• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kierownica ze 147 do GT

mufas

Nowy
Auto
AR GT jtd
Witam,
mam obecnie w GT kierownice z przyciskami jak na gt.jpg
Mam radio SONY, dorzuciłem adapter do sterowania radiem i przyciski w kierownicy poprawnie sterują radiem.

Co się stanie jak wrzucę kierę dedykowaną do 147 z innymi przyciskami?
147.jpg

Różnice są tylko w opisie przycisków, czy są jakieś większe różnice? Sterowanie będzie działało jak do tej pory, czy jednak coś się będzie gryzło?

pozdrawiam

Kierownice różnią się tylko kształtem wieńca i jednym plastikiem. Czasem niektóre wersje 147 po FL miały taką samą kierownicę, jak GT. Przyciski są identyczne. Różnice są tylko przy wersjach z NAVI. Te przyciski ze zdjęcia to prawdopodobnie nowe zamienniki i dlatego masz różnice.

czyli mogę spokojnie założyć w GT tą drugą kierę (z przyciskiem "Windows" oraz słuchawką tel) i wszystko będzie działać jak do tej pory? Po wciśnięciu przycisku "Windows" radio mi się wyciszy, a po wciśnięciu przycisku "Telefon" zmieni mi się źródło w radio ?

Drugie pytanie: plastiki z przyciskami są zamiennie? można spokojnie przełożyć z jednej do drugiej ?

Plastiki występowały w 5 kolorach. W GT zazwyczaj były ciemniejsze niż w 147. Ale można je zamieniać miejscami. Jedynie w 156 Ti oraz 166 po GL były innego kształtu. Oznaczenie na guzikach nie gra roli. To prawdopodobnie zabieg mający na celu ominięcie patentu itd. Jedynie gdybyś miał 4 przyciskowe panele to był by problem.

Dzięki [MENTION=114]Belfer[/MENTION] za info.

To może zapytam jeszcze o jedną rzecz. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zamontować do GT w manualu kierę z łopatkami od selespeed?
Łopatki da się w łatwy sposób zdemontować ?
Pytam, bo widziałem takie w bardzo dobrym stanie w dobrych cenach na allegro

Po zdemontowaniu łopatek pozostanie dziura wyczuwalna pod palcami. Mnie by to wkurzało i przeszkadzało podczas dłuższej jazdy, poza tym trzeba zabezpieczyć tam skórę, żeby się nie odklejała. Poza tym wszystko będzie ok. Tylko zamontuj "pająk/zwijak i podkowę z wtyczkami" z Twojej starej kierownicy.

Amortyzatory
Powrót