S
stefanproac1
Guest
Ok więc kończymy rozmowę. Nie ma co bić piany na darmo.
Od siebie dodam tylko, tak dla potomnych, V6 jest czułe na zmiany w wydechu, wyrzucenie katalizatora i wrzucenie strumienicy psuje mocno charakterystykę silnika do tego wprowadza "nerwowość" w pracy silnika na biegu jałowym, ciężko szczerze fabrykę w tym w względzie w przypadku V6tki poprawić.
pzdr. i kończę
Grzesiek
Witam! Jestem nowym forumowiczem (więc za wszelkie gafy z góry sory), ale w jednej kwestii nie jestem już nowicjuszem: mianowicie mam na myśli staż w posiadaniu Alfa Romeo. Od 6-ciu lat pomykam moją 156 V6 i szczerze mówiąc już poważnie myślałem o zmianie na "coś innego", kiedy to coś się wydarzyło...mianowicie urwał się jeden taki sobie niepozorny "zębaty" paseczek...
Ale do rzeczy...
Jak już wspomniałem od piątku moja maszyna jest w warsztacie (przekładka) i tu oczywiście dopiero wychodzi cała prawda...nie będę wymieniać części, które są do wymiany, jedynie tą istotną, której dotyczy temat...
Chodzi o katalizator, który sie "rozsypał". Zwracam sie do Ciebie (oraz wszystkich chętnych przyjść z pomocą) z prośbą o opinię, gdyż widzę, że orientujesz się w temacie. Nie chcę tuningować mojego wydechu, ani poprawiać osiągów, chcę mieć wydech taki jaki moja alfa dostała w fabryce.
Tak więc zależy mi na jak najkulturalniejszej (cichej) pracy wydechu. Strumienice, rurki i uniwersalne katy odrzucam (zresztą też mnie przestrzegano, że nie spełnią roli). Mam do Ciebie pytanie, czy myślisz, że taki kat dedykowany do TS http://moto.allegro.pl/item991186081_katalizator_alfa_romeo_156_1_6_1_8_2_0_1_9_2_4_kat.html może spełnić swoje zadanie? Zamienników do V6 nie ma, a ten wg mojego rozumowania może się nadawać (posiada, przynajmniej na pierwszy rzut oka, podobne wymiary, no i...komorę rozprężną) Wydaje mi się to o tyle logiczne, gdyż obaj posiadamy V6 od 166, gdzie wydech jest zupełnie inny i kłopotów nie ma (tzn. nie wiem czy u mnie jeszcze nie ma..
Oczywiście od jutra zaczynam gromadzić informacje m.in. od sprzedawców tych katów, ale opinia kogoś kto lubi takie tematy mile widziana!!
Z góry dzieki!
pozdro
również grzesiek