Kilka pytań na początek.

wojtas45

Nowy
Auto
Tonale Veloce 2023 MHEV 160 KM
Witam wszystkich.
Niedawno nabyłem Tonale (benzyna 160 KM) z 2023 w wersji veloce.
Mam pytanie: Czy podczas deszczu (pracujące wycieraczki) światła do jazdy dziennej powinny się przełączyć automatycznie na światła mijania ?
A może trzeba coś zmienić w ustawieniach ?
Z góry dziękuję.

Z tego co mi wiadomo nie ma tam takiej opcji i trzeba manualnie ustawić światła mijania.

Nie ma takiej opcji. I szkoda bo to fajna rzecz.

A dlaczego miałyby się przełączać w dzień?

Bo jak pada deszcz to masz być lepiej widoczny.
Wiele aut tak ma i to jest super. I co ciekawe nie kojarzę aby w Stelvio tego nie było.

manualnie ustawić światła mijania.
Dzięki. Trochę zaskakujące w tak wypasionej wersji.
A teraz z innej beczki. Pokazał mi się komunikat, że muszę wymienić olej. Sprawa jest o tyle dziwna, że sprzedający dealer obiecał zrobić przegląd z wymianą filtrów i oleju. Od zakupu zrobiłem ok. 2500 km. Pytania są takie:
- gość mnie oszukał ?
- zapomniał skasować w kompie ?
-czy jest opcja, aby sprawdzić czy olej został fizycznie wymieniony ?
- czy można to sprawdzić u zaprzyjaźnionego mechanika czy trzeba jechać do ASO Alfy ?

Pewnie zapomnieli w kompie odklikać. Mój tato miał to samo i dzięki temu ma namieszane w historii serwisowej, ale na szczęście na fakturach papierowych wszystko się zgadza. Po takim przebiegu możesz sprawdzić na bagnecie jak wygląda olej i ocenić, czy był zmieniany czy nie.

Od zakupu zrobiłem ok. 2500 km
Pisane było w jakimś wątku o oleju, że to może być normalne. Mi w nowym aucie po przejechaniu około 1500 pojawił się taki komunikat.
Pod korkiem wlewu oleju miałem "cappuccino", a wszystko przez niedogrzewanie się silnika jak było zimno. Żona jeździ wyłącznie w N i krótkie dystanse.

Bo jak pada deszcz to masz być lepiej widoczny.
Wiele aut tak ma i to jest super. I co ciekawe nie kojarzę aby w Stelvio tego nie było.
Jak to lepiej widoczny? A bez świateł mijania, które służą do oświetlania drogi, w dzień nie jest widoczny? Nie rozumiem.

Ostatnia edycja:
Jak to lepiej widoczny? A bez świateł mijania, które służą do oświetlania drogi, w dzień nie jest widoczny? Nie rozumiem.
Chodzi o czas kiedy pada deszcz. Po pierwsze wynika to z przepisów o ruchu drogowym - chodzi z zmniejszoną przejrzystość powietrza (a taka zachodzi podczas deszczu) trzeba używać świateł mijania - wtedy świecisz z przodu i z tyłu. Światła do jady dziennej świecą tylko z przodu (chyba, że masz wersję na Skandynawię). Jeśli chcesz sprawdzić to empirycznie wyjedź na dowolną autostradę w czasie większego deszczu.
Pewnie zapomnieli w kompie odklikać.
Napisałem do nich. Czekam na odpowiedź.

Jeżeli autor sie nie obrazi to zapytam czy da sie zrobić tak żeby wyskakiwały powiadomienia z WhatsApp/SMS będąc na dowolnym ekranie? Mam wrażenie ze teraz aby je odczytać muszę otworzyć ekran z auto android.

Chodzi o czas kiedy pada deszcz. Po pierwsze wynika to z przepisów o ruchu drogowym - chodzi z zmniejszoną przejrzystość powietrza (a taka zachodzi podczas deszczu) trzeba używać świateł mijania - wtedy świecisz z przodu i z tyłu. Światła do jady dziennej świecą tylko z przodu (chyba, że masz wersję na Skandynawię). Jeśli chcesz sprawdzić to empirycznie wyjedź na dowolną autostradę w czasie większego deszczu.

Napisałem do nich. Czekam na odpowiedź.
Nie, to nie wynika z przepisów. Można też włączyć światła przeciwmgłowe. Poza tym nie podczas każdego deszczu zachodzi zmniejszona przejrzystość powietrza. Zresztą większość samochodów włącza teraz światła z tyłu, gdy ręcznie ustawisz na "0" światła do jazdy dziennej, a jak ustawisz automatycznie, to jak jest dość ciemno, to same się przełączą. Gdzie więc problem?
Natomiast z przepisów wynika np., że nie można przekraczać dozwolonej prędkości, a każdy to robi i nikt nie pyta jak to zrobić automatycznie, żeby jej nie przekraczać. Hipokryzja czy jak to nazwać?

Ostatnia edycja:
Mamy w PL obowiązek 365 dni w roku, 24 godziny na dobę jazdy na światłach mijania (Dz.U. z 2023 r. poz. 1047 z późn. zm. Art. 51).
Świateł do jazdy dziennej można używać wyłącznie w zastępstwie świateł mijania w (nie)ściśle określonych warunkach.
Podsumowując:
Mijania - obowiązkowe.
"Dzienne" - dozwolone w określonych warunkach.

To, że nie można używać dziennych poza "warunkami normalnej przejrzystości powietrza" (nie wiem czy termin jest sprecyzowany w prawie ale policja dobrze to wyjaśni delikwentowi i sąd również jeśli nie przyjmie mandatu), wynika też z tego, że światła do jazdy dziennej nie posiadają przysłony. One maja za zadanie "oślepiać" - światło jest rozproszone. To tak już zupełnie poza tym, że z tyłu "łyso" na dziennych.

"W warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (mgła, deszcz, śnieg) kierujący pojazdem silnikowym ma obowiązek używać świateł mijania lub przednich przeciwmgłowych (albo obu jednocześnie)."

I jeszcze jedno:
"2.7.10. "Światło mijania" oznacza światło używane do oświetlenia drogi z przodu pojazdu, niepowodujące olśnienia ani dyskomfortu dla kierowców pojazdów nadjeżdżających z przeciwka i dla innych użytkowników drogi"

Ostatnia edycja:
Powodzenia z włączeniem przednich przeciwmgłowych bez włączenia pozycyjnych ;). (Dz.U. 2024 poz. 502 rozdział 3 § 3. pkt2, ppkt.2)

Czyli mam nadzieję, że już wszystko jasne - leci woda z nieba lub inny syf w atmosferze = mijania (względnie przeciwmgłowe przednie, które również wymagają zapalenia pozycyjnych z tyłu).

Amortyzatory
Powrót