• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Klekotanie i nierówna praca.

No jak już rozgrzebie silnik to wszystko ogarnę kompleksowo. Klapy i egr turbo tak jak mówisz możliwe że koło pasowe też i wąż do wspomagania bo cieknie i kapie na alternator

Sprawdzić też można od razu ten alternator. U mnie wymieniłem wąż a po pół roku i tak padł alternator, dostęp jest trudny więc jak będzie na wierzchu to warto zajrzeć.

Jak odpala to masz farta i nie powinno być problemu. Mi przeskoczył rozrząd u lakiernika ( nie pytajcie jak) chyba o 3 zeby i obyło się bez kolizji. Założony został nowy i auto śmiga normalnie.

Po długim odpalaniu chodził jak tragedia odrazu gasiłem. Podczas rozruchu nie było stuków.

Mi przeskoczył o 4 ząbki i jechałem tak z wakacji 350 km, Alfa dała radę ale potem pół silnika było do wymiany... Inny silnik dawno by się rozleciał....

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Jest diagnoza. Urwany zawór. @LECZOO altka robiłem dwa tyg temu bo się skończył :D Co do kompleksu to silnik idzie out z auta i będą usuwane klapy, zaślepiany EGR, wymiana paska PK i rozrząd, wymiana koła pasowego i węża wspomagania bo kapie wprost na alternator. Chyba że gładź cylindra nie będzie gładka no to wtedy kicha.

Co to za silnik ? Nie lepiej uzywany? Jak pasek wyglada ?

Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk

2.4 20V. Jeśli gładź będzie uszkodzona to podejrzewam że wymiana bloku będzie wchodziła w grę. Czy cały silnik używany? Nie jestem zwolennikiem tego. Ze sprawnego auta ciężko dostać, a na palecie kota w worku kupić nie sztuka. Wpakuje używkę i za dwa czy pięć tys. km. powtórka? Wolę zrobić swój o ile się da i mieć pewność co mi mruczy pod maską.

2.4 Chyba lepiej remontowac(ze wzgledu na glowice) ale 1.9 albo 2.0 bym nie robil tylko uzywke z nowym rozrzadem etc.

Nawiasem mówią skutek znamy a jaka była przyczyna? Nie wymieniony na czas rozrząd czy coś innego? Pozdrawiam

Do wymiany było około 5 tys jeszcze. Paska nie zerwało, wszystko na swoim miejscu jest w napędzie rozrządu. Jak mi się uda to wrzucę film od mechanika.

Wrzucam link
https://youtu.be/SIIfJV0PdC0

Ostatnia edycja:
Przynaniej Mechanik ogarniety. Porządek na stole i przy aucie. U mnie w okolicy to na warsztatach jak w rzeźni.

No tak offtopujac to chłopak przed trzydziestką i opinie na mega dobre. Mamie mojej robił A170 i naprawdę rozsądna kasa za to co zrobił.

Przynaniej Mechanik ogarniety. Porządek na stole i przy aucie. U mnie w okolicy to na warsztatach jak w rzeźni.

Dokładnie, w Krakowie nie mogę znaleźć dobrego mechanika. Dwóch nawet mi uszkodziło auto...

Żeby nie było offtop. Dlaczego urwał się zawór?

Urwany zawór tak namieszał. Widać go na filmie jak jest wbity w gniazdo.

Ten silnik był kiedyś robiony? W necie czytam, że przyczyną są błędy montażowe po serwisie.

Ten silnik był kiedyś robiony? W necie czytam, że przyczyną są błędy montażowe po serwisie.
No ktoś musiał coś grzebać tam bo zawór nie może się urwać sam z siebie... Chyba że ktoś katował ten silnik... Jedyna wada tego silnika to klapy wirowe które się urywały i wpadały do kolektora...

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem czy było robione cokolwiek wokół zaworów. Możliwe ale na pewno nie za mojej kadencji. Wiem, że sam z siebie się urwać nie może i najprawdopodobniej może być to wina źle zamontowanej sprężyny. Tak czy inaczej niczego to już nie zmieni. Znalazłem już blok tylko teraz pytanie czy 900 za blok po przebiegu około 174tys km to dobra cena?

Moim zdanie dobra

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót