specjalizuje sie m.in w klimie, żeby mi sprawdził klimę. Posprawdzał wszystko, również moc chłodzenia poprzez włożenie jakiegoś urządzenia do nawiewów. Stwierdził, że wszystko jest w najlepszym porządku, a to syczenie to po prostu gaz z klimy się rozpręża. Jemu mogę zaufać, gdyż zna się na rzeczy tak więc wszystko jest ok i może u Ciebie też...

Generalnie jak syczy to jest dobrze, gorzej jak zaczyna bulgotać - wtedy na pewno zaraz przestanie się załączać bo gaz ucieka.

Podjedź do serwisu nabijają klimy żeby sprawdzili ile jest czynnika. U mnie zaczęło syczeć gdy ubyło czynnika przez nieszczelny przewód.

Ja nabilem klime 2 dni temu i syczy. Chyba faktycznie jest tak że to dzwięk rozprężającego się gazu. Ale dla pewności sprawdz.

Masz alfe po lifcie wnętrza? To sprawdź czy osłona filtra przeciwpyłowego jest dobrze zamocowana

Oki chłopaki troszke mnie uspokoiliście . Prosze mi powiedziec gdzie jest filtr kabinowy :D:D sorki za gupie pytanie ale noo nie weim poprostu nie wiem :(:(. dodam tez ze filtr kabinowy nie wymieniany ze 3 lata . jak kupiłem alfe rok temu to nie zmieniałem poprzedni własciciel tez nie wymieniał bo to niechluj był okropny. na servis klimy podjade we wrzesniu jak wróce z pracy :(:( narazie jestem w Juracie i jak z ciekawosci zadzwoniłem do serwisu w gdansku zapytac o wymiane sprzegła to powiem wam ze ceny to tu maja kosmiczne w porównaniu ze slaskimi warsztatami :):). Czyli sam nie moge sprawdzic stanu czynnika chłodzącego ??

Oki chłopaki troszke mnie uspokoiliście . Prosze mi powiedziec gdzie jest filtr kabinowy :D:D sorki za gupie pytanie ale noo nie weim poprostu nie wiem :(:(. dodam tez ze filtr kabinowy nie wymieniany ze 3 lata . jak kupiłem alfe rok temu to nie zmieniałem poprzedni własciciel tez nie wymieniał bo to niechluj był okropny. na servis klimy podjade we wrzesniu jak wróce z pracy :(:( narazie jestem w Juracie i jak z ciekawosci zadzwoniłem do serwisu w gdansku zapytac o wymiane sprzegła to powiem wam ze ceny to tu maja kosmiczne w porównaniu ze slaskimi warsztatami :):). Czyli sam nie moge sprawdzic stanu czynnika chłodzącego ??

no to się nie dziwię, że masz słabą klimę. Filtr kabinowy powinno się wymieniać 2 razy do roku. Masz go pod podszybiem po lewej stronie jak swtoisz przed silnikiem.
1. Odkręcasz ramiona wycieraczek i podszybie
2. Po lewej stronie masz schowany w głębi filtr który jest zamontowany na zatrzasku (teraz zalezy od wersji przed FL i po jest trochę inaczej)
3, I wyjmujesz filtr. Przy wymianie od razu sobie odgrzyb klimę wpuszczajac specyfik pod wiatrak (tam gdzie masz filtr). Taki środek możesz kupić w każdym motoryzacyjnym za ok 30 zł(wystarcza na 4 odgrzybienia). Masz tam długi węzyk, który wpuszczasz głęboko jak możesz i psikasz pod wiatrak. Następnie ustawiasz klimę i ją włączasz, żeby sobie pochodziłą.
4. Montujesz wszystko analogicznie i cała filozofia :)
Pozwodzenia.

A jeśli masz alfe po lifcie wnętrza to filtr znajduje się za konsolą

Mam alfke po lifcie wnetrza :). oki zabiore sie za to i dam znac jak mi poszło :):). Dzieki chłopaki :):)

Amortyzatory
Powrót