Kąt otwarcia przepustnicy V6 - minimalny i maksymalny

jak będę miał czas, to sprawdzę jaki maksymalny kąt pokazuje w moim aucie, bo jakoś nie zwróciłem na to wcześniej uwagi
problemy miałem z sygnałem o niezamkniętej przepustnicy ;)

Ja na kompie będę miedzy 14:30 a 15:30, ale to nie przez cały czas... później wyjeżdżam i kontakt będzie pewnie dopiero w niedzielę popołudniu...

Chyba nie masz problemu z przepustnicą
Silnik 3.0 przepustnica i komputer od 2.5 program unidiag:
Włączony zapłon 4,38
gaz w podłodze 20.02

Zapalony ssanie 3,7
nagrzany 2,3
gaz w podłodze 79,78

Tak to wygląda u mnie.

Pozdrawiam.

Dzięki bardzo chłopaki :) wiedziałem, że można tu jeszcze na kogoś liczyć :P

Jednakże nadal pozostaje problem z mocą i szarpanie...
Następna usterka jaką znalazłem, to szczelina na łączniku elastycznym przed katalizatorem...
Sytuacja wygląda jak by spaliny uciekały przed sondą lambda, która w ten sposób może podawać złe odczyty...

W poniedziałek wymiana więc zobaczymy...

Jak by ktoś miał ochotę jeszcze pomóc to zapraszam do wątku http://www.forum.alfaholicy.org/166/52075-przymulenie_przy_ok_5_tys_obr_v6-5.html#post689425

A czy ten pomiar pelnego otwarcia przepustnicy robiliscie w trakcie jazdy czy na postoju?
Bo u mnie na postoju przy 7 tys kat otwarcia wedlug FES to tylko 16 stopni.Moze to miec jakis wplyw na pomiar?Pomiar zrobiony po wylaczeniu wentylatorow
Zonkil90 wysylam Ci plik z lagami z FES na maila bo jak tu probuje zamiescic to dostaje komunikat ze nie mozna bo wystapil nieznany blad

Hmm...moze dla 156 2.5V6 FES podaje inaczej niz dla 3.0V6 166?Jesli ktos ma 2.5 156 to niech zrobi taki pomiar i poda jak wyszlo bo jestem ciekaw czy cos u mnie nie tak czy to jakis blad samego programu

Dzięki bardzo :)

Porównałem Twoje logi z moimi i wyszła różnica... u Ciebie maksymalne napięcie przepływki i sondy to kolejno 3,5V i ~10,6mV... u mnie to 4,5V i ~11,5mV
Tylko ja robiłem pomiary dynamiczne, w czasie jazdy to znaczy i może stąd ta różnica, a może jednak nie...
Może to być też wina dziury w moim wydechu, ale to już mało prawdopodobne...

A co do twojego wyniku... widziałem, że przepustnica rzeczywiście się niewiele otworzyła jak i również przez przepływomierz nie przeszło tyle powietrza co trzeba... albo za krótko trzymałeś gaz, znaczy za szybko puściłeś, albo taki mały błąd... spróbuj jeszcze raz i jak masz możliwość to się przejedz tak do odcinki na pierwszych biegach...
Na przepływomierzu ma być 500-600kg/h przy maxymalnie osiąganych prędkościach obrotowych...

Porównałem Twoje logi z moimi i wyszła różnica... u Ciebie maksymalne napięcie przepływki i sondy to kolejno 3,5V i ~10,6mV... u mnie to 4,5V i ~11,5mV

No i prawidłowo, porównujesz 2.5 do 3-ech litrów, gdyby odczyty były takie same to było by dziwne. Większa pojemność to więcej powietrza, więcej spalin, o innej temperaturze (różnice w budowie wydechu) więc nie tędy droga.

No dobra...
Ja jadę do Polski
Usłyszymy się jutro...

Jak ktoś ma ochotę porobić jeszcze jakieś pomiary to będę czekał :P

pozdro
Tomek

No wlasnie tylko ze na unidiagu na postoju przeplyw powietrza jest w normie.Nic jak nie dzisiaj to jutro przejade sie i zobaczymy co wyjdzie

Mi wpadł do głowy pomysł że może to elektroniczna blokada osiągów?? Nie otwiera na maks bo był miał więcej mocy i okazało by się że jest mocniejszy od GTA:)

Mi wpadł do głowy pomysł że może to elektroniczna blokada osiągów?? Nie otwiera na maks bo był miał więcej mocy i okazało by się że jest mocniejszy od GTA

Ciekawa teoria... ściągnę ją i zobaczę czy problem tkwi w mechanicznej blokadzie w postaci trzpienia albo coś podobnego czy rzeczywiście elektronicznie wyregulowana co by nie poniżać flagowego motoru :P
A skoro by tak było, to może przepustnica z GTA się otwiera na 90*??? hmmm jak by tak było to można by pomyśleć nad założeniem takowej do mojej 166 :rolleyes:... byłoby ciekawie :)

No to bierz się do roboty i zdaj relację:) Nie od dziś wiadomo że producenci stosują różne myki żeby każda wersja miała odpowiednią moc itd itp. dla przykładu w Focusie sama zamiana przepustnicy w 1.6 na tą z 2.0 daje 15KM i w tym momencie 1.6 ma tyle mocy co 1.8 więc wtedy 1.8 musiał by wylecieć z oferty:)

Amortyzatory
Powrót